Henriette (39) ble solbrent utallige ganger i barndommen – fikk føflekkreft som voksen

Nesten hver eneste dag dør noen i Norge av føflekkreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Henriette Sandven brukte nesten aldri solkrem i barne- og ungdomsårene. Som ung tenkte hun aldri på at det kunne være et faresignal for kreft.

– Kreften du ikke vil ha

Nesten hver eneste dag dør én person av føflekkreft i Norge. Solglade nordmenn med lys hud som lett blir solbrent, er spesielt utsatt.

Lege Henriette Sandven brukte nesten aldri solkrem da hun var ung, og tenkte aldri på at det kunne føre til føflekkreft.

– Jeg var veldig solbrent stort sett hvert år. Og jeg tror ikke det noensinne var i mine tanker at det kunne få konsekvenser for livet mitt senere, sier hun.

Men i mai i fjor forandret alt seg.

– Jeg var på badet og skulle ta på meg en genser, og idet jeg dro den nedover ryggen kjente jeg at det var en skorpe på en av føflekkene mine. Og da var jeg helt sikker på at sånn skal det ikke være. Da var det akkurat som om hjertet datt langt ned i magen. Jeg skjønte hva det var. Jeg er jo selv lege, og akkurat det med føflekkreft er jo noe vi frykter. Det er en kreftform du absolutt ikke vil ha, sier hun.

Norge i verdenstoppen

På oppdrag fra Kreftforeningen har TNS Gallup gjennomført en undersøkelse om nordmenns solvaner. Og vi har blitt flinkere til å beskytte oss.

Når vi er Norge bruker 77 % av oss solkrem med faktor på over 15, og vi er enda flinkere til å beskytte oss i Syden.

Likevel blir nesten 40 % blir solbrent i Norge, og over 30 % når de er på sydenferie.

Rundt 35 % blir så solbrent at de får blemmer eller flasser – både hjemme og i Syden.

– Norge ligger faktisk i verdenstoppen sammen med Australia og New Zealand, både når det gjelder hvor mange som får føflekkreft og hvor mange som dør av det, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Ryel sier nordmenn er for dårlige til å sjekke føflekkene sine.

– Vi er ikke flinke nok til å følge med på egen kropp, se om det er forandringer i huden og om føflekker endrer farge eller fasong. Og ikke bare det, men faktisk å oppsøke lege. Får du tidlig diagnose på denne kreftformen, så er utsiktene veldig gode. Men venter du for lenge, kan det blir spredning og det er da det kan få fatal utgang, sier Ryel.

Beskytter barna

Henriette var heldig. Hun oppdaget føflekken på ryggen tidlig nok til at behandlingen var vellykket – og hun ble kvitt kreften. I dag er hun frisk, men går jevnlig til undersøkelser og følges opp av sykehus for å forhindre tilbakefall.

Nå er hun veldig opptatt av å smøre både seg selv og de tre barna sine med solkrem.

– Med det vi vet nå så er jo føflekkreft helt klart relatert til å ha vært solbrent i barne- og ungdomsårene. Sånn sett er det jo en selvforskyldt kreft jeg har fått. Det skulle jeg ønske vi kunne gjøre noe med for fremtiden, og ihvertfall for mine egne barn. Jeg får jo ikke gjort noe med min historie, men jeg kan jo endre kursen deres. Det er jo min oppgave som mor, sier hun.