IKKE NOK PRESTISJE:
IKKE NOK PRESTISJE: "Shampo" tror det hadde vært mer prestisje både for spillerne og publikum hvis VM kun ble arrangert annethvert år.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

– Det er VM for ofte

Espen "Shampo" Knutsen mener flere spillere hadde prioritert landslaget hvis det kun var VM annethvert år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Sverige prioriterer nå flere og flere spillere klubbkarriéren foran landslaget, og hele 28 svensker har sagt nei til VM-spill.

Tidligere Vålerenga-trener, nå påtroppende sportssjef i samme klubb, Espen "Shampo" Knutsen, mener at det blir mer prestisje i VM både for spillerne og seerne hvis det kun ble arrangert annethvert år.

– Jeg tror det blir for mye for spillerne å stille opp hvert år. Det er mesterskap for ofte. Det er et problem for spillere som for eksempel er i NHL. De spiller 82 kamper i grunnserien før de skal spille VM. De får nesten ikke noe sommerferie før sesongen starter igjen i august. Når sommeren nærmer seg da så er det mange som har lyst på ferie, sier Knutsen til TV 2.

Selv har 44-åringen 189 landskamper for Norge.

– Imponert over Zuccarello

Den tidligere NHL-spilleren, som er ekspertkommentator for Eurosport under VM, er desto mer imponert over at Mats Zuccarello Aasen ble med til VM.

– Jeg syns det er veldig bra at Mats gjør det, for jeg hadde skjønt det hvis han ikke gjorde det. Det er beintøft å spille der borte, og at han velger bort en etterlengtet ferie for å være med her er veldig bra, understreker 44-åringen.

Svenskenes landslagssjef Pär Mårts venter på om han får med seg noen av svenskene som nylig røk ut av NHL-sluttspillet. Nå er Dallas Stars-spillerne Mattias Jenmark, John Klingberg, Johnny Oduya og Patrik Nemeth tilgjengelige.

Washington Captials-stjernen Nicklas Bäckström har også takket nei til VM-spill, og blir dermed den 28. svensken som takker nei på forespørselen fra Mårts.

Danskene mangler også flere av sine beste fordi de venter på å skrive nye lukrative klubbkontrakter, og ikke vil ta skaderisikoen VM-spill innebærer.

– Over 20 svensker har meldt forfall til VM. Tror du det blir mer vanlig at spillere velger å prioritere klubb foran landslaget?

– Jeg håper jo ikke det for VM sin skyld, og spillerne skylder å stille opp på landslaget. Men det hadde da blitt enklere hvis det var VM annenhvert år, understreker "Shampo".

– Blir vanskelig å få til

Patrick Thoresen står over årets VM på grunn av en langvarig lyskeskade, og støtter Shampos syn.

– Ja, det kunne vært et format som man kunne sett på. Det er en spennende tankegang, mener han.

Pappa Petter Thoresen tar over jobben som landslagssjef etter det pågående VM i Moskva.

Han ser også fordeler med å kutte ned på antall VM, men tror det er for mye penger på spill til at det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) vil gå med på en slik ordning.

– Jeg tror det internasjonale forbundet vil tjene mest mulig penger, og derfor arrangerer de hvert år. Jeg er enig med Espen i at det hadde vært sunt om VM var annethvert år, og at det da hadde vært mer ståhei rundt mesterskapet. Jeg tror det blir vanskelig å få til, men det er en sunn tankegang. For spillerne spiller 70-80-kamper, pluss VM etter sesongen. Så de får veldig dårlig tid til restituere kroppen, og bygge seg opp igjen før neste sesong. Så for spillerne tror jeg det hadde vært positivt, understreker den påtroppende landslagssjefen.

Etter fire kamper ligger Norge på femteplass i gruppe A, og neste VM-kamp er mot Sverige lørdag.