Kritisk Fourcade: 
– Jeg skjønner ikke strategien til Norge

Martin Fourcade har mistet suksesstreneren sin til Hegle Svendsen & co.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble trenerteamet i skiskyting de neste to årene presentert på Olympiatoppen: Egil Kristiansen og franske Siegfried Mazet, med Geir Ole Steinslett som en ekstra ressurs, skal etter planen gi skiskyttergutta et skikkelig løft inn mot OL i Pyeongchang i 2018.

Mazet har vært treneren til verdens beste skiskytter, Martin Fourcade, de siste ti årene. Nå skal han altså hjelpe nordmennene å ta skiskyttertronen tilbake.

– Martin var skuffet fordi det er slutten på et samarbeid som har pågått i over ti år, men han forstod samtidig min situasjon. Alt er godt mellom oss, forsikret Mazet.

Det bekrefter også Martin Fourcade overfor TV 2 Sporten - men han er mer skeptisk til Norges Skiskytterforbund og motivene bak ansettelsen av gamletreneren.

– Jeg må si jeg ikke forstår strategien til det norske forbundet. Jeg trodde de hadde mer selvtillit og tro på egne tradisjoner enn at de må hente trenere fra andre nasjoner. Som skiskytter ville jeg aldri valgt en utenlandsk trener til å lære meg om skyting. Det handler om så små detaljer at det er vanskelig nok å lære bort selv når man er fra samme land og snakker samme språk, sier Fourcade til TV 2 Sporten.

Og utdyper:

– Siegfried er virkelig en smart fyr og han vil utvilsomt bli bedre i engelsk, men her snakker vi om bittesmå detaljer. Jeg er omtrent på samme nivå som Siegfried i engelsk, men jeg kunne aldri vært i stand til å lære noen å skyte på det språket. Jeg kunne klart det på fransk, sier han.

Ikke bekymret
Han avviser at han er bitter for å miste treneren sin til Norge, men mistenker at Norges Skiskytterforbund så det som et ekstra kupp å hente treneren til nettopp erkerivalen. Fourcade har vunnet verdenscupen sammenlagt de siste fem årene og ble VM-konge i Holmenkollen med fantastiske fire gull og ett sølv.

– Jeg og Siegfried har jobbet sammen i ti år, da er det mer enn et trener/utøver-forhold. Det er også et vennskap. Man kan ikke skille lag etter ti år uten at det gjør vondt. Men jeg tror det også var en del av planen til Norge, de tok treneren min selv om vi ikke er den beste skytternasjonen. Vi er nummer tre på den lista. Russland er fem prosent bedre enn det franske laget, det er ganske mye, sier Fourcade.

– Er det et stort tap for deg å miste Siegfried Mazet?

– På et menneskelig nivå er det et stort tap. Vi har hatt et utmerket forhold. Han forsto meg godt og stemningen i laget var god. Men sportslig er jeg ikke bekymret. Vi har fått en veldig bra erstatter. I Frankrike sier vi gjerne «en uheldig ting for en bra ting». Når du har jobbet med noen i ti år legger du kanskje ikke merke til de samme detaljene som du gjorde i starten. Jeg tror den nye treneren kan bidra til ny motivasjon og inspirasjon.

– Er du bekymret for hva nordmennene kan lære av din gamle trener?

– Nei, for i skiskyting er det ingen hemmeligheter. Selvsagt kommer han til å lære dem noe, men det norske laget er trolig det mest profesjonelle i skiskyting. De vet allerede masse om skyting og sporten generelt. Min reaksjon var ikke «wow, Norge tar treneren min, de kommer til å lære alt jeg kan». Jeg har ingen hemmeligheter. I fjor trente jeg med Ole Einar, Tarjei og Emil, og jeg gjorde det samme da som jeg gjorde da jeg trente med Siegfried. De vet hva jeg gjør, og jeg vet hva de gjør. Selvsagt har jeg noen ting som jeg er alene om, men det blir ingen stor forandring. De norske gutta er allerede blant de beste skytterne. Emil var den beste skytteren gjennom flere år, sier Fourcade.

Og legger til at han er spent på Emil Hegle Svendsen til vinteren, etter at han denne uka annonserte et skifte av skimerke fra norske Madshus til franske Rossignol.

– Emil gjorde det for å få en ny utfordring, for å finne tilbake til sitt beste. Når han gjør det valget, handler det ikke om penger. Det er fordi han ønsker å bli best. Tanken på Emil på sitt beste nivå gjør meg mer spent enn at de har tatt treneren min, sier Fourcade.

Skal lære norsk
Siegfried Mazet har begynt å lære seg norsk og framfører lattermildt ord som «lykke til, tusen takk, ha det bra» og «midt i, fullt hus» foran TV 2 Sporten.

Han er svært motivert for å lære de norske gutta det han kan - og lære av dem.

– Hvis fokuset bare er vi skal slå Martin, så er det feil fokus. Først må vi tenke på hvordan vi skal takle alle forhold, hvordan vi skal mestre siste stående på en jaktstart eller fellesstart og så videre, sier Mazet.

– Hvis vi ser på lista over de aller beste i verden, så ligger utøvere som Martin, Simon Schempp og Anton Shipulin på 90 prosent treff på liggende skyting og 87 prosent stående. De norske er litt etter på den stående skytingen. Det er veldig viktig at treffprosenten er over 85 der. Nå er det rundt 80-81 prosent. Her er det noe å jobbe med, sier han.

Sportssjef Morten Aa Djupvik har jobbet intenst siden sesongslutt med sammensetningen av trenerteamet, og er ikke videre bekymret for kommunikasjonsproblemer verken innad i trenerteamet eller ut mot utøverne.

– Vi har en trener fra Vinstra (Egil Kristiansen) og en som snakker fransk, og det stiller store krav til dialog og kommunikasjon, men jeg tror ikke det skal bli noe problem. Geir Ole er også involvert her, og ivaretar det som har vært tidligere.

– Jeg er veldig stolt av trenerteamet vi har presentert nå. Det er utrolig mye erfaring og kompetanse, og jeg er veldig sikker på at det vil bli bra for norsk skiskyting, sier Djupvik.

Ole Einar Bjørndalen er av samme oppfatning:

– Dette blir veldig spennende. Folk blir mer skjerpa, det blir noen nye ideer og nye måter å trene på. Vi har trent ganske likt i Norge, i samme system fra rundt 1996, så kanskje det er smart å se på andre måter å gjøre ting på.

– Jeg kjenner ikke Siegfried godt, men jeg er overbevist om at det blir spennende å se hva verdens beste skiskytter har holdt på med også, sier Bjørndalen til TV 2 Sporten.