SLUTT PÅ DETTE: En plakat inne i Rema 1000 på Grünerløkka i Oslo forteller at butikken holder søndagsåpent kl 12-20. Deler av butikken er avsperret og kunder som ønsker varer innenfor sperringen må kontakte personalet.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SLUTT PÅ DETTE: En plakat inne i Rema 1000 på Grünerløkka i Oslo forteller at butikken holder søndagsåpent kl 12-20. Deler av butikken er avsperret og kunder som ønsker varer innenfor sperringen må kontakte personalet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Meek, Tore

Rema 1000 trekker seg ut av søndagskrigen

Butikkjeden fjerner sperrebåndene etter alt bråket om søndagsåpne butikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra og med 17.mai avslutter Rema 1000 bruk av sperrebånd på søndager i sine butikker, og holder kun søndagsåpent i turistkommuner, og i små butikker.

Gikk til anmeldelse

Krigen startet da Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan anmeldte 120 av sine konkurrenter for å bryte loven i sine søndagsåpne butikker.

Han beskyldte konkurrentene for å holde søndagsåpent i butikker som overskrider et salgsareal på 100 kvadratmeter, etter å ha skaffet fotodokumentasjon ved hjelp av lasermåler.

Mange søndagsåpne butikker har bygget om arealene sine, slik at en mindre del av butikken er åpen på søndager – men ansatte har hentet varer i den avstengte delen på etterspørsel fra kundene.

Gjorde som konkurrentene

For syv uker siden åpnet flere Rema 1000-butikker på søndager, men sperret av til et mindre område ved bruk av sperrebånd. De hang også opp plakater hvor de opp informerte kundene sine om at de ansatte kunne hente varer fra den avsperrede delen. Det fikk konkurrentene til å koke.

Nå snur Rema 1000.

– Vi ønsker ikke å drive ulovlig. Vi har bare tolket regelverket slik våre konkurrenter har gjort i mange år. At Norgesgruppen nå stenger og bygger om flere av sine Kiwi og Joker-butikker, ser vi på som en innrømmelse, og endelig en faktisk vilje til å følge loven, selv om våre undersøkelser i dag viser fortsatt ett titalls brudd på denne loven sier Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise i en pressemelding.

Kommunikasjonsdirektør i butikkjeden opplyser at de ikke ønsker å profittere på de syv ukene hvor de har åpnet flere av sine butikker. Derfor gir de overskuddet til Stine Sofie-stiftelsen.

Kulturministeren er fornøyd

Kulturminister Lina Hofstad Helleland (H) sier hun er glad for at både Rema 1000 og Norgesgruppen nå lover å forholde seg til lovverket om søndagsåpne butikker. Hun møtte både representanter for Rema 1000 og Norgesgruppen i forrige uke.

– Det er veldig gode signaler fra Rema og også fra Norgesgruppen der de har lyttet og hvor begge nå sier at de vil følge loven. Da forventer jeg at de vil gjøre det, sier Helleland til NTB.