STOMI: Helt siden tykktarmen til den lille gutten sprakk da han var bare to uker gammel, har Jameus (2) hatt utlagt tarm. FOTO: GOFUNDME/BABYJAMEUS
STOMI: Helt siden tykktarmen til den lille gutten sprakk da han var bare to uker gammel, har Jameus (2) hatt utlagt tarm. FOTO: GOFUNDME/BABYJAMEUS

jameUs (2) har sjelden lidelse:

Moren får støtte fra hele verden etter hårreisende kommentar i kassakøen

Forbipasserende ba moren skjule toåringens poser på magen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På handletur i forrige måned fikk Dallas Fowler en svært ubehagelig opplevelse.

På sin lokale matbutikk i South Carolina, USA, hadde hun med seg sin to år gamle sønn Jameus (2).

Toåringen er født med den sjeldne lidelsen Hirschsprungs sykdom, som er en nerveskade i tarmen. Han har derfor stomi – altså en pose på magen som tarmen tømmes i.

Moren forteller i en Facebook-post at hun vanligvis kler på sønnen en body, men denne gangen hadde han bare en t-skjorte over posene.

«Frastøtende»

I kassakøen løftet Fowler opp sønnen, slik at t-skjorten skled opp og stomien kom til syne. Da skal en eldre kvinne ha reagert sterkt.

– Hun skrek litt før hun spurte meg, «hvorfor har du latt noen gjøre det der med ham?», skriver Fowler.

Kvinnen ba deretter moren om å dra ned sønnens genser fordi synet var «frastøtende». Fowler skriver at hun ble målløs over kommentaren, men at hun likevel klarte å fortelle at posene skyldtes sønnens sykdom.

– Jeg ville bare riste henne og si «hva er galt med deg?!». Men i stedet ønsket jeg henne en god kveld og gikk til en annen kø, skriver hun.

Vil fjerne stomi-tabu

Tusenvis har hittil delt Fowlers historie på Facebook. Moren sier det er viktig for henne å bygge ned tabuet rundt utlagt tarm.

– Jeg deler dette bildet fordi det ikke er noe frastøtende med sønnen min. Stomier ser ut til å være tabubelagt, men sannheten er at over 50.000 amerikanere har en slik. Min sønns sykdom er kanskje sjelden, men det er ikke stomiene hans, sier hun.

Jameus fikk stomien da han var bare to uker gammel, da tykktarmen hans sprakk. Ifølge moren er det sannsynlig at toåringen vil måtte trenge posene resten av livet.

– Det blir min jobb å lære han å elske både seg selv og posene. Hvis han hadde vært et par år eldre og i stand til å forstå uvitenheten denne damen spydde ut, hvor mye negativ påvirkning tror du det hadde hatt?

Etter all oppmerksomheten de siste ukene sier Fowler imidlertid at hun ville takket den eldre kvinnen om det samme hadde hendt i dag.

– På grunn av hennes uvitenhet har jeg fått snudd noe veldig negativt til noe veldig positivt. Jeg har nådd ut til folk i hele verden og nå vet tusenvis av mennesker om Hirschsprungs sykdom, sier hun til Huffington Post.