Siv Jensen ber Jonas Gahr Støre stoppe krisepraten

Men Støre minner om at vi lever i et demokrati og vil fortsette å bruke krise-ordet til tross for advarslene

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er full krise-krangel mellom regjeringen og Arbeiderpartiet.

Da regjeringen i går presenterte tiltakspakken på rundt 1 milliard kroner i revidert budsjett som skal bekjempe arbeidsledighet på Sør- og Vestlandet kom statsministeren med en advarende pekefinger til alle som karakteriserer den høye arbeidsledigheten som en nasjonal krise:

– Det er veldig viktig å si at det er en stor krise i de områdene som rammes. Men Norge er ikke i krise, og vi må huske en ting, jo mer vi snakker om at alle er i krise, jo reddere blir folk for å bruke penger. Det kommer til å øke krisen. Det å snakke opp en krise er fullt mulig, sa Solberg til TV 2 Nyhetene.

Advarer mot kriseprat

I dag fikk statsministeren støtte fra sentralbanksjef Øystein Olsen. Han mener for mye kriseprat kan føre til at husholdningene bruker mindre penger.

– Jeg mener at saklig sett så er det ingen grunn til å kalle dette en krise. Og det er viktig at man ikke forsterker problemene. Forbruket holder seg oppe, og det er faktisk viktig i en slik situasjon som norsk økonomi er inne i, fordi hvis forbruket skulle falle, så ville det øke problemene i økonomien, flere ville miste jobben, advarer Olsen.

Finansministeren peker på Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet som ansvarlige for krisemaksimeringen.

– Det er ingen tvil om at Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet snakker denne krisen opp, og det synes jeg de bør holde seg for gode til å gjøre, sier Siv Jensen (Frp).

– Lever i et demokrati

Men Arbeiderpartiets leder har ingen planer om å endre retorikk.

– Nei, det har jeg ingen forståelse for. Vi lever i et demokrati, med en samfunnsdebatt hvor vi vurderer forholdene når de utvikler seg, sier Støre.

Han viser til Statistisk sentralbyrås arbeidsmarkedsundersøkelse fra april som anslår at 135 000 mennesker er arbeidsledige, og mener at det tallet forsvarer krise-ordet.

– Når vi har 135 000 ledige, det høyeste tallet som er målt i Norge, så har vi en krise i arbeidsmarkedet, konkluderer Ap-lederen.

Regional utfordring

Siv Jensen som ikke vil være med på Støres kriseprat mener man må skille mellom en regional utfordring og en nasjonal krise.

– Hvis ikke det er en nasjonal krise, hva er det da?

– Det er en stor regional utfordring på Sør- og Vestlandet som denne regjeringen tar på høyeste alvor. Derfor la vi inn en tiltakspakke på 4 milliarder kroner i høst, derfor har vi forsterket med ytterligere tiltak på nærmere 1 milliard kroner i revidert budsjett, sier Jensen.

Vil fortsette

Støre selv holder fast ved at det store antallet arbeidsledige gjør dette til en nasjonal krise.

– Regjeringen kom med en del tiltak i går som var bra, men de kom sent og de var ganske beskjedne. Så jeg mener det er riktig å snakke om den situasjonen i arbeidsmarkedet som en krise