BLIR SUSPENDERT: Brasils president Dilma Rousseff, avviser anklagene om budsjettjuks. Foto: AFP PHOTO / EVARISTO SA
BLIR SUSPENDERT: Brasils president Dilma Rousseff, avviser anklagene om budsjettjuks. Foto: AFP PHOTO / EVARISTO SA Foto: Evaristo Sa

Brasils president suspendert

Brasils president Dilma Rousseff stilles for riksrett etter å ha blitt anklaget for å ha pyntet på statsbudsjettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en 15 timer lang maratondebatt, er det flertall for å suspendere Brasils president Dilma Rousseff.

Rousseff blir anklaget for å ha pyntet på statsbudsjettet, i forkant av presidentvalget i 2014 hvor hun ble gjenvalgt. Dette er anklager hun selv avviser.

55 av senatorene stemte for å åpne riksrettssak mot Rousseff, mens 22 stemte imot.

Det er ventet at Rousseff skal komme med en kunngjøring i 15-tiden torsdag.

Rousseff har kjempet innbitt til siste slutt i håp om å unngå avstemningen om riksrett. Men det siste forgjeves forsøket onsdag førte ikke fram, og høyesterett ga grønt lys for at overhuset i nasjonalforsamlingen kunne fortsette den planlagte debatten og påfølgende avstemningen.

Etter snart ett døgn med taler og flagging av ståsted, tok senatorene endelig fatt på selve avstemningen, og hun ble dermed suspendert fra presidentvervet.

Et flertall av senatorene hadde allerede på forhånd varslet at de kom til å stemme i favør av å stille presidenten for riksrett.

Presidentkontorets makuleringsmaskiner kjørte seg varme hele onsdag. Avisen O Estado de S. Paulo skriver at Rousseff onsdag benyttet anledningen til å tømme kontorene og forberede seg på å måtte sitte på sidelinjen i opptil seks måneder mens riksrettssaken er under behandling.

Rousseffs visepresident Michel Temer overtar nå makten midlertidig, mens riksrettssaken behandles.

Suspensjonen av Rousseff gjelder i inntil 180 dager.

Også på gata i Brasil er det urolig – politiet måtte bruke tåregass mot flere hundre demonstranter foran nasjonalkongressen i Brasils hovedstad Brasilia.

NTB / TV 2