TIdligere norsk ubåtsjef til TV 2:

– Dette er en ubåt

Forsvaret vet ikke hva det er vi ser på mobilvideoen, men sier at det er «noe annet» enn en stor fugl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag avslørte nettstedet aldrimer.no at en ubåtobservasjon ble gjort 21. mars i en fjord på Vestlandet.

Det som lignet en ubåt med periskopet oppe var på vei ut av fjorden. Mannen som så dette, filmet hendelsen med mobiltelefonen.

Det var ikke norske eller allierte ubåter i området da observasjonen ble gjort i Dalsfjorden, som ligger nord for Sognefjorden. Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter torsdag overfor TV 2 at de fikk en henvendelse fra politiet om saken, men at de ikke foretok egne undersøkelser.

Flaggkommandør Håkon Tronstad er nestkommanderende ved FOH. Han mener det var en riktig beslutning å legge saken død da de fikk meldingen fra politiet.

– Vi fikk melding om et objekt observert i Dalsfjorden i Sogn og Fjordane 21. mars, da var meldingen i underkant av to timer gammel. Da gjorde vi det som vi rutinemessig alltid gjør når vi får den type meldinger: Vi sjekker om det er egne ubåter eller allierte i området. Svaret på det var nei, sier Tronstad.

– Det er ikke en stor fugl

Tronstad har sett mobilvideoen flere ganger. På spørsmål om hva det er vi ser i videoen, svarer han:

– Hadde jeg visst det, hadde jeg fortalt deg det med en gang.

Flaggkommandør Håkon Tronstad ved Forsvarets operative hovedkvarter. FOTO: KEVIN KJELDSRUD / TV 2
Flaggkommandør Håkon Tronstad ved Forsvarets operative hovedkvarter. FOTO: KEVIN KJELDSRUD / TV 2

– Vi ser noe som tilsynelatende stikker opp av vannet, la oss si 30-40 centimeter, uten at jeg kan si det, fordi vi klarer ikke å si noe om størrelsen. Det beveger seg gjennom vannet. På samme måte som om en stor fugl svømmer gjennom vannet, ser vi en kjølvannsstripe bak. Dette er ikke en stor fugl, det ser ikke ut som en stor fugl. Det kan jeg si. Det er noe annet som beveger seg gjennom vannet med en viss hastighet.

– Det jeg savner når jeg ser på filmen, er det du vanligvis ser bak et periskop når det beveger seg gjennom vannet i denne hastigheten. Da får du vanligvis en sprut av sjøvann rundt periskopet. Det ser du ikke her. Det kan enten bety at hastigheten er mindre enn 4-5 knop, eller at det er noe annet enn en metallgjenstand som går gjennom vannet. For du får vanligvis den fine spruten av sjøvann rundt et periskop som beveger seg såpass fort gjennom vannet, forklarer Tronstad til TV 2.

Han ser altså ikke bort fra at hastigheten kan ha vært 4-5 knop, slik vitnet hevdet da han forklarte seg om observasjonen.

Da politiet i Sogn og Fjordane varslet Forsvaret, så de ingen grunn til å betvile ubåtobservasjonen som ble gjort på nært hold. Lensmann Åge Løseth anser vitnet som veldig troverdig.

– Personen som observerte det han mener var en ubåt i Dalsfjorden vil jeg karakterisere som særs troverdig, sier lensmannen til avisen Firda.

Det var yrkessjåføren Frank Vik som gjorde observasjonen i Dalsfjorden. Han skvatt til da han oppdaget de store krusningene i overflaten. Så stanset han lastebilen og tok frem mobiltelefonen for å filme det han så, forteller han i et intervju med aldrimer.no.

– Det var helt blikkstille, så jeg så med en gang hva det var, sier Vik i intervjuet.

Ulriksen: Kan være russisk

Ståle Ulriksen er rimelig sikker på at mobilvideoen viser en ubåt, muligens en russisk. FOTO: TV 2
Ståle Ulriksen er rimelig sikker på at mobilvideoen viser en ubåt, muligens en russisk. FOTO: TV 2

Ståle Ulriksen er en av Norges mest anerkjente forskere på forsvars- og sikkerhetspolitikk. Han er også lærer ved Sjøkrigsskolen. Han tror det kan være periskopet til en russisk ubåt vi ser i videoen.

– For meg ser dette veldig ut som en ubåt. Hvis ikke dette er en ubåt, er det en veldig god etterligning som er laget med hensikt. Jeg er rimelig sikker på at dette er en ubåt.

– Kan du si noe om hva slags type ubåt du tror det er?

– En kan jo aldri være helt sikker, men det jeg ser av periskopet tyder på at det ihvertfall ikke er tyskbygd, britisk eller amerikansk. Det ligner faktisk ganske mye på periskopet på en russisk Kilo-klasse. Men det er vanskelig å si med full sikkerhet, sier Ulriksen til TV 2.

Børresen: – Dette er en ubåt

Jacob Børresen er ikke i tvil om at mobilvideoen viser en ubåt. FOTO: TOMMY STORHAUG / TV 2
Jacob Børresen er ikke i tvil om at mobilvideoen viser en ubåt. FOTO: TOMMY STORHAUG / TV 2

Den erfarne ubåtkapteinen og tidligere flaggkommandøren Jacob Børresen har også sett Viks mobilvideo flere ganger. Veteranen med en lang karriere bak seg i Sjøforsvaret er ikke i tvil om hva det er vi ser i opptaket. I ti år var han ubåtmann, han planla også norske og allierte ubåtoperasjoner og var den som responderte på meldinger om mulige fremmede ubåter i norske fjorder.

– Det er en undervannsbåt, sier han til TV 2.

– Hvorfor er du sikker på det?

– Det er fordi den går helt stabilt i sjøen, med stabil fart. Den beveger seg ikke opp og ned, den går på en rett kurs. Andre objekter som blir mistatt for å være fremmede ubåter, kan være fisk, fugl eller flytende objekter. Flytende objekter ligger stille i vannet. Fisk og fugl beveger seg ikke så stødig og rett som denne gjør. Så dette er en ubåt, sier Jacob Børresen.

– Ville ikke en ubåt ha lagd mer bevegelse i vannet?

– Jo, hvis den hadde gått hurtigere. Etter min vurdering beveger dette periskopet seg med en hastighet på rundt 4 knop, og da ligger toppen av tårnet halvannen meter under havoverflaten. Da er ikke farten stor nok til at det blir dannet en bølge på overflaten.

Børresen mener med andre ord at det ikke ville sprutet sjøvann rundt periskopet i denne hastigheten, i motsetning til det flaggkommandør Tronstad har forklart til TV 2.

Viktig kystområde

Den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen minner om at havet utenfor norskekysten er et meget viktig militærstrategisk havområde. Også i dag, etter den kalde krigen.

Både for amerikanere og russere er det viktig å beherske dette kystområdet. Kontroll over norskehavet betyr også kontroll over den norske kysten, fortsetter han.

– Nordflåten er hjemmebase for Russlands anslagsevne, altså de strategiske undervannsbåtene med langtrekkende kjernevåpen som opererer ut fra Kola. Og i en krisesituasjon så er det Nordflåtens hovedoppgave å beskytte de båtene. Da etablerer de det som vi i vest kaller en bastion. Hvor formålet er å hindre vestlige sjøstridskrefter i å komme inn i området for å true disse båtene.

– Alvoret i situasjonen er jo at det eventuelt dreier seg om en krenkelse av norsk suverenitet. Hvis det blir en vane, vil det undergrave troverdigheten i Norges evne og vilje til å håndheve norsk suverenitet. Og det kan bli skummelt i en krisesituasjon. For det kan skape forestillinger, en spenningsskapende misforståelse, om Norges evne og vilje til å håndheve norsk suverenitet i en krisesituasjon. Så det er alltid alvorlig hvis det danner seg en oppfatning om at man kan komme og gå i norsk territorialforvann uten at norske myndigheter har vilje eller evne til å gjøre noe med det, sier Børresen til TV 2.

Jostein om ubåtmysteriet: Forsvaret var sikkert for sent ute