DØMT: Rubyrosa Verano Irgens må sone 18 års fengsel for drapet på ektemannen. Foto: Privat
DØMT: Rubyrosa Verano Irgens må sone 18 års fengsel for drapet på ektemannen. Foto: Privat

Grilldrapet: Kona dømt til 18 års fengsel

Rubyrosa Verano Irgens (32) er i Nordhordland tingrett dømt til 18 års fengsel for drapet på ektemannen Helge Ove Irgens (61).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

32-åringen må dessuten betale 400.000 kroner oppreisning til de to døtrene til drapsofferet.

Det var BT.no som først omtalte drapsdommen.

Straffen er i tråd med det påtalemyndigheten ba om.

Rubyrosa Verano Irgens erkjente drapet på ektemannen, men erkjente ikke at det var overlagt.

Overlagt drap

Nordhordland tingrett slår derimot fast at drapet var overveid, og fant henne skyldig i overlagt drap.

– Bestemmelsen om å drepe Helge Irgens ble tatt kvelden 24. juni 2014. Domfeltes planlegging og tanker om drap fra november 2013 og frem til drapstidspunktet er likevel straffskjerpende, heter det i dommen.

Helge Irgens ble drept 24. juni eller natt til 25. juni 2014. Under rettssaken ble det lagt frem beviser på at Rubyrosa Irgens undersøkte ulike drapsmetoder.

Engangsgrill på soverommet

Hun forklarte i retten at hun satte en brennende engangsgrill inn på rommet hvor ektemannen lå og sov. Han ble funnet død av kullosforgiftning morgenen etter.

Påtalemyndigheten la frem bevis på at hun søkte på nettet etter drapsmetoder.

– Når det gjelder søk på kullos er det slik at søkene som er gjort fra 15. april til 18. juni 2014 i all hovedsak er relatert til kullos eller Vallergan, og at det var kullos som drepte Helge Irgens, skrever retten.

Nordhordland tingrett slår fast at drapet hadde økonomiske motiver.

– Retten legger til grunn at drapet på Helge Irgens ble begått fordi domfelte tenkte hun kom best ut økonomisk på denne måten. Hun fikk stønad med kr. 10.000 per måned, og hun trodde at hun skulle få penger etter salg av huset, skriver tingrettsdommer Bjørg Kvelstad i dommen.

Vil anke saken

Rybyrosa Irgens' forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad, sier til TV 2 at dommen vil bli anket.

– Det er ikke lagt tilstrekkelig vekt på tilståelsen. I andre drapssaker er det gitt strafferabatt ved tilståelse - selv der erkjennelsen først kommer når gjerningspersonen blir konfrontert med bevis fra overvåkingskamera, sier Keller-Fløystad.

– Det er heller ikke lagt vekt på psykisk mishandling. Det kom frem i retten at Helge Irgens' ekskone hadde vært på krisesenter, og hun fortalte om en svært nedlatende behandling og stadig utskjelling. Det er psykisk mishandling, sier hun videre.

Advokaten mener det også er gjort feilslutninger i retten.

– Det står i dommen at hun kom tilbake til Norge for å selge huset, men det var allerede solgt. Hun visste at det var tvangssalg på huset, sier hun.

– Streng i forhold til rettspraksis

Hun mener straffen burde vært nede i 14-15 års fengsel for overlagt drap med formildende omstendigheter for erkjennelsen av drap, samt den psykiske mishandlingen hennes klient mener seg utsatt for.

– Straffen er veldig streng i forhold til tidligere saker. I én sak jeg fant frem, var det en mann som drepte kona si foran barnet deres. Han fikk 16 år. En mann som drepte faren sin etter årevis med mobbing, fikk seks års fengsel, sier Keller-Fløystad.

Ingenting formildende

Nordhordland tingrett finner derimot ikke noe formildende. Rubyrosa Irgens erkjente forsettlig drap, men dette fikk ingen betydning ettersom retten mener drapet var overlagt.

At hun får strengere straff enn i dommene som forsvareren viste til, skyldes overveielsene og forberedelsene i månedene frem mot drapet. Også under selve drapshandlingen hadde hun god tid til å ombestemme seg, mener retten.

«Når det utmåles strengere straff her, skyldes dette de omfattende undersøkelsene på forhånd, det økonomiske motivet, og at drapshandlingen pågikk over så lang tid at domfelte hadde god tid til å ombestemme seg», heter det i dommen.

Funnet død

61 år gamle Helge Irgens ble funnet død på soverommet i parets bolig i Sund kommune utenfor Bergen i Hordaland 25. juni i fjor.

En uke etter fikk politiet muntlig vite at det var mistanke om kullos i mannens blod. Først to måneder senere gikk drapsalarmen.

Ektefellen Rubyrosa Irgens, opprinnelig fra Filippinene, ble avhørt, men ikke siktet. Da kvinnen kom tilbake til Norge etter en ferie i Thailand 18. februar 2015, ble hun pågrepet og siktet for overlagt drap.