Svensk politi slår alarm om ungdomsopprør: – Vi føler oss hjelpeløse

Natt til mandag kastet ungdommer stein mot politiet, og tente på minst syv biler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den svenske byen Norrköping har ungdomsgjenger i byen stått bak voldsomme opptøyer de siste ukene.

Politiet ser svært alvorlig på situasjonen.

Natt til mandag eskalerte konflikten og minst syv biler ble tent på.

Tre av dem ble totalt utbrent, skriver den svenske avisen Expressen.

Kastet stein

Det var like etter midnatt, natt til mandag, at politiet fikk melding om bilbrannene i området Klockartorpet i Norrköping.

Noen timer tidligere på kvelden ble polititjenestemenn kastet stein på, og det er trolig de samme personene som står bak de svært alvorlige hendelsene.

Politiet beskriver situasjonen som vanskelig.

– Vi var ute med en bil da de begynte å kaste stein mot oss. Bilen fikk tilkalt forsterkninger, og vi fikk kontrollert en del personer. Den samme gjengen brant senere opp bilene, sier vakthavende ved Norrköpingspolitiet, Ronnie Dahlqvist til Aftonbladet.

Opprøret i byen har pågått de siste par ukene, og det er nå dannet en spesialgruppe som skal hindre flere lignende situasjoner.

Politiet beskriver situasjonen svært utfordrende.

– Vi har hatt problemer med ungdommer som kaster stein de siste par ukene. Det har gått så langt at brannvesenet ikke drar inn i områdene dersom de ikke få følge av politiet, sier Dahlqvist.

Kan spre seg

Ingen er pågrepet etter nattens hendelser. I forrige uke fant politipatruljer flere depoter med stein på hustak i byen, og politiet frykter nye angrep.

Operasjonslederen Dahlqvist sier det er en relativt liten gjeng som trolig står bak.

– Men man har jo sett at det i andre områder, som i Stockholm, at det har eskalert. Det kan jo fort spre seg, så vi er bekymret. Vi forsøker å være i områdene så mye som mulig, men så fort vi forlater området så fortsetter de. Vi føler oss litt hjelpeløse i blant, sier Dahlqvist.