Raser mot ny fraværsregel i skolen:

– Fraværet kommer til å gå opp, og elever vil slutte

Se den brennhete debatten mellom Elevorganisasjonen og Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elever ved videregående skoler i hele landet protesterte onsdag mot regjeringens nye fraværsregler. Med de nye reglene risikerer elever som har over ti prosent gyldig fravær å ikke få vurdering i det enkelte faget. Elevorganisasjonen mener tiltaket presser de svakeste elevene ut av skolen.

Under en debatt på TV 2 Nyhetskanalen torsdag, ble det høy temperatur i studio. Politisk nestleder i Elevorganisasjonen, Rahman Chaudry, mener regjeringens forslag hører hjemme på søppelhaugen.

– Dersom vi innfører denne fraværsgrensen fra og med i høst, så tror jeg at fraværet og frafallet kommer til å gå opp, og at elever som allerede sliter med å komme seg på skolen kommer til å bli kastet ut av fag. Det kommer ikke til å hjelpe dem med å stå på eksamen. Det kommer ikke til å hjelpe dem med å få vitnemål på slutten av året, så den hører absolutt hjemme på søppelhaugen, sier Chaudry.

Se debatten i videoen over

Vil ta skulkerne

Henrik Asheim (H) sitter i utdanningskomiteen på Stortinget. Han presiserer at fraværsgrensen på ti prosent ikke omfatter reglementert fravær ved sykdom, begravelser eller av andre grunner ikke kan møte opp, men har gyldig fravær.

– Det er kun altså det å ikke møte opp på skolen uten å ha noen god grunn til å ikke møte opp på skolen.

– Det å ha en regel for hvor mye udokumentert fravær, altså skulk, som noen kan ha, det tror jeg er veldig viktig. Vi vet at det er en kjempeklar sammenheng mellom det å ikke møte opp på skolen, og det å droppe ut av skolen.

Chaudry mener at det er vanskelig å dokumentere alle typer fravær, selv om det er gyldig.

– Se for deg at en elev har en udiagnostisert lidelse, eller lider av noe så ungdommelig som hjertesorg. Det er ikke noe du kan få en attest for eller få dokumentert.

Provosert av feilinformasjonen

Asheim mener tvert i mot at de nye reglene vil fange opp de som sliter på skolen, og at det hele bygger på feilinformasjon rundt de nye fraværsreglene.

– Noe av det jeg faktisk har blitt litt provosert av med denne streiken, er ikke streiken. Det er kjempebra at man er engasjert og diskuterer disse tingene. Men det er den feilinformasjonen om hva dette faktisk vil bety.

– For eksempel hvis du har en uoppdaget psykisk lidelse, så er det jo det som er alvorlig. Hvis du er mye borte fra skolen fordi du har en psykisk lidelse som vi ikke har fanget opp, så er det jo det vi må oppdage, og hvis fraværet henger sammen med det så vil helsesøstertjenesten si at «nå er du mye borte, nå må vi sjekke om det er noe galt», sier Asheim.