Nå skal UP kontrollere ALLE russebusser de ser

Politiet tar grep etter at en russ ble kritisk skadet natt til torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 19 år gammel russ fra Fana gymnas ligger kritisk skadet på Haukeland universitetssykehus etter en alvorlig ulykke i Arnanipatunnelen natt til torsdag.

Da russebussen kjørte inn i en tunnel, sto trolig 19-åringen Politiet antar at 19-åringen har blitt truffet av noe i tunneltaket. Bussjåføren, en mann i 40-årene fra Litauen, er siktet etter ulykken.

– Vi kan ikke fire på sikkerheten

Nå har UP-sjef Runar Karlsen besluttet at politiet fra og med i morgen skal stoppe alle russebusser og -biler og kontrollere dem når UP har kontroll.

– Det er et umiddelbart tiltak for å forebygge at flere alvorlige ulykker med russebiler eller russebusser skjer, sier Karlsen til TV 2.

Han har derfor kontaktet alle UP-enheter i hele landet, og gitt dem pålegg om å kontrollere russen når de er ute og har kontroll. Dette starter de med fredag morgen, og holder på frem til russetiden er over for denne gang, neste onsdag.

UP vil da blant annet sjekke om sjåføren har riktig førerkort, og om føreren er ruspåvirket. I tillegg skal de sjekke at passasjerene sitter sikkert, og at det ikke er flere passasjerer enn bussen tillater om bord.

– De skal oppføre seg som alle andre som er ute på veien. De skal ikke oppføre seg som om veien er en lekeplass. Vi kan ikke fire på sikkerheten, den prisen er altfor høy å betale, sier Karlsen.

– De skal vinkes inn

Karlsen sier at de har kontrollert russen også tidligere, men at de nå har bestemt seg for å sjekke alle.

– Det er ikke én russebuss eller russebil som skal kjøre forbi der vi har kontroll. Den skal vinkes inn og kontrolleres, og eventuelt følges opp med andre ting dersom det er noe som oppdages, sier Karlsen.

UP håper dette kan virke forebyggende og avskrekkende, slik at det ikke skjer flere alvorlige ulykker.

«Kronen» på bussen var ulovlig

I Bergen står politiet overfor en omfattende etterforskning for å finne ut hva som faktisk har skjedd.

– En medruss tok en stige og klatret opp gjennom takluken. Der fant han 19-åringen med store hodeskader, sier politioverbetjent Endre Laukeland ved Bergen nord politistasjon til TV 2. Han har trolig blitt truffet i hodet av noe inne i tunnelen.

Ifølge Bergensavisen var den såkalte «kronen» på bussen ulovlig. Kronen er påbygget på toppen av bussen som gjør det mulig å oppholde seg på taket mens bussen står stille. Det er uansett ikke lov å oppholde seg på taket i fart.