Ubåtmysteriet i Dalsfjorden:

Ekspert: – Ikke overbevist om at ubåten er russisk

Prio-professor Ola Tunander mener det var ubåt som ble filmet i Dalsfjorden, men tror ikke den er russisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tunander er professor ved Fredsinstituttet i Oslo (Prio), og ekspert på ubåter.

Han omtaler den fremmede ubåten som en provokasjon og en krenkelse av norsk suverenitet. Men i motsetning til andre forsvarseksperter som TV 2 har snakket med, mener han det ikke er en russisk ubåt som ble observert i Dalsfjorden i Sogn og Fjordane.

– Jeg er ikke overbevist om at den er russisk. Russiske ubåter opererer som oftest i nord. I sør er det mest britiske, amerikanske eller franske ubåter som opererer, sier Tunander til TV 2.

– Jeg er ikke overrasket. Operasjoner som dette har foregått siden den kalde krigen, sier Tunander.

– En provokasjon

Han omtaler hendelsen som en provokasjon, men tror ikke målet er annet enn å komme på TV.

– Det er en krenkelse av norsk suverintet, og uakseptabelt. Men at man viser seg på denne måten, er fordi de vil ha det til en å bli mediehendelse. Og det har det blitt, sier professoren.

Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) sier fredag til NRK at hun vil ta hendelsen fra hjemfylket opp i Stortinget. Hun er kritisk til at opplysningene ikke ble undersøkt nærmere.

– Hadde dette vært i Oslofjorden tror jeg faktisk de hadde sjekket det. Jeg forventer at når Forsvaret får et slikt brev, så gjør de alt de kan for å undersøke det, sier Navarsete til NRK.

Torsdag avslørte nettstedet aldrimer.no at en ubåtobservasjon ble gjort 21. mars i en fjord på Vestlandet.

Det som lignet en ubåt med periskopet oppe, var på vei ut av fjorden. Mannen som så dette, filmet hendelsen med mobiltelefonen.

Tror den er russisk

Det kan ha vært en russisk ubåt som ble observert. Det sier flere av Norges fremste forsvarseksperter, etter å ha sett en unik mobilvideo, publisert av aldrimer.no.

Det var ikke norske eller allierte ubåter i området da observasjonen ble gjort i Dalsfjorden, som ligger nord for Sognefjorden.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekreftet torsdag overfor TV 2 at de fikk en henvendelse fra politiet om saken, men at de ikke foretok egne undersøkelser.