Norsk OL-håp: 
– Vil bytte land

Idrettspresidenten beklager OL-håpets ønske om å bytte statsborgerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk idretts mektigste mann, Tom Tvedt, sier han er mektig imponert over at Signe Marie Fidje Store (20) klarte bragden å kvalifisere seg som første norske kvinnelige bryter.

Men etter fredagens oppslag på TV 2, er han overrasket over hennes ønske om å bytte land.

– Det er voldsomt å si noe slikt. Jeg synes det er trist å høre det, sier Tom Tvedt til TV 2.

Se reportasjen med OL-håpet over!

– Støtter toppidrettsmodellen
Han presiserer at han har stor forståelse for at Fidje Store har en vanskelig hverdag. Men siden han ikke har noe direkte påvirkning på hvilke utøvere som får støtte av Bryteforbundet, så kan han ikke uttale seg konkret om hennes sak. Tvedt innrømmer at slike problemer er en daglig utfordring i norsk toppidrett.

– På generelt grunnlag må jeg jo si at vi har en utfordring på rammebetingelsene for toppidretten i Norge. Det gjelder ikke bare henne, sier Tvedt, som forklarer at den norske idrettsmodellen er bygd opp slik at særforbundene har ansvaret for talentutviklingen og den sportslige satsingen i hver enkelt idrettsgren. Mens Olympiatoppen har ansvaret for å støtte og videreutvikle de aller beste i alle idretter. På tvers av særforbundene.

– Modellen vår er at man presterer først, så får man penger og stipend etterpå, forklarer Tvedt.

Vurderer å bytte land
20-åringen fra Tana kvalifiserte seg overraskende for OL i Rio forrige helg. Og det var i et intervju med TV 2 denne uka hun kom med den oppsiktsvekkende meldingen om at hun vurderte å flytte til Øst-Europa der mange land satser hardt på bryting.

– Jeg hadde egentlig planer om å bytte land, og bryte for en annen nasjon. Det er ingenting klart, men vi har sett litt på mulighetene i alle fall, sier Store.

– Østover?

– Ja, det er litt mer østblokk, ja. Det er ingen som har lyst til å bytte statsborgerskap når du kommer fra et land som Norge. Men hvis det er det som må til for at jeg skal holde på med det jeg vil, og nå så langt som jeg ønsker, så gjør jeg det.

Møter forståelse
Store mener hun lett hadde slått sine konkurrenter hvis hun hadde hatt samme rammebetingelser til å satse som de har. I bryteforbundet møtes hun med forståelse at hun må leve på foreldrene for å få råd til å drive idretten hun elsker, og er så god i.

– Jeg skjønner frustrasjonen hennes. Hun er i en fase av livet der man er ferdig med skolen, og må jobbe hardt for å komme på toppnivå. Og da er det tøft å overleve som toppidrettsutøver. Sånn sett er ikke hun i en unik situasjon, sier Sportssjef, Anders Hestdalen, til TV 2.

Han mener den lovende jenta tar feil på at man har bedre muligheter i andre land.

– Jeg tror hun har en god mulighet til å få til dette i Norge. Selv om det er en tøff satsing.

– Frykter dere i miste henne til en annen nasjon?

– Jeg tror det vi har satt i gang på jentesiden med en stor og god satsing, fulltids landslagstrener, og en god gruppe jenter som på sikt vil være et av de bedre lagene i verden. Så tror jeg det er lurt å bli værende i Norge, sier Hestdalen.

Har skjedd før
Tvedt påpeker at bryting er en typisk idrett som trolig har større status i andre land, enn i Norge.

– Speedway er også en liten idrett i Norge, men stor i England og Polen. Og der skiftet vel Rune Holta statsborgerskap til Polen. Badminton og bordtennis er også to idretter som er små i Norge i forhold til andre land. Så dette er en utfordring vi har hatt en stund, sier han.

Til tross for at mange sliter med hverdagen i toppidretten, mener Tvedt likevel at den norske idrettsmodellen er bra slik den er, med særforbund som styrer det sportslige, idrettskretsene som administrerer lokalt, og idrettsforbundet på toppen med det overordnede nasjonale hovedansvaret.

– Norge skiller seg ut med å ha et slikt demokratisk system som er tuftet på frivillighet. Alternativet ville jo være nasjonalisert modell, der alt styres sentralt. Som i Polen. Men jeg støtter den norske modellen fullt ut, sier Tvedt.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har ikke svart på TV 2s henvendelser i denne saken.