Erna til Obama: – Du har spart det beste til slutt

De nordiske lederne er samlet til toppmøte i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med nordiske kolleger ble statsminister Erna Solberg (H) i dag tatt imot av president Barack Obama i Det hvite hus. Der skal de diskutere nordområdene og Russland.

Solberg benyttet anledningen til å spøke med den amerikanske presidenten.

– Nå som du gjør det meste ut av ditt siste år i Det hvite hus, merker vi oss gladelig at du åpenbart har spart det beste til slutt, sa hun.

I sin åpningstale til møtet fikk den norske statsministeren Obama til å le med en vits om amerikanere på ski.

– For noen uker siden hadde vi gleden av å ønske amerikanske gjester velkomne til Norge under vår årlige NATO-øvelse Cold Response. Øvelsen er svært nyttig, men jeg må ærlig innrømme at et av høydepunktene er å se de amerikanske marinesoldatene som lærer seg å stå på ski, sa Solberg fra talerstolen.

Også Obama holdt en lett tone under sitt åpningsinnlegg, og ønsket blant annet velkommen på både norsk, svensk og finsk.

Fra talerstolen ba Solberg om fortsatt oppmerksomhet på nordområdene, samt Nordens forhold til Russland. Norske myndigheter ønsker blant annet en økt maritim tilstedeværelse fra NATO i nord.

Obama advarte mot Russland

En større mottakelse som etter planen skulle holdes utenfor Det hvite hus, ble avlyst på grunn av usikre værforhold.

Solberg og kollegene ble derfor tatt imot av Obama på innsiden av Det hvite hus i Washington. Også utenriksminister Børge Brende (H) er med på møtet.

Sikkerhetspolitikk er blant punktene amerikanerne har satt på agendaen, og for Norge er nordområdene og forholdet til Russland viktige temaer.

President Barack Obama advarte mot Russlands militære opptrapping i Europa da han talte etter et møte med Erna Solberg og andre nordiske ledere.

– Vi står sammen i vår bekymring for Russlands økende, aggressive militære nærvær og holdning i den baltisk-nordiske regionen, sa Obama.

Nordområdene og Russland sto høyt på dagsordenen for møtet fredag. USA og de nordiske landene står sammen i sin fordømmelse av Russlands annektering av Krim-halvøya.

– Vi er enige om at vi støtter Krim-halvøya, sa Obama.

Han beskrev møtet med de nordiske lederne som produktivt.

– Det var et nyttig og godt møte. Det eneste problemet vi har er at vi er for enige, sa han lattermildt til pressen i Det hvite hus.

– Viktig å være synlige

Solberg sa før avreisen til Washington at hun vil bruke anledningen til å minne om Norges posisjon utenfor EU.

– Vi er opptatt av at amerikanerne skal huske på kontakten til Norge. Det er viktig for oss å være synlige, for ofte ses Europa som EU fra amerikansk side, sa Solberg til NTB.

Solberg skal i løpet av fredag også møte USAs utenriksminister John Kerry, og sammen med ektemannen Sindre Finnes skal hun på middag i Det hvite hus. (NTB/TV 2)

GOD STEMNING: President Barack Obama får statsminister Erna Solberg og sveriges statsminister Stefan Löfven til å le under det nordiske toppmøte i Det hvite hus i Washington.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GOD STEMNING: President Barack Obama får statsminister Erna Solberg og sveriges statsminister Stefan Löfven til å le under det nordiske toppmøte i Det hvite hus i Washington. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko