Kokke-Karla (28) og familien fikk ny sjokkbeskjed:  – Siste håp er revet vekk

Onsdag denne uken fikk kreftsyke Karla Siverts beskjed om at hun ikke får innvilget immunterapi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to og et halvt år siden opplevde kokkestjernen Karla Siverts (28) det verste og det beste på en gang. 15. desember kom lille Juno (2) til verden med keisersnitt, men samtidig fant legene en cyste på Karlas eggstokk.

– Det var helt forferdelig. Telefonen fra Ullevål Sykehus kom som et sjokk. Det verste vi kunne tenke oss var at det var spredning, og da vi fikk den beskjeden i tillegg, da gikk vi ned i gropa igjen, fortalte Karla da hun gjestet God morgen Norge for to år siden.

Åpen om sykdommen

Karla har vært åpen om både opp- og nedturer gjennom sykdomsforløpet.

Ektemannen Thorleif Linhave Bamble (36) legger ikke skjul på at det har vært tøffe tak.

– Du sitter med livet i den ene hånden og døden i den andre. Det finnes ingen fornuftig forklaring på hvordan man klarer å forholde seg til det – man bare står i det, forklarer han.

Mange nedturer

Den siste tiden har det vært mange nedturer. Hittil har alle behandlingene feilet, kreften har spredd seg ytterligere og kan ikke opereres eller stråles bort. Siste håp var derfor den alternative behandlingen immunterapi. Onsdag denne uken kom beskjeden om at dette ikke kunne gjennomføres.

– Det er siste håp som blir revet vekk fra oss. Vi hadde jo et håp om å kunne bli gamle sammen og at Karla fikk se Juno vokse opp. Samtidig har vi hatt så mange nedturer nå, at man blir tykkhudet etter hvert. Man går og spiller ut de verste scenarionene i hodet sitt og blir derfor også forberedt på det verste, sier Thorleif.

Kronerulling for Karla

Immunterapi tilbys kun hos private aktører og ville kostet familien omlag 800.000 kroner. Før Karla fikk endelig avslag startet derfor fetteren hennes en kronerulling på Facebook for å få dekket behandlingskostnadene. Pengene vil nå bli satt i et legat i Karlas navn og blant annet bidra til å hjelpe andre i samme situasjon.

– Vi vil også opprette et årlig stipend for kvinnelige kokker som har den samme yrkesgleden og -stoltheten som Karla har, forklarer ektemannen.

Skriver dagbok for datteren

Noe av pengene vil også gå til å sikre datteren Juno og pappa Thorleifs fremtid. Karla og Thorleif er også opptatt av at Juno skal kunne bli kjent med mamma etter hennes død.

– Det er veldig vanskelig å akseptere at Juno og Karla kanskje ikke får være sammen i Junos oppvekst. Da er det viktig å samle inn de tingene Karla har gjort og vært med på.

Thorleif mener Karlas Facebook-profil kan bidra til å fortelle Juno mye om mammaen.

– Det blir som en digital dagbok som viser Karla på en usminket måte som Juno kan sitte og bla gjennom senere. Karla skriver også noen ord i en egen dagbok til Juno, avslutter Thorleif.