Halvfulle voksne står garantert ikke på konfirmantens ønskeliste

Hvem er det egentlig som ønsker seg alkohol på konfirmasjonsdagen? spør Kari Randen og Marius Sjømæling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste av oss tenker tilbake på konfirmasjonen med blandede følelser.

På den ene siden er dette en høytidelig og koselig festdag. Fylt med rørende taler som får tårene til å sitte lett – i alle fall hos oss voksne. På den andre siden er det også en dag hvor mange konfirmanter føler på sjenanse og usikkerhet.

Det er ikke bare enkelt å stå i sentrum for alles oppmerksomhet. Rødmende, stivpyntet, keitete og med en frykt for at mormor skal dra frem «den grønne sangen» med pinlige avsløringer fra barndommen.

For noen konfirmanter eller små gjester er store dager som dette dessverre enda mer nervepirrende enn for andre. For eksempel viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av organisasjonen Barn av rusmisbrukere, at hele 9 000 barn enten selv har opplevd, eller har venner som har opplevd, konfirmasjon som en anledning hvor foreldre har ruset seg på en måte som har vært ubehagelig.

I tillegg til de som har opplevd dette som direkte «ubehagelig» er trolig tallet på de som skulle ønske at foreldrene ikke drakk så mye i slike sammenhenger høyere.

Kaffekoppen byttes ut med vinglasset i stadig flere sammenhenger

Høye skuldre, fylte glass

I de senere år har kaffekoppen blitt byttet ut med vinglasset i stadig flere sammenhenger. Det har blitt mer vanlig å drikke alkohol i hverdagen og høytidelige anledninger som konfirmasjon og dåp. Dette kan føre med seg noen negative konsekvenser.

For det er noe spesielt med feiringer hvor man treffes på tvers av generasjonene. Det er mange følelser i sving og ofte et høyt stressnivå hos både vertskapet og gjestene. Bland alkohol eller andre rusmidler inn i den miksen og det kan ende opp med at markeringen blir langt mindre hyggelig for hovedpersonen.

For den såkalte «lykkepromillen» kan se ganske annerledes ut for barn og unge. Når vi voksne føler at praten flyter og stemningen stiger er det ikke alltid at barna får de sammen positive følelsene. Hverken om de er en rødmende konfirmant eller et dåpsbarn.

Foreldre som oppfører seg akkurat som de pleier

Barn merker endringer i voksnes adferd når vi drikker, før vi gjør selv. Og de aller fleste barn og unge vil at foreldrene skal være akkurat som de pleier. En plutselig endring i oppførsel på grunn av rusmidler kan føles utrygt, eller ubehagelig. For eldre barn kan det være fryktelig flaut dersom mamma eller pappa blir på en snurr. Særlig i en konfirmasjon hvor så mange kjente og kjære for en gangs skyld er samlet.

For konfirmanter som lever i hjem preget av rus er det mer enn flaut. Alt for mange barn og unge bruker store deler av livet sitt på å dekke over at mamma eller pappa har et problem med enten alkohol eller andre ting. Det er et alt for tungt ansvar som hviler på alt for små skuldre. For disse barna blir store feiringer en ekstra belastning.

Mange forteller at foreldrenes bruk av rusmidler er knyttet til skam og skyldfølelse. Lojaliteten til foreldrene er gjerne sterk, noe som kan gjøre det vanskelig å vite hva som er den beste og mest riktige reaksjonen i situasjoner der rusen oppleves ubehagelig. Ofte fører det til tilbaketrekking og innesluttethet. Når det skjer på en dag som skal være en feiring av dem selv, er det intet mindre enn trist.

Mai måned er fylt av hyggelige anledninger hvor store og små treffes for å feire milepæler i barn og unges liv. I planlegging av en konfirmasjon er det viktig at det er hovedpersonens behov som kommer først. Dette er en dag de vil huske resten av livet, forhåpentligvis av de rette årsakene. Konfirmasjonen bør handle om å gi tenåringen en fantastisk dag.

Og halvfulle voksne står garantert ikke på konfirmantens ønskeliste.