Norge sviktet Sverige: – Norje, hva har ni gjort?!

STOCKHOLM (TV 2): Svenskene ble sjokkert over de lusne poengene fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld gikk Eurovision Song Contest av stabelen i Stockholm, og det uten at Norge var kvalifisert til å delta.

Vi hadde likevel stemmerett i den store musikk-konkurransen, og da Bettans velkjente ansikt dukket opp på skjermene i Stockholm, jublet svenskene i rommet.

De var nemlig sikre på at Norge skulle dele ut sin 12-poenger til Sverige, tradisjonen tro.

Fra jubel til skuffelse

SKUFFEDE SVENSKER: Dere sviktet oss, mener svensk fans lørdag kveld. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2.
SKUFFEDE SVENSKER: Dere sviktet oss, mener svensk fans lørdag kveld. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2.

Svenske Frans (17) var storfavoritt, men poengene gikk ikke helt veien, og norske poeng ville vært et kjærkomment tilskudd. Men – sjokkerende nok, ga vi ikke ett eneste poeng til svenske Frans. Våre 12 poeng gikk til Italia isteden. Det ble dermed buing i presse- og fans-salen.

- Norge, hva har dere gjort?! Dere har sviktet oss! ropes det i hallen, der TV 2 er tilstede.

Den første runden med poeng var fra Norges jury, og først helt til slutt ble seerstemmene delt ut. De norske seerne var heller ikke rause med poengene, og skjenket Sverige med syv små poeng i de avgjørende minuttene.

Pleier å gi 12 poeng

Fra 2010 og fram til i dag har vi gitt 12 poeng hvert år, bortsett fra i 2014 og 2011 hvor vi ga henholdsvis 8 og 10 poeng. (Det er verdt å bemerke at vi i samme periode har vi fått henholdsvis 3, 12, 3, 7 og 12 poeng i retur fra Sverige.)

Den svenske TV-journalisten Markus Hansson fra Skåne var blant de som ble svært skuffet over Norges lusne poeng.

– Vi blir jo lei oss. Først så det ut som om vi ikke fikk ett eneste poeng. Heldigvis fikk vi noen poeng, men vi hadde regnet med flere. Hvorfor ga ikke den norske juryen noen poeng til Frans? Han hadde en bra låt. Han hadde fortjent 12 poeng, sier Hansson til TV 2.

– Typisk svensk!

NORDMANN I SVERIGE: Frans forteller at det var litt flaut å møte sine svenske kolleger etter at Norge ikke hadde gitt noen poeng. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2.
NORDMANN I SVERIGE: Frans forteller at det var litt flaut å møte sine svenske kolleger etter at Norge ikke hadde gitt noen poeng. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2.

Flere svensker har uttykt stor skuffelse til TV 2s journalist lørdag kveld. Den norsk-svenske MGP-kommentatoren Gøran Sagstuen, som opprinnelig er fra Gjøvik, men som er bosatt i Sverige, er en del av den svenske delegasjonen.

Da han møtte teamet rundt Frans sent lørdag kveld, uttrykte svenskene misnøye med de norske stemmene.

– Det ble litt roping og tulling rundt det. Er ikke du egentlig norsk, spurte de meg. De tok det som en spøk, men det er klart at de lurer på hvorfor. Jeg ble forbauset selv, sier Sagstuen til TV 2.

Han mener misnøyen er litt typisk svensk.

OVERRASKET: Lederen for den norske MGP-klubben, Morten Thomassen. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2.
OVERRASKET: Lederen for den norske MGP-klubben, Morten Thomassen. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2.

– Det er litt svensk oppførsel. Det er lett å skylde på Norges manglende stemmer, sier han.

– Overraskende

Leder av den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, er også overrasket over at Frans ikke slo an hos det norske folk.

– Vi ga syv seerpoeng til Sverige i år, og ingen fra juryen. Seernes 12 poeng gikk til Litauen, og det er overraskende. Frans var nådde ikke opp hos det norske folk, sier Morten Thomassen.

Frans selv er fornøyd med resultatet når han møter pressen etter finalen.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg har nesten ikke stemme fordi jeg har heiet på alle de andre! sier svenske Frans til et samlet pressekorps.

Frans endte opp med en femteplass, mens det var Ukraina som stakk av med seieren lørdag kveld. Vi kan vel trygt fastslå at det ikke hadde blitt noen seier for svenske Frans selv om Norge hadde delt ut sine to 12-poengere til dem.