Dette er Øyvind Alsakers ti største kommentator-øyeblikk

Se video fra samtlige magiske øyeblikk i videovinduet over!

«Det er ingen enkel oppgave å plukke ut sine største kommentator-opplevelser fra fotballen. Å velge ti blant hundrevis av matcher over en periode på nesten 25 år.

Men her er utvalget som ramlet først ned i hukommelsen, med en god spredning fra norsk europacup til VM-finaler.

De to øverste står i særklasse, fra 3-10 er rekkefølgen mer tilfeldig.

Jeg kommer garantert til å huske noen som burde vært med etterhvert, men nå er lista levert og det er en liste som fyller en kommentator med takknemlighet og ydmykhet.

Herlighet, for noen matcher!!»

Her er Alsakers topp 10-liste (se høydepunkter fra samtlige kamper i videovinduet over):

1. Manchester City - QPR 3-2 (PL 2012)
Sesongens siste dag, og City kunne ta sitt første ligagull på 44 år med seier over nedrykkstruede QPR. To lag med alt å spille for, hjemmelaget soleklare favoritter, men gjestene ledet 2-1 etter 90 minutter. Manchester United var ferdig med sin kamp i Sunderland og hadde gjort jobben ved å vinne 1-0. Dermed holdt City på å snuble på målstreken. Så, på overtid utliknet Dzeko til 2-2.

PÅ TOPP: Sergio Aguero snøt United for gullet i sesongens siste angrep. AFP PHOTO/PAUL ELLIS AFP
PÅ TOPP: Sergio Aguero snøt United for gullet i sesongens siste angrep. AFP PHOTO/PAUL ELLIS AFP Foto: Paul Ellis

Resten kan oppsummeres med AGUERO! 38 serierunder og City vinner ligaen i det 95. minutt av aller siste match. På flere scorede mål enn byrival United. Slikt får man bare oppleve én gang i livet, om man er heldig!

2. Brasil - Tyskland 1-7 (VM 2014 semifinale)
Tidenes ydmykelse av en vertsnasjon som endelig skulle begrave spøkelset fra VM på hjemmebane 1950. Brasil manglet to av sine viktigste spillere i Neymar og Silva, men Scolari sendte laget sitt i angrep fra første minutt. Tyskerne straffet dem nådeløst og kampen var over til pause. Dette vil for alltid være matchen som huskes fra VM i Brasil. Kampen som sendte hundrevis av millioner i sjokk. Tårene i Belo Horizonte glemmer jeg aldri!

3. Chelsea - Tottenham 2-2 (PL 2016)
Tottenham måtte vinne for å holde liv i drømmen om ligagull, men hadde ikke slått Chelsea på Stamford Bridge siden 1990! Det så lyst ut - to glitrende angrep ga 2-0 ledelse til pause. I 2. omgang satte Chelsea inn Eden Hazard og 6 minutter før full tid scoret han et praktfullt mål som knuste Spurs´ håp. Uten tvil den kampen jeg har kommentert med høyest intensitet, Tottenham mistet etterhvert fatningen og endte opp med 9 gule kort. Et knalltøft oppgjør i tråd med engelsk fotballs stolte tradisjon, slike er det altfor få av nå til dags. Og da fløyta gikk for full tid, var utfordringen å formidle Tottenhams skuffelse samtidig som sensasjonslaget Leicester skulle hylles for klubbens aller første ligagull - 132 år etter stiftelsen.

TIDLØST: Zinedine Zidanes nedskalling av Marco Materazzi blir aldri glemt. FOTO: Scanpix.
TIDLØST: Zinedine Zidanes nedskalling av Marco Materazzi blir aldri glemt. FOTO: Scanpix. Foto: John Macdougall

4. Frankrike - Italia 1-1 eeo (VM 2006 finale, Italia vant på str.)
Fantastiske Olympiastadion i Berlin var åsted for denne episke finalen. Zidane hadde våknet etter gruppespillet og var VMs store spiller derfra og helt til han skallet ned Materazzi og fikk rødt kort. Før det rakk han å sende Frankrike i føringen med et typisk arrogant straffespark. Materazzi utliknet til 1-1 før han maktet å provosere fram Zizous ødeleggende raseri. Monitorene på kommentatorplass sviktet, så vi hadde ingen repetisjoner og siden veldig få fikk med seg finalens avgjørende øyeblikk da det skjedde, var det mye usikkerhet blant oss som skulle formidle dette. Det gikk til straffer og Italia satte alle sine, etter at Trezeguet hadde misset for Les Bleues. Venstreback Grosso fikk æren av å score målet som ga Italia nok et VM-gull. Mye takket være Fabio Cannavaro. Tror knapt jeg har sett bedre stopperspill enn han leverte i VM!

5. Inter - Milan 1-1 (Serie A 1993)
En av de første kampene jeg kommenterte for TV 2 var derbyet på San Siro. Et Inter-lag på vei opp etter en midlertidig nedtur mot 90-tallets suverne Milan. I lagoppstillingene fant vi noen av de største spillerne i historien. Walter Zenga i mål for Inter, Giuseppe Bergomi kaptein, Ruben Sosa storscorer. Milan med Baresi og det nederlandske trekløveret Rijkaard, Gullit og Van Basten. Nicola Berti ga Inter ledelsen og det holdt nesten inn, men Gullit banket til slutt inn utligningen. Temperaturen på banen matchet koket på mektige San Siro - uforglemmelig!

6. Leicester-Everton 3-1 (PL 2016)
Kroningen av de nybakte ligamesterne, som avsluttet sesongen på hjemmebane ved å gi fansen nok en forestilling av den typen som har skaffet Leicester historiens første ligatittel. Ranieri arm i arm med den blinde tenoren Andrea Bocelli. «Nessun Dorma» med Leicester-fansen i et slags kor med «Campione», like sprøtt som sesongen ellers. Morgan med trofeet et par timer senere. Gledesscener som man bare finner hos dem som ikke er vant til å vinne, og som ikke ventet det.

HISTORISK: Arsenal feirer seriegull på Old Trafford i 2002. Øyvind Alsaker var på plass. FOTO: Scanpix.
HISTORISK: Arsenal feirer seriegull på Old Trafford i 2002. Øyvind Alsaker var på plass. FOTO: Scanpix. Foto: Neal Simpson

7. Manchester United - Arsenal 0-1 (PL 2002)
I en årrekke var det disse to lagene det handlet om i PL. Ferguson v Wenger. Keane v Vieira. Van Nistelrooy v Keown. Ondt blod! Med seier i denne kampen ville Arsenal sikre ligagullet - på Old Trafford! Og Sylvain Wiltord ble matchvinner i et tett og dramatisk oppgjør. Stemningen i spillertunnelen etterpå var uvirkelig. Arsenal ga sine seiersintervjuer, med Sir Alex og United-spilllerne som tilskuere. Rivaliseringen mellom de to lagene skapte noen av de villeste øyeblikkene i PL-historien, og savnet av den nerven det skapte er merkbar.

LEGENDE: Birkir Kristinsson ble udødelig i Bergen 31. oktober 1996. Brann vant 4-3 sammenblagt. (AP Photo/Peter Dejong)
LEGENDE: Birkir Kristinsson ble udødelig i Bergen 31. oktober 1996. Brann vant 4-3 sammenblagt. (AP Photo/Peter Dejong) Foto: Peter Dejong

8. PSV - Brann 2-2 (E-cup 1996)
Brann hadde 2-1 fra hjemmemøtet, men dette var et knallsterkt PSV-lag med spillere som Jaap Stam, Phillip Cocu og Boudewijn Zenden så få trodde på Brann-avansement før returoppgjøret i Eindhoven. I pøsende regnvær sto Brann i mot stormoffensiven fra hjemmelaget, først og fremst takket være Birkir Kristinsson i mål. Han var utenomjordisk! På topp hadde Brann Tore André Flo og han briljerte med målgivende og scoring. 2-0 holdt lenge nok og selv om PSV fikk to mot slutten, sørget Brann for en historisk aften.

9. Newcastle - Arsenal 4-4 (PL 2011)
Walcott scoret etter 40 sekunder, Arsenal valset over hjemmelaget og gikk til pause med 4-0 ledelse. Tusenvis av Newcastle-fans forlot stadion i pausen, og dette kan være en lærepenge til de altfor mange som stikker før kampen er slutt! Newcastle scoret 1, Newcastle scoret 2, Newcastle scoret 3 og Cheik Tioté banket inn nummer 4! St. James´ Park er et av mine favorittsteder å kommentere, og selv om det manglet noen tusen tilskuere etter den fryktelige førsteomgangen, var det plenty med gale Geordier igjen til å skape et historisk øyeblikk!

10. West Ham - Man Utd 3-2 (PL 2016)
Syk dramaturgi - voksne menn i tårer, 112 år med fotball kom til en ende. Jeg satt ved siden av Paolo Di Canio og kommenterte, den største stjernen på Upton Park den kvelden! Og som hele West Hams historie; En seier å snakke om, en enkeltseier å huske for fans som ikke har feiret veldig mange trofeer på sitt gamle stadion!

Øyvind

TÅREVÅTT: West Ham fikk den perfekte avskjeden med Upton Park da United ble senket 3-2. FOTO: Scanpix
TÅREVÅTT: West Ham fikk den perfekte avskjeden med Upton Park da United ble senket 3-2. FOTO: Scanpix Foto: Isabel Infantes