DØDSKAMMER: Slik ser det ut i rommet der dødsdømte fanger får giftsprøyta. Bildet er fra St. Quentin-fengselet i California. (Foto: AP) 
DØDSKAMMER: Slik ser det ut i rommet der dødsdømte fanger får giftsprøyta. Bildet er fra St. Quentin-fengselet i California. (Foto: AP)  Foto: Eric Risberg

Legemiddelgiganten Pfizer stanser giftsprøytebruk

Legemiddelgiganten Pfizer innfører strenge kontroller for å hindre at deres produkter brukes til å fullbyrde dødsdommer med giftsprøyte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed er den siste kilden til produktet på det åpne markedet fjernet, skriver The New York Times.

– Pfizer lager sine produkter for å forbedre og redde pasienters liv. Vi er på det sterkeste imot bruk av våre produkter i dødelige sprøyter til henrettelser, uttaler firmaet. Legemiddelselskapet har lagt restriksjoner på i alt sju produkter som kan brukes ved henrettelser. Kjøperne av disse produktene må garantere at de ikke selger disse videre til fengsler.

Flere amerikanske delstater har de siste årene hatt problemer med å gjennomføre dødsdommer fordi lagrene med kjemikaliene som brukes til de dødelige injeksjonene er redusert.

Det har skjedd som en følge av at legemiddelfirmaer har nektet å selge midlene som inngår i giftblandingen.

Mer enn 20 amerikanske og europeiske produsenter har allerede innført lignende regler og begrunnet det med både etiske og forretningsmessige hensyn. Pfizer avgjørelse anses imidlertid som en milepæl.

– Med Pfizers kunngjøring har alle godkjente produsenter av potensiell henrettelsesgift nå sperret for salg til dette formålet, sier Maya Foa som overvåker den farmasøytiske industrien for menneskerettighetsgruppen Reprieve.

NTB