FORVENTER AT ALLE STILLER: Avtroppende landslagssjef Roy Johansen tror det blir vanskelig å få alle spillerne til å spille på landslaget i årene som kommer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORVENTER AT ALLE STILLER: Avtroppende landslagssjef Roy Johansen tror det blir vanskelig å få alle spillerne til å spille på landslaget i årene som kommer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Frykter at flere vil droppe landslaget

Hele 28 svensker har takket nei til å spille VM. Avtroppende landslagssjef Roy Johansen frykter samme utfordringer i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har få spillere å velge mellom på landslaget, og landslagssjefen frykter norske spillere vil nedprioritere flagget på brystet i årene som kommer.

– Det skal være en ære å komme inn landslaget, og det skal være en atmosfære der det forventes at du gir alt. Jeg syns vi skal holde en fanen høyt, så vi ikke kommer i samme situasjon som Sverige der det er enkelt å melde forfall. Det forventes at du stiller opp for Norge så sant du er i helsemessig god nok stand. Jeg bruker ikke en eneste kalori på de som velger å ikke være med av ulike årsaker, sier han til TV 2.

For landslagskaptein og Färjestad-spiller, Ole-Kristian Tollefsen, har landslaget en stor betydning.

– Det betyr veldig mye for meg å være med på landslaget. Du representerer landet du er fra, og vi har et samhold som jeg respekterer veldig mye og har lyst til å være med på. Også er det en stolthet av å være en del av noe større enn deg selv, sier han.

Likevel tror også landslagskapteinen at klubbene vil få mer makt i drakampen om spillerne.

– Det er jo en del kamper i grunnserien. Klubbene betaler lønna vår, og at vi skal reise i tre-fire uker for å spille landslagskamper og sette oss i fare for å bli skadet er ikke veldig satt pris på. Så kommer du til VM, og de fleste har vel noen skavanker når man kommer hit og det er en dialog med klubbene om hva man burde gjøre. Så er det egentlig opp til spilleren til slutt hva man vil. Det viser seg at det stadig kommer opp unge talenter, men hvis flere og flere sier nei så kommer vi til å slite, mener 32-åringen.

De norske gutta ligger nå på femteplass i gruppe A, med fem poeng etter fire kamper.

Thoresen benekter at han kunne rukket VM

Brødrene Mathis og Ken André Olimb har til sammen scoret fire mål i dette VM, og har vært Norges farligste angrepsvåpen.

Likevel er det tydelig at Norge virkelig kunne trengt forrige VMs toppscorer Patrick Thoresen.

– Hva tenkte du da Patrick Thoresen meldte forfall på grunn av en lyskeskade?

– Da han meldte forfall så tenkte jeg at vi da mister et offensivt våpen. Vi mangler den typen spillere, notoriske målscorere. Så det var selvfølgelig veldig synd, sier Johansen.

Kilder TV 2 har snakket med mener at 32-åringen hadde vært i Moskva i stedet for på Hamar hvis påtroppende landslagssjef Petter Thoresen allerede hadde tatt over.

Det vil ikke Johansen spekulere i.

– Jeg forholder meg til det Patrick sier til meg, at han har et helseproblem og ikke kan stille opp. Det aksepterer jeg, og forholder meg til det. Jeg vil ikke spekulere i om han kunne rukket VM eller ikke, eller hvorfor andre spillere også meldte forfall. Det som er viktig for meg er at jeg har hundre prosent fokus på de som sier ja, og jeg verdsetter dem. Vi er få i norsk ishockey, og vi har voldsomme lag mot oss. Vi må ha med de beste, og spilleren må føle det engasjementet etter en lang sesong, understreker han.

Selv benekter Patrick Thoresen spekulasjonene.

– Da må dere ha sett veldig mye på fansider og sånn, for det hadde jeg ikke gjort. Det handler ikke om hvem som er trener, det handler om hvordan kroppen min føles. Jeg har meldt forfall til VM på grunn av motivasjon én gang, og da hadde jeg bodd to år i Russland uten familie. Det var den eneste grunnen. Ellers har jeg stilt opp hver gang jeg har vært friskmeldt, sier han til TV 2.

– Mathis Olimb slet jo også med en lyskeskade bare dager før VM. Hadde du rukket mesterskapet hvis du virkelig ville?

– Nei, det kunne jeg ikke. Jeg har trent, og holdt på siden sesongslutt. Den er fortsatt trøblete, så jeg tror nok lyskeskaden til Mathis er noe helt annet enn det jeg sliter med, forklarer Thoresen.

Stavanger Oilers-backen Henrik Solberg har meldt forfall på grunn av manglende motivasjon, mens veteran Per-Åge Schrøder valgte å legge opp på landslaget etter VM i Minsk for to år siden.

Mats Trygg og Anders Bastiansen var også usikre på VM-spill før det pågående mesterskapet, men valgte å bli med siden det var Roy Johansens siste VM etter 15 år som landslagssjef.

Ellers mangler backene Daniel Sørvik og Alexander Bonsaksen, på grunn av henholdsvis hodeskade og kneskade.

– Hvis Patrick (Thoresen jou.anm) hadde følt seg fit for fight, og følt at det var best for kroppen så hadde han vært her. Når det gjelder Henrik (Solberg jou.anm) så får man bare respektere at noen ikke har motivasjon til å ha en lag sesong hvert år. Vi ønsker jo at motivasjonen skal være bra for å komme hit, og glede seg til å komme sammen. Vi ønsker jo heller ikke at spillere skal komme hit uten motivasjon, og dra ned energinivået til de som er her, mener Tollefsen.

– Klubbene må ta mer ansvar

Torsdag meldte den svenske Washington Capitals-stjernen Nicklas Bäckström også forfall til svenskenes VM-tropp, og blir dermed den 28. svensken som takker nei av ulike årsaker.

Johansen frykter at utviklingen vi ser i Sverige også kan spre seg til norske spillere.

– Jeg tror det blir en utfordring i årene fremover å få alle til å spille på landslaget, på grunn av at klubbsesongen blir lengre. Det blir flere kamper, og større belastning på spillerne. I tillegg er det enormt med penger involvert i ishockeyen i utlandet, så det kommer til å komme utfordringer i årene fremover. Derfor må vi snakke om det, og bidra til at landslaget skal være bra. Da må alle stille opp, og det må forventes at alle som spiller i GET-ligaen også spiller på landslaget. Der har klubbene også et ansvar, for de beste må være med hvis Norge skal overleve i A-puljen i årene fremover, påpeker han.

Der får han støtte av påtroppende sportssjef i Vålerenga, Espen Shampo Knutsen.

– Vi i Vålerenga vil veldig gjerne at spillerne våre skal være med på landslaget. Det er veldig viktig for norsk hockey at Norge gjør det bra, og ikke minst er i A-VM. Så jeg vil si at klubbene har et ansvar der, understreker han, og sender samtidig et stikk til påtroppende landslagssjef Petter Thoresen for at han ikke har klart å overtale Henrik Solberg til å spille for landslaget.

Den tidligere Stavanger Oilers-treneren mener selv at man må aksepetere at folk prioriterer ulikt.

– Det er alltid viktig å snakke positivt om flaggskipet landslaget i klubber, og trene dem så de er forberedt på å komme på landslagssamlinger. Vi i Oilers var veldig opptatt av at Solberg skulle vært med på landslaget, men det er jo sånn at personligheten til alle er ikke like. Han har prioritert litt annerledes, og det må vi også akseptere, mener Thoresen senior.

– Hvilke grunner mener du er gode nok for å ikke være med på landslaget?

– Egentlig er det bare skade som er en god nok grunn for å ikke være med, men hvis folk vil prioritere annerledes så må vi akseptere det. Vi kan ikke tvinge folk til å være med, men vi har e målsetning om at alle vil stille opp og kjempe med det norske flagget på brystet, understreker den påtroppende landslagssjefen som tar over etter det pågående mesterskapet i Moskva.