MANNEN MED MAPPEN: Alexander Legkov har tatt vare på alle prøve-resultatene sine.
MANNEN MED MAPPEN: Alexander Legkov har tatt vare på alle prøve-resultatene sine.

Her er mappen Legkov mener frikjenner ham

Alexander Legkov fnyser av doping-beskyldningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Legkov (33) forsvarte seg mot doping-beskyldningene på en pressekonferanse i Russland fredag ettermiddag.

Skistjernen hadde med seg en mappe med resultater fra dopingprøver de siste tre årene før Sotsji-OL.

– I mappen har jeg alle resultater fra dopingprøver frem til 2014, sier Legkov.

– Jeg har beholdt alle prøvene, for jeg vet hvilket ansvar jeg har, fortsetter han.

Det var torsdag den russiske legen Grigorij Rodtsjenkov hevdet at minst 15 russiske medaljevinnere fra Sotsji-OL i 2014 deltok i et statlig dopingprogram, som ble planlagt i flere år for å sikre russisk suksess på hjemmebane.

Var på hockeykamp da telefonen eksploderte
Rodtsjenkov var på det aktuelle tidspunktet sjef for laboratoriet som hadde ansvaret for å teste russiske utøvere, men trakk seg etter WADA-rapporten i november 2015.

Alexander Legkov var blant de 15 medaljevinnerne som ble navngitt.

Rodtsjenkov hevder han ga utøverne en doping-cocktail blandet med alkohol. Guttene fikk Chivas (whisky), mens jentene fikk Martini.

Det fnyser Legkov av.

– Jeg var faktisk for å se det russiske hockeylandslaget spille kamp da telefonen min begynte å ringe. Jeg så den første perioden, men så eksploderte telefonen min. Jeg trodde det var en aprilspøk. Vennene mine ringte og spurte om doping, steroider og alkohol. Det var litt morsomt, for de spurte meg om Chivas. De ville prøve det, for det funket tydeligvis så bra. Men jeg ble også fornærmet. Jeg synes det var absurd, sier Legkov.

Han forteller at han ikke drakk alkohol i det hele tatt før Sotsji-OL.

– Da jeg traff vennene mine tok jeg ikke en eneste slurk alkohol. Det var fordi jeg holdt på å forberede meg til OL, forteller han.

Provosert av alle testene
Legkov forteller at han rapporterte i ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System) i forkant av OL. Der må utøvere opplyse om hvor de befinner seg til et gitt tidspunkt. Legkov ville gjerne bli testet mellom klokken 05.00 og 06.00 eller mellom klokken 06.00 og 07.00, men russeren forteller at antidoping-kontrollørene kom til alle døgnets tider.

– De siste månedene ble jeg testet fem ganger i uken til alle døgnets tider. Jeg ble provosert over at jeg ble testet så mye, sier han.

Skistjernen er takknemlig for at han fikk lov til å bryte ut av Det russiske skiforbundet før OL.

– Men siden jeg vendte ryggen til laget følte jeg at jeg hadde et ekstra stort ansvar for å prestere bra i Sotsji. Jeg måtte kunne se folk i øynene. Man må være fullstendig kamikaze for å forsvare flagget gjennom å dope seg, sier han.

Jurij Nagornitsj, visepresident i det russiske sportsdepartementet, avviser at russiske utøvere dopet seg.

– I laboratoriet var det 58 spesialister. Tolv av dem var utenlandske. Spesialistene hadde ikke mulighet til å påvirke hvordan blodprøvene ble sjekket og kontrollert. Russiske myndigheter hadde ikke mulighet til å påvirke. Alt ble punkt til punkt og prikke, fra prøvene ble tatt, forseglet og sendt til Lausanne. I dag befinner alle prøvene seg der, sier han.