Nærmere 50 russ i masseslagsmål

Russen skaper store problemer for politiet i hele landet. I Oslo barket nærmere 50 russ sammen i et masseslagsmål, mens i Rogaland har politiet beslaglagt 75 brett med egg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like etter klokken 01.30 natt til mandag fikk Oslo-politiet en rekke dramatiske nødtelefoner.

De første meldingene gikk ut på at minst 20 russ hadde barket sammen i et masseslagsmål ved Statoil-stasjonen på Skøyen, vest i Oslo. Da politiet kom frem, viste det seg at nærmere 50 russ deltok i slagsmålet.

Mange politienheter kom til stedet for å få kontroll på situasjonen. Ingen fikk alvorlige skader i slagsmålet.

Ifølge politiet er det russ fra fire forskjellige busser som har gått løs på hverandre.

– Vi vet ikke hva som utløste slåsskampen, men alle bussene er bortvist fra Skøyen. I tillegg er to busser fra henholdsvis Bærum og Oppegård bortvist fra Oslo de neste 24 timene, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Gjermund Stokkli.

Kastet stein på hverandre

Litt senere måtte politiet igjen rykke ut etter meldinger om russebråk, denne gangen på Grønmø, syd i Oslo. Der skal russ har kastet stein og forsøplet et område.

Ingen ble skadd i steinkastningen. Flere busser hadde kjørt fra stedet før politiet ankom, men fire russebusser ble holdt igjen og de ble pålagt å rydde søppel på stedet.

– Det er ikke akseptabel oppførsel fra russens side. Sannsynligheten er stor for at folk blir alvorlig skadd når man oppfører seg på denne måten, sier Stokkli.

– Nå tar vi førerkort

Men det er ikke bare i Oslo russen skaper problemer for politiet. I Rogaland, spesielt i Sandnes, har politiet fått en rekke meldinger om russ som kaster mel og egg på både bygninger og forbikjørende biler.

– Vi har beslaglagt 75 brett med egg og store mengder mel i løpet av søndag kveld, forteller Charles Bøgild, operasjonsleder i Rogaland politidistrikt.

– Det er hensynsløst, barnslig og svært trafikkfarlig. Å kaste mel og egg på ruta til andre biler kan få alvorlige konsekvenser, sier Bøgild.

BESLAGLAGT: Politiet i Rogaland beslagla søndag kveld 75 brett med egg. (Foto: Politiet) 
BESLAGLAGT: Politiet i Rogaland beslagla søndag kveld 75 brett med egg. (Foto: Politiet) 

Han forteller at politiet i Rogaland har lagt seg på en nådeløs linje overfor russebussjåførene.

– Når vi kommer over russebusser med personer som kaster mel og egg, så tar vi førerkortet til sjåføren. Det er de som har ansvaret til syvende og sist, sier Bøgild.

– Blir verre og verre

Den erfarne politimannen mener at russen blir verre for hvert år som går.

– Jeg er redd det vil få alvorlige konsekvenser, enten for russen eller for andre trafikanter, sier han.

Han har en oppfordring til russebussjåførene:

– De må ta ansvar, skru av motoren og forlate bussen hvis russen kaster egg. Samtidig må de forstå hva som er i ferd med å skje hvis bussen er lastet full av egg og mel, sier Bøgild.

Også på Hedmark har det vært russebråk i natt. Busser fra henholds Hamar, Lillehammer og Gjøvik samlet seg på Hamar og det endte med slagsmål. Ingen skal ha blitt skadet og bussene ble bortvist.