TOK OL-GULL PÅ FEMMILA: Alexander Legkov sørget for at det ikke ble medalje på Martin Johnsrud Sundby. Nå anklages han for doping.  AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
TOK OL-GULL PÅ FEMMILA: Alexander Legkov sørget for at det ikke ble medalje på Martin Johnsrud Sundby. Nå anklages han for doping. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER Foto: Damien Meyer

Nystad: – Dersom det stemmer, skal Legkov straffes hardt

Trond Nystad har ikke hatt noen mistanker til Alexander Legkov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag sprakk nyhetene om at en tidligere russisk antidopingsjef hevder at minst 15 medaljevinnere fra Sotsji-OL var dopet, deriblant Alexander Legkov som vant femmila og sørget for at Martin Johnsrud Sundby måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Trond Nystad, som ga seg som landslagstrener for de norske langrennsherrene etter denne sesongen, trente også Sundby og co under Sotsji-OL.

– Jeg har ikke lest noe av det selv, så jeg kan ikke komme med så mange kommentarer. Det er veldig å lett å spekulere i at den ene eller andre har tatt doping eller gjort noe som er feil, men heldigvis har vi WADA som skal passe på at alt blir gjort riktig. Forhåpentligvis er det noen i WADA som har lyst og motivasjon til å sjekke disse påstandene og se om de stemmer. Hvis de stemmer så er det jo forferdelig for all idrett at russerne har gjort det de har gjort. Hvis det ikke stemmer, så må vi forholde oss til det også. Det blir vanskelig å forholde seg til spekulasjoner, det trengs en viss bevisføring til for at man skal kunne ta stilling til det, sier Nystad til TV 2.

– Skal straffes hardt om det stemmer
Men etter avsløringene om russernes systematiske juks i friidrett, innrømmer han at det er lett å tenke seg til at også russisk vinteridrett har vært en del av det samme systemet.

– Det er sikkert nærliggende å tro det. Jeg er kanskje naiv når jeg sier jeg venter på bevis for å tro noe slik. Det ville vært forferdelig synd, det er løpere vi ser på ukentlig basis. Legkov har jeg pratet med ofte. Det ville vært veldig synd om det var tilfelle, men dersom det er det så skal de straffes hardt, akkurat som alle andre som har jukset for å komme seg opp og frem i livet. Vi får sette vår lit til at WADA gjør en knallhard etterforskning av dette, sier Nystad.

– Ikke ikke velkommen i Norge
Legkov har flere ganger trent med det norske landslaget, og Norges tidligere landslagstrener hadde ikke noen mistanke.

– Vi har fått et godt inntrykk av ham, vi har aldri mistenkt at han har gjort noe. Han har gått noen forferdelig dårlige sesonger og hatt noen forferdelig dårlige ski, så han har ikke vært den løperen som har dominert langrennssporten. Men han har vært med oss på en tre-fire økter i min karriere som langrennstrener og var en hyggelig og trivelig gutt. Det var heller ikke sånn at han dominerte på de treningene. Han var blant de bedre på løping, men ellers var han omtrent som de norske løperne. Det var ingenting som tilsa at det skulle være noe feil.

– Om det viser seg å stemme, trener Legkov neppe mer med det norske landslaget?

– Det er helt klart. Det har vi en policy på. Folk som har jukset, dopet seg og vært uetiske er ikke velkommen i Norge. Jeg går ut fra at også den nye ledelsen kommer til å gjøre det samme. Doping og sport hører ikke sammen. Løpere som har vært involvert i doping skal ikke involvere seg med norske lag eller løpere, sier Nystad.