KJENDIS-TRENER: Cornelis Elander trener de rike og berømte i California, og gir nå deg sine beste tips for å komme i form til sommeren. FOTO: Corneliselander.com
KJENDIS-TRENER: Cornelis Elander trener de rike og berømte i California, og gir nå deg sine beste tips for å komme i form til sommeren. FOTO: Corneliselander.com

hollywood-trenerens beste råd:

Ti tips for å se bra ut naken

Vil du komme i form til fellesferien, må du starte nå! Her er hva Hollywood-treneren mener du må gjøre for å lykkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske Cornelis Elander (33) fra Oslo lever drømmen i Los Angeles som personlig trener.

Han har vært personlig trener for John Arne Riise, og har klienter spredt over hele verden.

– Jeg hjalp Jon Arne Riise før han skulle begynne å spille igjen i Norge. Da hadde vi harde kombinasjonsøkter, noe jeg bruker på dem jeg trener både i Los Angeles og i New York og andre steder i verden, sier Hollywood-treneren til TV 2.

Han har bodd de siste åtte årene i California og vært personlig trener der i syv år. Før han gjorde amerikaner av seg, jobbet han som treningsekspert for Nettavisen og drev eget treningsfirma i samarbeid med Elixia i Oslo.

Nå deler han sine hotteste tips med deg.

Halvnaken hele året

Folk som bor i Los Angeles er kjent for å ha stort fokus på kropp og det å leve sunt. Cornelis Elander har en klar formening om hvorfor.

– LA er veldig spesielt siden vi har sol og sommer året rundt. Her er det sommer hele året, og da må folk holde seg i form for her er folk halvnaken hele året igjennom, sier han på telefon fra filmbyen.

Og for å holde seg i form, trener Hollywood-kjendisene og alle de andre som spankulerer rundt med veldreide kropper på Venice beach, skikkelig hardt. Spesielt bootcamp og kombinasjonsøkter er populært.

– Mange stjerner kombinerer hard styrketrening med korte intense cardio-økter. De går på bootcamp, hvor man kombinerer styrke og cardio sammen. Treningsmåten hvor man kun løper eller går på en 90 minutters spinningtime, er litt ut. Det skal være hardt, intenst, og korte og hyppige økter, sier han til TV 2.

For alle som trener Hollywood-style, har ett mål for øyet.

– «Jeg vil se bra ut naken!» Flere og flere tør innrømme det nå, også i Norge. Så Hollywood-måten å trene på nå er å trene råere og tøffere. Ikke kast bort tiden din på trening som ikke fungerer, sier den personlige treneren engasjert.

TRENT: Hollywood-treneren mener det er naturlig at folk vil se bra ut i California siden de kan være på stranden nesten hele året rundt. FOTO: Corneliselander.com
TRENT: Hollywood-treneren mener det er naturlig at folk vil se bra ut i California siden de kan være på stranden nesten hele året rundt. FOTO: Corneliselander.com

Her Hollywood-trenerens 10 tips til hvordan du får sommerkroppen på rekordtid!

1 – Tren styrke

Første punkt er at man må trene styrke minimum tre ganger i uka. Hvilke øvelser vil være avhengig av hva du ønsker å fokusere på, men ikke tren det samme hver gang.

2 – Kosthold

Ha særlig fokus på å få i deg nok protein og styr unna halvfabrikater og ferdigmat! Hold deg helt unna potetgull, is og boller. Få i deg nok protein og sunt riktig fett. Hold generelt et strikt kosthold. Dette må på plass.

Det er det folk flest gjør feil, at noen trener og står på, men så tilpasser man ikke kostholdet, og da kaster de bare bort all tiden på treningssenteret.

3 – Ikke drikk alkohol

Jeg er ganske strikt på det. Jeg forstår ikke hvorfor folk går på treningssenteret fire ganger i uka, for så å totalødelegge kroppen i helgene.

Om du koser deg med et glass vin eller to til middagen, så er det ikke like ille som at du går på flatfylla. Men stort sett, så drikker folk ganske mye, og da ødelegger du alt du har jobbet hardt for gjennom uka. Er målet å komme i form, da må alkoholen helt bort.

4 – Motivasjon

En av de billigste måtene å bli motivert på er å trene med andre. Få deg en treningspartner. Verdien av å ha noen å trene med er så stor. Det gjør treningen til noe sosialt. Hvis du hater det du gjør, så holder du ikke ut lenge!

5 – Ikke tren noe du hater

Ikke utfør treningstimer eller treningsformer du hater, for da klarer du ikke å opprettholde det gjennom tid. Hater du spinningstimer, så ikke push deg på spinningstimer.

6 – Sukker

Sukker MÅ kuttes helt ned på! Der gir jeg et spark til restaurantene og kaffebarene også, for stort sett så forgifter de oss med sukker i alle bauer og kanter. Du får kun tilbudt sukker over alt. Hvis målet er å få en sunn, sterk og stram kropp, så må sukkeret ut av kostholdet.

TRENER SAMMEN: En av dem som har nordmannen som personlig trener er CNN programlederen Richard Quest. FOTO: Corneliselander.com
TRENER SAMMEN: En av dem som har nordmannen som personlig trener er CNN programlederen Richard Quest. FOTO: Corneliselander.com

7 – En klassisk feil

En klassisk feil som mange gjør, særlig kvinner, er at man overfokuserer på cardio. De tenker man må løpe for å forbrenne. Folk flest har en tendens til å tro at skal man komme i form til sommeren så må man sykle eller løpe. Det er det folk flest tror, noe som egentlig er totalt feil.

Du må også trene styrke. Vil du komme i form, så må du ha fokus på intense intervalltreninger. Ikke bare løp, det gir deg en slapp kropp. Det vil heller ikke gjøre at du forbrenner optimalt. Hvis du ikke har trent noe på lenge, og at du går en halvtime på tredemøllen, så funker det, men over tid gir det ikke en optimal treningseffekt. Du må mikse cardio med vekttrening.

8 – Tren hyppig nok

De fleste har en tendens til å trene for lenge av gangen hvis man først kommer seg på trening, men ikke hyppig nok. Det er det som er døden for å komme i god form. Kun 1-2 økter i uka, holder ikke. Har du ikke trent tidligere, og man går på trening og holder på i to timer og så trenger man ikke før i neste uke igjen, da vil det ikke gi noe effekt.

Da er det mye bedre å trene 15 til 20 minutter om gangen, om så på stuegulvet hjemme. Tren korte intense økter, minimum 3 ganger i uka, men helst 4-5.

Kjører du fem økter i uka med to på treningssenter og noen korte hjemme, så kan du ta to til tre kjappe sett med push-ups og noen statiske knebøy og situps. Da trenger du ikke utstyr, og du må ikke gå noen steder.

Alle har 15 til 20 minutter, så det finnes ingen unnskyldning her til ikke å få det til. Hvis du kjører programmet hjemme, så kjør et par runder med statisk knebøy, så vil du kjenne det og svette godt av det.

9 – Ta kosttilskudd

Når det kommer til kosthold så er det også veldig mange som vil dra nytte av enkle former for kosttilskudd. Hør på helsekost-butikken hva du trenger.

Forskjellige folk har forskjellige behov, men nok protein har alle behov for. Veldig mange tror at proteintislkudd kun gjelder de som trener, men det å ha en proteinrik kost er viktig for absolutt alle. Finn enkle former for kostholdstilskudd som kan passe for deg.

10 – Bruk kickstarten som starten på et nytt liv

Hvis du nå klarer å skjerpe deg og trene slik du skal, så klarer du nok å bli i betydelig bedre form til fellesferien.

Si at du kommer i så god form at du smetter lett inn i bikinien, så ikke gjør som folk flest gjør. Ikke sett deg ned og drikk øl resten av ferien.

Står du hardt på de neste ukene for å få det til, så la det være en kickstart på ditt nye godt trente liv. Bruk de nærmeste ukene som en kickstart, og kom i gang med en sunn og god livsstil. La kroppen venne seg til å gå på treningssenteret. La den bli vant til at slik skal du leve fra nå av, at dette er en begynnelse. Bruk det som en metode til å komme i form for resten av livet!

Står du på i noen uker for å få det til, for så å falle tilbake i gamle vaner igjen, så går det ikke mange ukene før du har ødelagt det du har fått til.

TRENINGSSTUDIO: Om du trener hjemme eller på treningsstudio, så gjelder det å harde økter, mener den norske Hollywood-treneren. FOTO: Corneliselander.com
TRENINGSSTUDIO: Om du trener hjemme eller på treningsstudio, så gjelder det å harde økter, mener den norske Hollywood-treneren. FOTO: Corneliselander.com

Kosthold

Ønsker du å ta tak i kostholdet ditt slik Cornelis Elander anbefaler, har han noen helt konkrete råd for hva du bør spise.

– Til frokost kan du velge havregrøt. Det er en enkel og smart måte å få i seg god næring tidlig på dagen. Det er sunt og enkelt. Eller spis noen grove brødskiver med et magert pålegg som for eksempel kalkun eller egg. Frokosten er måltidet hvor du kan unne deg litt mer på, for du må få i deg nok energi tidlig på dagen. Men spis frokost hjemme, den er som regel sunn, ute er det vanskeligere å finne et sunt alternativ.

Til lunsj anbefaler den personlige treneren egg eller kylling.

– Rene omeletter et godt valg. Mange liker cottage chese eller mager kesam som også er bra. Har du kylling og ris eller lignende sunne alternativer i kantinen, så spis det. Tenk magert og proteinrikt, og hold deg unna kaffebarer og andre fastfood-steder, for de har veldig mange usunne ting.

Til middag bør proteiner stå i høysetet ifølge treneren.

– Rent kjøtt eller fisk er det du bør basere måltidet på. Fyll opp med ris eller grønt som brokkoli og salat. Det som er viktig å styre unna er sauser og annet fett tilbehør. Jeg fikk kritikk da jeg var med på firestjerners middag for at sausene mine var kjedelig. Men de må du styre unna om du skal ha en fin kropp til sommeren.

Stor framgang

Hvor stor framgang du vil ha av å følge Cornelis Elanders råd, vil selvsagt være individuelt. Men han er klar på at alle vil se en forskjell etter få uker.

– Nå vil det selvsagt være avhengig av grunnlaget man starter med, og der enkelte vil merke stor framgang på så lite som to til tre uker, er det andre igjen det kan ta litt lengre tid for. Poenget er at man bare setter igang. Alle vil kunne merke stor framgang før fellesferien setter inn, lover han.

LØPING: Ikke bare løp, tren styrke også, formaner Cornelis Elander. FOTO: Corneliselander.com
LØPING: Ikke bare løp, tren styrke også, formaner Cornelis Elander. FOTO: Corneliselander.com

Konkrete øvelser

Vil du ha noen helt konkrete øvelser for hvordan du kommer igang med å trene deg opp til å se bra ut naken, har Cornelis her lagd et program til TV2.nos lesere.

Økt 1: Overkropp og mage/core

Varm godt opp, og start så med:

- Pushups (med beina på benk/kasse) 3 sett med så mange reps du klarer

- Dips (med armene og beina på kasse) 3 sett med så mange reps du klarer på hver

- Crunches/situps (på Swissball eller på gulvet) 1 sett med så mange repetisjoner du klarer

- Bicepscurl (med manualer eller treningsstrikk) 3-4 sett med mellom 8-12 repetisjoner

- Side-, og forøverbøyd sidehev (med manualer eller treningsstrikk) 3 sett på hver øvelse med mellom 8-12 repetisjoner på hver sett.

Avslutt så med to runder planke-push-ups på swissball. (Se bildet)

PLANKE: Her tar Cornelis en litt avansert form for planke, en planke-push-ups på swissball. FOTO: Corneliselander.com
PLANKE: Her tar Cornelis en litt avansert form for planke, en planke-push-ups på swissball. FOTO: Corneliselander.com

Økt 2: Bein og kardio

Varm først godt opp med for eksempel 10 minutter på tredemølle eller sykkel. Start så med:

- Knebøy (enten med vektstang eller en manual i hver hånd) 4-5 sett med mellom 8-12 reps

- Bulgarsk utfall (med kun egenvekt, eller en manual i hver hånd) 4 sett med mellom 8-12 reps

- Crunches/situps 1 sett med så mange reps du klarer

- Gående utfall (med en manual i hver hånd) 2-3 sett, og ti dype ned på hvert bein (på hvert sett)

Avslutt med en lengre gåtur, eller 10-15 minutter på sykkel eller tredemølle

ARMER: Ingen tvil om at Hollywood-treneren ikke har sluntret unna sine treninger av armene i et siste. FOTO: Corneliselander.com
ARMER: Ingen tvil om at Hollywood-treneren ikke har sluntret unna sine treninger av armene i et siste. FOTO: Corneliselander.com

Økt 3: Fullkroppsprogram

Varm godt opp på tredemølla eller ute i det fri, og fortsett så med styrkeøvelser på stuegulvet hjemme:

- Pushups (med beina på benk kasse, eller vanlig på bakken) 3 sett med så mange reps du klarer

- Stående roing (med manualer, eller feks to bøtter med vann) 3 sett med mellom 8-12 reps

- Enarms tricepspress (med manual over hodet) 3 sett med mellom 8-12 reps på hver arm

- Dips (på kasse eller benk) 2-3 sett med så mange reps du klarer

- Benhev (liggende på gulvet) 2 sett med så mange reps du klarer

- Rygghev (på Swissball eller gulvet) 2 sett med så mange repetisjoner du klarer på hver

Avslutt med statiske knebøy. 2 runder der du holder så lenge du orker på hver.

DIPS: Slik ser dips ut på kasser. FOTO: corneliselander.com
DIPS: Slik ser dips ut på kasser. FOTO: corneliselander.com