Norge snytt for scoring etter dommerskandale

Norge kjempet heroisk mot svenskene, men måtte svelge et surt 2-3-tap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moskva (TV 2): Norge - Sverige (2-3)

Etter at Danmark vant over Latvia i overtid fredag ville poeng mot Sverige være svært viktig for Norge i jakten på kvartfinale.

Lillebror spilte jevnt med storebror Sverige i store deler av kampen, og med snaue tre minutter igjen reduserte Andreas Martinsen til 2-3 for Norge i seks mot fem.

Noen sekunder før slutt utlignet Mats Trygg for Norge, men dommerne hadde allerede blåst for blokkering og målet ble ikke godkjent.

Se situasjonen i videovinduet øverst i saken. Video med tillatelse fra Eurosport.

Det skapte sterke reaksjoner.

– Sånn som jeg er ser det er det backen deres som ligger oppå pucken. Og i det keeperen prøver å legge hansken på prøver jeg å slå den inn på bakerste. Da blåser dommeren. Hadde han ikke blåst kunne vi fått video. Jeg synes ikke det var blokkering. Så det er feil. Det er kanskje vanskelig å se pucken fra der han står. Jeg synes kanskje han blåste litt fort. For sånn jeg ser det er ikke keeperen på pucken, sier Ken André Olimb til TV 2.

– Det er surt å tape når vi kjemper så hardt og hele laget gjør en kjempeinnsats. Sverige er gode, men det er bittert når vi er så nærme, sier Olimb videre.

Andreas Martinsen mener likevel ikke det var der Norge tapte poeng.

– Der og da er jeg helt uenig med dommeren. Men det er jeg som regel når jeg er utpå der. Det er dumt å spekulere i sånn i etterkant. Det var ikke det vi tapte på. Om keeperen hadde pucken eller ikke er vanskelig å si, sier Andreas Martinsen. Og legger til:

– Men hvis Kenna sier det er feil er det nok feil. Og på det tidspunktet i kampen føles det nok surt, sier Colorado Avalanche-spilleren.

Zuccarello: – Er jo vaksinert mot å score mål.
Mats Zuccarello Aasen var selv uheldig på det første målet, da hans kølle var sist på pucken som ga svenskene ledelsen 1-0.

– Dette var skuffende. Vi er verdige ett poeng. Vi jobber knallhardt og er er svært nære. Jeg er jo vaksinert mot å score mål. Vi skaper masse, men er ikke nøye nok med å sette sjansene våre, sier Mats Zuccarello Aasen til TV 2 etter kampen.

Norge skapte mange gode sjanser på langskudd i overtall, og snaue fem minutter ut i siste periode fikk de norske gutta endelig betalt. Johannes Johannesen sendte avgårde et skudd, der Mats Rosseli Olsen var kjapp på returen og klistret pucken opp i vinkelen bak Jacob Markström.

Dessverre ledet Sverige da allerede 2-0, etter at de kun sekunder tidligere utrolig nok scoret i undertall. Jonas Holøs mistet pucken ved blålinja, og Norge ble plutselig utspilt. Lars Haugen reddet først et skudd, men rakk ikke å komme seg tilbake til andre hjørnet for å forhindre at Martin Lundberg øket ledelsen for svenskene.

Med drøye åtte minutter igjen scoret Robert Rosén Sveriges siste mål i overtall.

Haugen leverte en god kamp

Nærmere 30 svensker har sagt nei til VM-spill for Tre Kronor, men utvalget av spillere er langt større enn i lille Norge.

Det fikk Roy Johansens menn kjenne på i første periode, der svenskene åpnet klart friskest.

Hele åtte minutter spilte de norske gutta i undertall, men med en strålende Lars Haugen i mål klarte de å komme seg gjennom uten baklengs på de første 20 minuttene.

Men knapt et minutt var spilt i midtperioden da Gustav Nyquist ga Sverige ledelsen etter en sterk soloprestasjon. Mats Zuccarello er nede og gjør den defensive jobben, men hverken han eller Ole-Kristian Tollefsen klarte å hindre Detroit Red Wings-spilleren å dra seg inn i målgården til Huagen. Til slutt var det faktisk Zuccarellos kølle som uheldigvis dyttet pucken over mållinjen.

– Jeg prøver bare å gå ned for å hjelpe, også går vel den pucken ikke inn i 99 av 100 tilfeller. Men i dag gikk den inn, så sånn skjer. Det er tøft, men jeg syns vi spiller veldig bra. Vi skaper mange sjanser, og er nære på, forklarer 28-åringen.

Et mål som umulig Haugen kan klandres for, og 29-åringen stod en god kamp i det norske målet. Ved to anledninger stod han blant annet som en vegg da svenskene kom på kontringer én mot én, og reddet til sammen 32 skudd.

14. mai 2016 ble nok likevel en ganske mye tyngre dag på jobben enn da Norge tok en historisk 5-4-seier over nettopp svenskene på straffeslag. Haugen reddet 38 skudd i ordinær tid, og ble den store helten på straffene. Dette ble 29-åringens store gjennombrudd, og åpnet klubbdøren for Oslo-gutten. Det er eneste gang Norge har slått Sverige i VM.

Avhengig av dansk tap

Svenskene får nå forsterkninger i NHL-spillerne André Burakovsky (Washington Capitals) og Matthias Ekholm (Nashville Predators), men Dallas Stars-backen John Klingberg fortsatt venter på godkjenning fra klubbens lege for å dra til Russland.

Landslagssjef Pär Mårts håper forsterkningene er på plass før kampen mot Russland 17. mai.

Etter kampen mot Sverige ligger Norge fortsatt på sjetteplass i gruppe A, med fem poeng. I kampen om kvartfinale handler det nå om Sveits og Danmark. Sveits har sju poeng, men skal møte Russland, Sverige og Tsjekkia. Pluss at Norge har Sveits på innbyrdes.

Danmark har seks poeng, og står igjen med topplaget Tsjekkia og Kasakhstan. Vinner Danmark over Kasakhstan på 16. mai er løpet kjørt for Norge, allerede kampen mot Latvia siden Danmark har Norge på innbyrdes.

Men dersom Danmark avgir poeng mot Kasakhstan, og Norge vinner i ordinær tid mot Latvia er det fortsatt mulig.

Norges neste kamp er mot vertsnasjon Russland mandag, og på selveste 17. mai venter det avgjørende oppgjøret mot Latvia.