PÅ TV 2: Kygo opptrer under Senkveld. Foto: Stella Pictures.
PÅ TV 2: Kygo opptrer under Senkveld. Foto: Stella Pictures. Foto: Tor Gunnar Berland

Favoritten Kygo (24) får kjempeslakt av kritikerne

Musikkekspert til de nådeløse kritikerne av «Cloud Nine»: – Her lukter jeg markeringsbehov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kygo slapp sitt første album «Cloud Nine» fredag, men får slakt i flere norske og utenlandske aviser.

Triller én, to og tre

VG ga 24-åringen terningkast tre, og Aftenposten og Dagbladet trillet en toer. I utlandet går de hardere til verks, og den britiske avisen The Guardian gir bergenseren en lunken ener. De skriver blant annet at låtene er kjemisk kastrert for lidenskap og seksualitet.

Fansen elsker Kygo, og stjerne-DJen var den første i historien til å nå over én milliard avspillinger på et år på Spotify. Kan anmelderne «ta feil»?

NRK P3s musikksjef Mats Borch Bugge forstår at albumet får lunkne anmeldelser.

– Jeg tror hovedgrunnen er at det er låter mange har hørt lenge. Albumet oppleves i stor grad som en retrospektiv tilnærming til Kygo, heller enn et nytt og overraskende album, sier han til TV 2.

Kygo har siden starten av karrièren fått mye oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt, og det har vært knyttet stor spenning og høye forventninger til hans første album.

– Kygo har bevist at han har en utrolig evne til å lage fengende sterke og enkeltstående låter, men mange av låtene oppleves så like at en rekke av dem blir kjedelig.

– Fortjener han en ener?

MUSIKKEKSPERT: Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge. Foto: Scanpix.
MUSIKKEKSPERT: Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge. Foto: Scanpix. Foto: Hansen, Frode

– Nei, absolutt ikke. Her lukter jeg markeringsbehov. Jeg synes man da underkjenner verdien av de enkeltstående låtene, og henger seg opp i at innholdet ikke har så stor nyhetsverdi, sier Borch Bugge om totalslakten albumet har fått.

– Burde ikke gitt ut et album

Selv hadde musikkeksperten trillet terningkast fire på albumet, men skulle han gitt et godt råd til Kygo hadde det vært å droppe å gi ut «Cloud Nine».

– Han burde ikke ha gitt ut et album, eller kalt det et album. Han gjør så stor suksess med låter over så lang tid, så det er unødvendig å samle det i et album. Jeg tror det er viktigere for Kygo selv å ha noe håndfast å vise til enn for oss som konsumenter, sier han.

Flere av anmelderne uttrykker sin skuffelse over de nye låtene til Kygo. Aftenposten skriver at låta «Happy Birthday» med stjernevokalisten John Legend er en av de store blemmene.

«Happy Birthday» høres ut som den er skrevet med venstre hånd på en dorull. Klisjeene alle med litt begrenset ordforråd kan lire av seg til sitt nyfødte barn formelig renner ut av John Legend over et klassisk Kygo-pianoriff.», står det i anmeldelsen.

Fansen vil støtte Kygo

Redaktør i 730.no, Janne Monsen Tveit, tror ikke anmeldelsene vil påvirke fansens meninger.

– Jeg har full respekt for at de anmelder på sine egne premisser, men anmeldelser kan føles litt meningsløst i 2016. De som er fans vil høre på albumet uansett. Jeg tror absolutt ikke dette vil ha noe å si for salgstallene, sier hun.

TV 2 intervjuet Kygo under hans Europaturné i Paris nylig. Han fortalte at han var spent på tilbakemeldingene, men virket trygg på at folk kom til å like det. Han sa også at han nå ville vise en ny side av seg selv.

– Jeg har lyst til å vise at jeg ikke bare lager en type musikk. Ikke nødvendigvis den eller den stilen, jeg har bare lyst til å ha det gøy i studio og leke med forskjellige musikkstiler og sjangre. Det er litt av den andre musikken jeg har produsert det halvannet året som kommer frem nå, sa Kygo til TV 2.

Monsen Tveit tror heller ikke at dette er enden på visa for Kygo. Han er bare så vidt igang.

– Med «Fragile» viser Kygo en ny side av seg selv, og dette vil vi nok se mer av. Kygo var en av de som innførte «tropical house»-soundet, og det kan hende folk er litt mettet på det nå. Han kommer til å gå bort fra dette nå, og heller fokusere på andre sjangre, sier hun.

TV 2 har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Kygo gjennom hans assisterende manager Jan M. Bjordal uten hell.