Myhre: – Frykten for United er borte

Urovekkende statistikk for Manchester United før kampen mot Bournemouth.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se siste runde av Premier League-sesongen på TV 2 Sport Premium-kanalene og Sumo søndag kl. 16.00!

Manchester United er noe helt annet under Louis van Gaal enn det var under Sir Alex Ferguson.

Fra en tid der rødtrøyene feide motstanderne av banen, sprudlet i det offensive spillet og sanket titler, må laget nå tåle kritikk for manglende fremdrift, få scoringer og fravær av suksess.

Svake mot svake lag
Noe av grunnen til at United går mot et historisk lavt antall Premier League-scoringer ligger i kampene mot de antatt svakere lagene på tabellen.

Statistikk fra Opta viser at Sir Alex Fergusons mannskap fra 2008 til 2013 lå på en seiersprosent mellom 86 og 89,5 mot lagene på nedre halvdel av tabellen, dersom man ser bort fra 65 prosent i den tittelvinnende 2010/2011-sesongen.

Under van Gaal er den tilsvarende statistikken dyster lesning. Før siste kamp mot 16. plasserte Bournemouth har United en seiersprosent på 52,7 mot lagene på tabellens nedre halvdel.

– Frykten lagene på nedre halvdel hadde for United under Ferguson var stor. Lagene gikk nesten og ventet på at de skulle bli overkjørt, spesielt på Old Trafford. Alle gruet seg til kampene der. Den frykten er borte. Andre lag har sett at det er mulig å slå United. Da får man troen, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.

– Så tror jeg at det har med Uniteds omstendelige spillestil å gjøre. De har slitt med å bryte ned lag som har lagt seg lavt. De har spilt mye på tvers og bakover, og da har United skapt lite. Samtidig bygget United-lagene i storhetstiden seg på to gode midtstoppere som var gode én mot én. Der har United slitt de siste årene. Det har vært for mange skader og utskiftninger.

Må håpe på City-feilskjær
Old Trafford har vært et ugjennomtrengelig fort i en årrekke. I inneværende sesong er United ligaens tredje beste hjemmelag, men det gnistrer sjelden av de røde djevlene på eget gress. Med 32 mål totalt i kampene på «Drømmenes teater» er det ingen andre Premier League-arenaer som har servert færre scoringer.

– De vanvittige statistikkene United hadde mot så å si alle andre lag ble brutt én etter én under Moyes og van Gaal. Det gjør noe med glorien som henger over laget og frykten de andre lagene har hatt. Det har vært selvforsterkende begge veier: United har mistet godfølelsen de alltid har hatt mot svakere lag, mens andre lag har mistet frykten, sier Myhre.

Det virker å være for mye å håpe på at byrival skal rote det til mot Swansea i siste serierunde. Ett poeng er nok for de lyseblå til å innkassere fjerdeplassen og sørge for at United ikke får spille mesterligafotball neste sesong.

Da må man planlegge neste sesong uten spill i Europas ypperste selskap. Om det skjer med eller uten van Gaal, er høyst usikkert. En ting er i alle fall sikkert, mener Myhre:

– Dersom målsetningen er Premier League-tittel og å komme langt i europacup neste sesong, mener jeg at United må ha en x-faktor fremme på banen. Nå er det kun Martial som har x-faktor. Han er en strålende ung spiller. Han kommer til å ta ytterligere steg, sier Myhre.

– Så har de Lingard og Rashford, men de trenger tid. Dersom United skal være med og kjempe om tittelen, kan ikke de være førstevalg.

– Jeg ville også kjøpt en midtstopper. Det har jeg sagt i fire-fem sesonger. En midtstopper som bestemmer. Da tror jeg de andre spillerne rundt ville blitt bedre. For eksempel Smalling har et råmateriale som er bra, men han trenger en leder ved siden av seg. Ingen av de som er hentet har klart å fylle den rollen.