HURRA: Syrerne ved asylmottaket ser frem til sin første 17. mai i Norge. Foran fra venstre: Merna (6), Nares (1), Nart (8), Ahmad (5), Mafa (8) og Marisha (10). Bak Wafa Touk (38), Majed Alaa Eddin (41) og Safa Touk (38). Foto: T. Brandeggen/TV 2 
HURRA: Syrerne ved asylmottaket ser frem til sin første 17. mai i Norge. Foran fra venstre: Merna (6), Nares (1), Nart (8), Ahmad (5), Mafa (8) og Marisha (10). Bak Wafa Touk (38), Majed Alaa Eddin (41) og Safa Touk (38). Foto: T. Brandeggen/TV 2 

Klare for sin første 17.mai i Norge

På et asylmottak i Bergen øves det i nasjonalsang og hurra-rop foran 17. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år kommer tusenvis av asylsøkere til å oppleve sin første 17. mai-feiring noensinne.

Den store majoriteten av de over 30.000 asylsøkerne som ankom Norge i fjor kom på høsten og vinteren inntil grensen ved Storskog mot Russland stengte.

Blant de 10.267 asylsøkerne som kom fra Syria finner vi familien Alaa Edin og Ahmad på Norsk Folkehjelps avlastningstransitt på Landås i Bergen.

De flyktet alle fra Damaskus til Jordan for fem år siden, og etter et lengre opphold der tok de veien via Tyrkia til Russland og ankom norskegrensen i november i fjor.

Nå forbereder de seg til å feire den norske nasjonaldagen.

– Vi har jo hørt «Ja, vi elsker» flere ganger, men det er litt vanskelig å lære hele. Men starten kan vi, og resten begynner å sitte litt etter litt, sier Majed Alaa Eddin (41) til TV 2.

Han og kona Wafa (38) og deres tre barn ankom Norge sammen med Wafas tvillingsøster, Safa (38), og hennes tre barn.

De eldste barna går på skole og har tatt del i skolens forberedelser til nasjonaldagsfeiringen.

– Jeg gleder meg til å se alle flaggene og være med på lekene. Så blir det sikkert gøy å gå i tog med klassekameratene. Foreldrene mine får gå bak, sier Mafa (8) som går i fjerde klasse på Landås skole.

RØDT, HVITT OG BLÅTT: Nart, Marisha og Mafa er klare for sitt første 17. mai-tog. Foto: T. Brandeggen/TV 2
RØDT, HVITT OG BLÅTT: Nart, Marisha og Mafa er klare for sitt første 17. mai-tog. Foto: T. Brandeggen/TV 2

Vet om 1814

På transitt mottaket bor det 270 personer nå, mens kapasiteten er 600. Mange er familier, det bor 40 mindreårige under 18 år her sammen med sine familier.

Også de ansatte legger merke til at noe er i emning blant asylsøkerne foran nasjonaldagen.

– Forleden kom en 12-åring forbi resepsjonen da han fikk se et bilde av Eidsvollsbygningen vi har hengende. Da pekte han på bildet og fortalte hva som hadde skjedd der i 1814, forteller Jonny Becher Eriksen, barnefaglig ansvarlig, til TV 2.

– Gleder oss til 17. mai

Syrerne er skjønt enige om viktigheten av å feire et lands selvstendighet. Familiene skal delta på 17. mai-feiringen på Landås skole på ettermiddagen, hvor toget kommer til å passere mottaket.

– Vi er glade for at Norge har en slik dag. Det er bra å huske historien. Elsker du landet så elsker du også landets historie. Vi gleder oss til 17. mai, og har hørt masse om hvordan dagen skal feires. Vi vet ikke om vi kommer til å dra til sentrum, men er tipset om at det er lurt å skrive navn og telefonnummer på hånden til barna i tilfelle vi kommer bort fra hverandre, smiler Majed.

Skal møte en ekte dronning

For eldstejenta Marisha er 17. mai bare oppvarmingen. Hun er i ferd med å øve sammen med sine medelever på dans og sang som skal fremføres for dronning Sonja i forbindelse med Festspillene i Bergen 25. mai.

– Jeg gleder meg til å se dronningen av Norge, jeg har sett bilde av henne og hun ser veldig snill ut, sier hun.

Pappa Majed og mamma Wafa forteller at barna ikke er vant til å snakke om dronninger og konger som om de er ekte.

– Det blir litt uvirkelig at de skal få se en dronning på ordentlig, de er bare vant til å se slike på film og er fra seg av begeistring over å kunne få se en helt ekte dronning, sier de.

Møtt av smilende soldat

De to familiene søkte om asyl da de ankom Kirkenes i november. På sin ferd til Norge har de opplevd litt av hvert, men mottakelsen ved grensen glemmer de aldri.

– Vi var veldig slitne etter mange dager på reisefot i Russland. Da vi ankom grensen ved Kirkenes på sykkel med bagasjen vår i form av bager, kom en soldat oss smilende i møte og hjalp oss med bagasjen. Det har vi aldri opplevd før, at en soldat gjør noe slikt. Det hadde vi slett ikke forventet, det gjorde sterkt inntrykk, sier Majed.

Forstår engstelige nordmenn

Han forstår at ikke alle er innstilt på at de skal få bli i Norge.

– Vi er fremmede som spør om opphold og forstår alle de som er engstelige for oss flyktninger, men vi er overrasket over den varmen vi er møtt med fra så mange, sier han.

Nå håper de at søknadsprosessen ender med positivt vedtak om ikke altfor lenge.

– Det var mange flyktninger som kom omtrent samtidig som oss, og vi vet at norske myndigheter bruker store ressurser på flyktningene. Vi er svært takknemlige for at barna våre får en skolegang her. Det var for barnas skyld at vi flyktet. Akkurat nå er det svært vanskelig, om ikke umulig, for oss å returnere til Syria slik tilstanden er der, sier han.