ELDST: Emma Morano fra Piemonte-regionen nordvest i Italia er verdens eldste menneske. Hun har blant annet overlevd to verdenskriger. FOTO: AP
ELDST: Emma Morano fra Piemonte-regionen nordvest i Italia er verdens eldste menneske. Hun har blant annet overlevd to verdenskriger. FOTO: AP Foto: Antonino Di Marco

Verdens eldste person er død – men Emma (116) lever

Hun er trolig den eneste gjenlevende fra 1800-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens eldste person og den siste personen i USA som ble født på 1800-tallet, er død.

Susannah Mushatt Jones var 116 år da hun døde torsdag.

Nå har italienske Emma Morano overtatt tittelen som verdens eldste.

Morano ble født 29. november 1899 og er altså også 116 år gammel. Trolig er hun den eneste personen i verden født på 1800-tallet som fortsatt lever.

Avisen The Telegraph ville i dag intervjue 116-åringen om hennes nye status. Men siden hovedpersonen er bortimot døv, måtte de nøye seg med å snakke med en slektning.

– Hun fikk vite det i morges. Hun sa «Kjære vene, jeg er like gammel som åsene», men hun var veldig fornøyd, forteller Rosi Santoni til avisen.

To rå egg hver dag

Hva er så oppskriften på den høye alderen? 116-åringen sverger blant annet til å spise to rå egg om dagen, et råd hun fikk fra en lege da hun var 20 – og har fulgt siden. En annen hemmelighet er visstnok å spise kjøttdeig, riktignok i små porsjoner, regelmessig.

116-åringen har også trukket frem det faktum at hun forlot en voldelig ektemann i 1938. Hun har vært singel siden.

I dag er Morano i relativt god form, alderen tatt i betraktning. Det sosiale livet skranter riktignok noe, siden hun er nesten døv og blind og dårlig til beins. Dessuten har hun ingen jevnaldrende å omgås lenger.

– Alle vennene hennes ligger på kirkegården, dessverre, sier Santoni.

Bodde på eldresenter i tre tiår

Inntil i går var det Susannah Mushatt Jones som var verdens eldste.

VAR ELDST: Susannah Mushatt Jones døde i en alder av 116 år. Bildet er fra juni 2015. FOTO: AP
VAR ELDST: Susannah Mushatt Jones døde i en alder av 116 år. Bildet er fra juni 2015. FOTO: AP Foto: Richard Drew

Jones, også kjent som Miss Susie, ble født 6. juli 1899 i en liten by nær Montgomery i delstaten Alabama. Torsdag døde hun på eldresenteret i Brooklyn hvor hun tilbrakte de tre siste tiårene av sitt liv.

De siste ti dagene hadde 116-åringen lidd av sykdom, opplyser Robert Young i den Los-Angeles baserte forskningsgruppen Gerontology.

Jones var en av elleve søsken, og gikk på en spesialskole for svarte jenter i sin barndom. Etter å ha blitt uteksaminert fra videregående skole i 1922, jobbet hun fulltid sammen med familiemedlemmer i landbruket. Senere flyttet hun til New York for å jobbe som sykepleier.

Da Jones på sin siste bursdagsfest ble spurt om hemmeligheten bak hennes svært lange liv, var svaret kjærlighet og omsorg for hennes familie.

Jones ble verdens eldste person i juni i fjor, etter at den forrige rekordholderen døde 116 år gammel i delstaten Georgia, ifølge Gerontology Research Group.

(©TV 2 / NTB)