Los Angeles Police Departement (LAPD) tester ut både Tesla Model S og BMW i3 som politibiler. Nå har det gått et år siden Model S gikk i tjeneste, og LAPD har laget en rapport basert på erfaringene sine. FOTO: LAPD
Los Angeles Police Departement (LAPD) tester ut både Tesla Model S og BMW i3 som politibiler. Nå har det gått et år siden Model S gikk i tjeneste, og LAPD har laget en rapport basert på erfaringene sine. FOTO: LAPD

Testet Tesla som politibil – ble overrasket

Genialt når en skal snike seg innpå noen, men...

Tesla sørget selv for at et av landets største politidistrikt, Los Angeles Police Departement, fikk teste Model S som politibil. Det er snakk om to eksemplarer av P85D – selveste topputgaven av Model S, med 700 hk og firehjulsdrift.

Med denne på hjul, skal du ha noe rimelig hårete om du skal klare å kjøre fra lovens lange arm.

Nå har LAPD hatt Teslaene i stallen sitt i omtrent ett år, og de har kommet med en rapport basert på erfaringene sine.

Runes politibil får folk til å stå på bremsene

Utelukkes ikke

LAPD-sjef Vartan Yegiyan er glad for at Tesla tok ansvar og lånte ut to av sine biler til dem.

– Vi er takknemlig for å ha fått muligheten til å bruke Model S til å finne ut mer om hva som er fordelene og ulempene med disse bilene til vår bruk, sier han til CNBC.

Erfaringene tilsier at modellen ikke utelukkes som en framtidig del av politibil-flåten deres. Men det er et par hinder i veien for at det kan skje akkurat nå.

Kåret til den beste politibilen – noensinne!

Kostbar

– Om den er praktisk? Nei. Men i løpet av de neste fire-fem årene, vil bilbransjen fokusere enda mer på elbil, og prisene vil bli lavere. I tillegg vil infrastrukturen bli langt bedre, med tanke på for eksempel lading, påpeker Yegiyan.

Akkurat nå er prisen et stort hinder. En Model S av den typen LAPD fikk låne, koster rundt 100.000 dollar. En populære bil blant politistyrken er for eksempel Ford Explorer. Den har en prislapp på 50.000 dollar, ferdig tilpasset politibruk.

I USA er faren for ekstremvær, som orkaner og oversvømmelser, en annen problemstilling som tas i betraktning når det gjelder elbiler.

Rekkevidden er også en utfordring. Og med en elbil er løpet grundig kjørt, hvis du må stoppe midt i jakten for å lade...

10 politibiler du ikke kjører ifra

600-750 biler i året

I tillegg til Tesla, tester LAPD en elektrisk BMW i3. Den føyer seg inn i rekken av elektriske kjøretøy, som inkluderer 20 scootere og noen motorsykler.

At utrykningstjenestene er en interessant kundegruppe, er det ingen tvil om. LAPD alene kjøper 600-750 biler hvert år, tilsvarende en omsetning på rundt 30 millioner dollar.

Ikke så rart at Tesla gjerne ofrer en bil eller to, for å få en fot innafor døra her...

Tesla-sjef Elon Musk vil nok gjerne at politietaten skal begynne å bruke Tesla.
Tesla-sjef Elon Musk vil nok gjerne at politietaten skal begynne å bruke Tesla.

Norske politibiler

Ford var lenge det foretrukne merket hos norsk politi også. Men i 2014 overtok VW tronen, med Mercedes på tredjeplass.

Det har blitt flere uniformerte premiumbiler også. I fjor kjøpte nemlig politiet en rekke nye BMW X5, som nå er på plass i tjenesten.

Men noen elbiler er det så langt ikke å finne med politi-merking på sidene...

Denne politibilen er det flest av i Norge