– Newcastle så ikke ut som de visste hva de drev med

Simen Stamsø Møller kommer med krass kritikk etter nedrykket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En lang og intens nedrykksstrid i Premier League ble avsluttet onsdag kveld.

Sunderland slo Everton 3-0, og fikk med det de nødvendige tre poengene for å holde seg i Premier League. Dermed sendte Sunderland erkerivalen Newcastle samt Norwich ned i Championship.

Se Sunderland sende Newcastle og Norwich ned til Championship i videovinduet over!

– Svake prestasjoner over hele linjen

Etter en sesong som har vært preget av mye motgang og svake resultater, må Newcastle neste sesong ut i en knalltøff sesong på Englands nest høyeste nivå.

TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller er skuffet over lagets prestasjoner sesongen gjennom.

– Newcastle har vært ekstremt ujevne, men det har vært svake prestasjoner over hele linjen. De så ikke ut som som at de visste hva de drev med fra starten av sesongen.

Spillerne har skylden

I løpet av de 37 kampene som til nå er spilt i årets sesong, har Newcastle kun vunnet åtte kamper.

Svaret på hvorfor det har gått så dårlig som det har, mener Stamsø Møller kan ha med spillernes innstilling å gjøre.

– Det kommer ned til hva spillerne ligger i det. Det har virket som at de ikke har hatt noe kjemi seg i mellom. Jeg synes det er spillerne som må ta ansvaret. Når de ikke klarer å mobilisere borte mot Aston Villa i nest siste kamp så syns jeg faktisk at det er en skandale.

Opprykk kan bli vanskelig

Historien har vist at det kan være vanskelig å rykke rett opp etter nedrykk fra Premier League.

I løpet av de siste fem sesongene har kun to av 15 degraderte lag rykket direkte opp til Premier League (ikke medregnet årets sesong).

Stamsø Møller er likevel klar på at ingenting annet enn opprykk er godt nok for The Magpies.

– De bør rett opp igjen. Det er det ikke noe tvil om. Vi vet jo at Championship er vanskelig, men finner de flyten så bør det gå veldig greit. Det blir helt nødvendig for Newcastle å få gode opplevelser så tidlig som mulig, sier Stamsø Møller.

Spillerne mangler rett innstilling

Skal Newcastle klare å sprette rett tilbake til det gjeveste selskapet i britisk fotball, må laget bestå av en sterk gruppe spillere.

TV 2s ekspert viser til hvor enormt viktig lojalitet og dedikerte spillere er om opprykk skal bli en realitet.

LOJAL: Definisjon av lojalitet og dedikasjon er Juventus' og Italias keeper Gianluigi Buffon, skal man tro TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.
LOJAL: Definisjon av lojalitet og dedikasjon er Juventus' og Italias keeper Gianluigi Buffon, skal man tro TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.

– En som ble med klubben ned og tok det som en utfordring er Gianluigi Buffon. Da Juventus rykket ned til Serie B tenkte han bare at «dette er min klubb, og dette er det jeg vil». Newcastle må ha flest mulig spillere med den innstillingen, men sånn er det ikke nå. De fleste ser mer eller mindre blasserte ut.

Sunderland tok gode grep

Et lag som knekte koden for å samle troppene og ta seg sammen når det gjaldt som mest, er Sunderland.

The Black Cats står med ett tap på de ti siste kampene. Laget slo blant andre de regjerende Premier League-mesterne Chelsea 3-2 på Stadium of Light.

Stamsø Møller er imponert over måten Sunderland kjempet seg til fornyet kontrakt i den øverste divisjonen.

– De gjorde gjennomtenkte signeringer i januar. De signerte ikke bare spillere som var ledige på markedet, men de signerte spillere for å rette opp i et problem. Så har de Sam Allardyce, som har vært en veldig tydelig leder. Jeg tror han er litt fryktinngytende. Trolig var han akkurat det som var nødvendig i en situasjon der man må ha poeng.

– Defoe har vært vital

En viktig bidragsyter for Allardyce har vært Jermain Defoe.

Engelskmannen står med imponerende 15 mål på 33 kamper, og har vært tungen på vektskålen mang en gang for sitt lag.

– Jermain Defoe må definitivt trekkes fram. Han har vært helt vital. Faktisk spiller han sin beste fotball om dagen. Hvem skulle trodd det? Alder er bare et tall, og det viser han. Så lenge man holder kroppen ved like så kan man holde på og faktisk nå sin høyde mot slutten av karrieren. Det er veldig kult å se, avslutter han.