DOPINGANKLAGER: Martin Johnsrud Sundby kom på fjerdeplass på 50 kilometer fri i Sotsji-OL 2014. Vinneren Alexander Legkov (foran) skal ha vært dopet da han vant distansen. Det hevder den tidligere sjefen for antidopinglaboratoriet i Moskva. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DOPINGANKLAGER: Martin Johnsrud Sundby kom på fjerdeplass på 50 kilometer fri i Sotsji-OL 2014. Vinneren Alexander Legkov (foran) skal ha vært dopet da han vant distansen. Det hevder den tidligere sjefen for antidopinglaboratoriet i Moskva. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Hevder Legkov var dopet da han slo Johnsrud Sundby og tok OL-gull

Grigorij Rodtsjenkov, den tidligere sjefen for skandalelaboratoriet i Moskva, snakker ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 15 russiske medaljevinnere fra Sotsji-OL i 2014 deltok i et statlig dopingprogram, som ble planlagt i flere år for å sikre russisk suksess på hjemmebane.

Det hevder Grigorij Rodtsjenkov i et intervju med New York Times. Den russiske legen var på det aktuelle tidspunktet sjef for laboratoriet som hadde ansvaret for å teste russiske utøvere, men trakk seg etter WADA-rapporten i november 2015.

Blant de 15 medaljevinnerne navngis Alexander Legkov, som vant femmila foran to landsmenn. Martin Johnsrud Sundby kom inn til mål sammen med de tre russerne, men havnet på fjerdeplass.

– Jeg hadde vært så forbanna nå hvis jeg var Martin Johnsrud Sundby, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad etter å ha lest Rodtsjenkovs avsløringer.

Innrømmer å ha organisert dopingen

I et møte med filmskaper Bryan Fogel skal Rodtsjenkov ha kommet med detaljert oversikt over hvordan det russiske dopingprogrammet fungerte, skriver NY Times.

Laboratoriesjefen skal ikke bare ha bidratt til å sikre at dopingtestene var rene, men også til selve prosessen med å dope utøverne. Rodtsjenkov hevder han utviklet en blanding av tre anabole steroider (metenolon, trenbolon og oxandrolon) som han ga til dusinvis av russiske utøvere. Blant disse var 14 utøvere fra langrennslandslaget, deriblant Legkov, og dobbeltvinner Alexander Zubkov fra boblandslaget.

– Russerne var helt ekstreme i Sotsji. Jeg er helt sikker på at det må ha vært en del norske utøvere som hadde mistanker om russisk dopingbruk, selv om de ikke vil si det. De har blitt snytt, og jeg mener at Martin Johnsrud Sundby nå bør kreve sin rett, sier Kaggestad.

For å unngå positive tester jobbet både antidopingeksperter og medlemmer av etterretningstjenesten med å erstatte urinprøver med negative prøver utøverne tidligere hadde avlagt. Den russiske avhopperen forklarer at de fant en metode for å åpne urinbegerne uten at det ble merket, noe som i utgangspunktet skulle være umulig. Urinprøver ble sendt gjennom et hull i veggen. Et hull på størrelse med en hånd.

– Idretten blir maktesløs mot operasjoner som dette. De har lurt verden trill rundt, nesten som i en krimroman. Strategien og formatet på disse operasjonene illustrerer at testingen i seg selv har fungert, og at de så seg tvunget til å gå til neste steg - å fikse på urinprøvene, sier Kaggestad.

Trakk seg i 2015

Da mesterskapet var over hadde det russiske apparatet fikset over 100 urinprøver, hevder doktoren. Ingen av disse prøvene ble testet positivt, og Russland ble mesterskapets største medaljesankere.

Grigorij Rodtsjenkov trakk seg fra jobben i november 2015 etter at Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) anklaget ham for å være en av bakmennene i russisk dopingbruk. Rapporten handlet i utgangspunktet om friidrett, men Rodtsjenkovs avsløringer illustrerer at flere idretter trolig ble berørt av laboratoriets skandalemetoder.

– Jeg må innrømme at jeg ikke er så veldig overrasket. Det startet kanskje med avsløringer innen friidrett, men det er ikke så stor grunn til å tro at det ikke også skal gjelde for andre prestisjeidretter i Russland, kommenterer Kaggestad.

Rodtsjenkov valgte å trekke seg da antidopinglaboratoriet mistet lisensen. Ifølge WADAs rapport fra november 2015 skal over 1400 dopingtester ha blitt ødelagt i laboratoriet. NY Times skriver at Rodtsjenkov fryktet for egen sikkerhet etter WADA-rapporten og derfor søkte sikkerhet i Los Angeles.

Mener alle russere bør utestenges

Russisk dopingbruk har for alvor stått på den internasjonale agendaen etter WADAs rapport forrige høst.

17. juni ventes det å komme en avgjørelse om russernes deltakelse i Rio-OL. Mads Kaggestad er krystallklar på at idretten ikke kan leve med en russisk deltakelse i mesterskapet.

– Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan man kan forsvare en russisk deltakelse der. De motarbeider idretten. Alle bulgarske vektløftere er utestengt, selv om noen av dem kanskje ikke er skyldige i noe, og det viser at IOC og WADA er åpne for en slik generaliserende tilnærming.

Rodtsjenkovs avsløringer kommer kun få dager etter at Vitalij Stepanov, en tidligere russisk dopingjeger, uttalte til 60 minutes at fire gullvinnere fra Sotsji-OL var dopet.