ETTER FEMMILSGULLET: En utslitt Alexander Legkov etter å ha gått inn til OL-gull. Nå sier russeren at han tar dopingbeskyldningene med stor ro. (AP Photo/Matthias Schrader)
ETTER FEMMILSGULLET: En utslitt Alexander Legkov etter å ha gått inn til OL-gull. Nå sier russeren at han tar dopingbeskyldningene med stor ro. (AP Photo/Matthias Schrader) Foto: Matthias Schrader

Legkov om dopingbeskyldningene: – Jeg tar det helt med ro

Men IOC krever gransking.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter avsløringene til den tidligere russiske antidopingsjefen Grigorij Rodtsjenkov i New York Times har reaksjonene ikke latt vente på seg. Rodtsjenkov hevder at 15 russiske medaljevinnere i Sotsji-OL, deriblant langrennsstjernen Alexander Legkov.

– Jeg har ikke sett denne saken, men telefonen min har allerede gått varm, sier Legkov til sport-express.ru.

Langrennsstjernen avfeier de alvorlige beskyldningene.

– Jeg tar det med ro, det kan jeg si med tre hundre millioner prosent sikkerhet. Ring mine trenere Reto og Isabell og spør hvordan vi trente det året. Hvor sitter Rodtsjenkov, i Miami eller i Los Angeles? Det er lett når du er langt unna. Men det er ingen grunn til å bekymre seg for meg, jeg har det bra, sier Legkov.

Den russiske skipresidenten Jelena Välbe kaller det hele «latterlig og trist».

– Alt er ufundert. Jeg synes det er latterlig og trist. Forsvare Legkov? Hvorfor skulle jeg gjøre det, så lenge han verken dopet seg før, under eller etter OL, sier hun.

En annen som dopingbeskyldes er Alexandr Zubkov. Bobkjøreren tok gull i både toerbob og firerbob.

– Dette er en komplett bakvaskelse mot det russiske landslagets utøvere, og mot meg spesielt. Jeg har gjentatte ganger levert dopingtester til RUSADA og WADA. Jeg har deltatt i fem olympiske leker, og har tatt tre medaljer. Etter hver av dem avga jeg en dopingprøve, sier han til sport-express.ru.

Den russiske sportsministeren Vitalij Mutko hevder beskyldningene er oppspinn.

– Jeg tror på disse guttene, de er fantastiske atleter. Beskyldningene er nonsens. De er grunnløse. Vi vil studere denne artikkelen og se hvordan vi skal reagere, sier Mutko ifølge Reuters.

IOC krever gransking
Den internasjonale olympiske komité (IOC) har allerede reagert, og krever en umiddelbar gransking av påstandene.

En IOC-talsmann uttrykte sterk bekymring etter at New York Times' artikkel.

– Disse påstandene er svært detaljerte og veldig bekymringsverdige. Vi ber WADA om å granske dette umiddelbart, sa han.

Grigorij Radtsjenko fortalte i intervjuet at han hadde utviklet en dopingmikstur bestående av steroidene metenolon, trenbolon og oxandrolon, som han blandet med alkohol: Chivas (whisky) for menn og Martini (vermouth) for kvinner.

Han fortalte også at man hadde lister over dopede utøvere som måtte få sine prøver byttet ut dersom de havnet i dopingkontroll, og la ut om hvordan dette ble gjort med hjelp fra myndighetene og sikkerhetstjenesten. (©NTB/TV 2 Sporten)