Slik så føttene til servitøren ut etter vakt – sjefen insisterte på at hun skulle gå i samme sko dagen etter

100.000 har signert opprop mot høye hæler etter Nicolas facebookbilde gikk viralt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nicola Gavins satte igang en heftig debatt hun ikke så rekkevidden av da hun la ut et bilde av venninnens føtter etter endt arbeidsdag i en restaurant i Edmonton, Alberta i Canada.

Restauranten krever nemlig at at alle kvinnelige ansatte må bruke høye hæler som del av uniform, med mindre de har en medisinsk grunn til å la være.

Men når man ser bildet Nicola la ut på Facebook 4. mai, er det tydelig at det ikke vises noen forståelse for hvor smertefullt det kan være å gå i høye hæler hele dager til ende.

«Min venninnes føtter blødde kjempemye. Hun mistet en tånegl, og allikevel ble hun kritisert av mellomlederen for å skifte sko. Hun ble også fortalt at hun måtte ha hæler på dagen etter. Dette er sexistiske, arkaiske krav som er helt motbydelige» skriver hun blant annet i bildeteksten.

Bildet er delt 12.000 ganger, og debatten har tatt helt av både i Canada, USA og i andre land hvor det er vanlig med kleskode som innebærer høye hæler for kvinner.

Fikk sparken

Gavins navnesøster, britiske Nicola Thorp (27), fikk selv sparken som resepsjonist i PricewaterhouseCoopers (PwC) da hun nektet å gå med høye hæler på jobb.

Hun har satt igang en underskriftskampanje for å gjøre krav om høye hæler på jobb forbudt. På ett døgn har kampanjen fått 100.000 underskrifter.

– Arbeidsgivere har lov til å pålegge ulike kleskoder for menn og kvinner. Det er greit så lenge det ikke er regler som favoriserer ett av kjønnene. Mitt poeng er at å tvinge kvinner til å gå med høye hæler, er å favorisere menn. Deres fottøy påvirker ikke holdningen deres, arbeidsevnen deres og evnen til å bevege seg. Det gir dem ikke helseproblemer, sier Thorp til Reuters.

Hun er overveldtet over responsen på kampanjen.

– Jeg kan ikke tro det. Jeg hadde ikke forventet å få ti underskrifter en gang. Med 100.000 underskrifter kommer vi til å få svar fra regjeringen, for som jeg sier. Dette handler ikke om hæler, det handler om kvinnerettigheter, sier hun.

PwC har i en uttalelse forklart at det ikke er selskapet som som drifter resepsjonen deres, men en tredjepart. De ble først gjort oppmerksom på Thorps sak fem måneder etter at hun fikk sparken, og sier at kleskoden og kravet om høye hæler ikke gjelder for PwC.

Protest på den røde løper

BARFOT: Julia Roberts og George Clooney. FOTO: AP/Thibault Camus
BARFOT: Julia Roberts og George Clooney. FOTO: AP/Thibault Camus Foto: Thibault Camus

Om det er Nicola og Nicola som har inspirert Julia Roberts vites ikke, men filmstjernen dukket i hvert fall opp barbeint på den røde løperen i Cannes i går. Det skriver Vanity Fair.

Allerede under fjorårets filmfestival var kleskoden et hett tema. En gruppe kvinner skal angivelig ha blitt nektet inngang på visningen av filmen «Carol», fordi de ikke gikk i høye hæler.

Flere stjerner klaget den gang på at menn tross alt fikk gå med lave sko. Og selv om festivalledelsen ikke kommenterte spesifikt hendelsen under Carol-visningen, bekreftet de at kravet om høye hæler gjelder for alle kvinner.

Roberts greide i år å lure seg forbi «kleskodepolitiet» fordi hun ankom med høye hæler, men snek av seg skoene etter hvert.