TRIVES: Brunsneglene trives i hagen når det er mildt i været. FOTO: Kjell Herskedal / NTB / SCANPIX
TRIVES: Brunsneglene trives i hagen når det er mildt i været. FOTO: Kjell Herskedal / NTB / SCANPIX Foto: Herskedal, Kjell

Sneglealarm!

Nå bør du skynde deg ut i hagen

En varm vår har gitt gode forhold for de forhatte brunsneglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Store deler av landet har hatt godt vær denne våren. I nord har det vært svært solfylt, mens den siste uka har Sør-Norge fått smake på varmen.

Men selv om det gode været er deilig, kan det også gi uønskede konsekvenser.

– Med det varme været store deler av landet har hatt nå på våren, ser det ut til at vi får et skikkelig snegleår, sier produktansvarlig Hege Giske hos hageleverandøren Nordic Garden i en pressemelding.

– Ta sneglene nå

Selv om sneglesamling er en kjedelig jobb, anbefaler Giske ikke å vente for lenge med å ta turen ut i hagen.

– Pass på å ta dem nå mens de er små og ennå ikke har rukket å formere seg. Tar du knekken på dem tidlig blir problemet mindre. Både på kort og lang sikt, sier hun.

Hun anbefaler både raking, plukking, sneglemiddel og øl som våpen i sneglekrigen.

– Det er ingen tiltak som alene løser problemet med brunskogsneglene. Derfor anbefaler jeg flere tiltak, og du bør begynne nå i mai før sneglene har rukket å formere seg, sier hageeksperten.

Sterkere snegle

Tidligere i år så den kalde vinteren ut til å kunne forminske mengden brunsnegler og flått. Men zoolog ved Naturhistorisk museum, Peter Bøckman, kunne fortelle at selv sprengkulde sliter med å ta knekken på den irriterende sneglen.

– Vi ser nå at brunsneglen har paret seg med den norske svartskogsneglen. Resultatet er at vi har fått en hybridvariant som tåler kulda bedre enn brunsneglen opprinnelig gjorde da den gjorde inntog i Norge, uttalte Bøckman.

Nå kan det altså virke som at vårvarmen sørger for stor tilvekst av «mordersneglene» likevel.

– Har man først regn og så varme, så ligger forholdene tilrette for at sneglene kommer frem. Men hvor mange snegler som faktisk finnes, avhenger av hvor mange som overlever vinteren, sier han.

Det er med andre ord ikke nødvendigvis flere snegler i hagene våre enn normalt, men værforholdene gjør at de gjerne titter frem.