MESTER: Blackburns Tony Gale vant Premier League - mot alle odds - i 1994/95. Foto: Twitter/RothmansYears
MESTER: Blackburns Tony Gale vant Premier League - mot alle odds - i 1994/95. Foto: Twitter/RothmansYears

Glem Leicester-spillerne - denne mannen er tidenes mest tilfeldige Premier League-mester

Dette er historien om en mann som trodde han var ferdig på toppnivå. Så fikk han en ny sjanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(London, TV 2 Sporten)

Leicester har vunnet Premier League, og det har de siste ukene vært skrevet side opp og side ned om de utrolige historiene bak et av idrettshistoriens største sjokk.

I helgen skrev TV 2s kommentator- og ekspert Simen Stamsø Møller om bakgrunnshistorien til hver eneste en av de nye Leicester-heltene, og om deres mirakuløse ferd på veien mot det som kulminerte i at de alle lørdag fikk oppleve det utrolige øyeblikket som det var å heve Premier League-pokalen.

Les også: Her er historien om hver eneste en av Leicester-heltene

Leicester-spillerne er allikevel langt ifra de eneste som har vunnet Premier League mot alle odds. Selv om man de siste årene har vendt seg til at det som oftest er de store klubbene og gigantstjerner som krones til ligamestere, finnes det også eksempler fra tidligere år på spillere som har hevet troféet uten at forutsetningene var til stede for at nettopp det skulle skje.

En av dem er Tony Gale, en mann som trodde han var ferdig på toppnivå, men som på merkverdig vis fikk en siste sjanse. TV 2 møtte mannen tidligere denne uken, i forbindelse med at programmet Premier Leaks blir spilt inn i Øst-London forut for West Hams siste hjemmekamp på Upton Park noensinne.

Fikk beskjed om at han ikke fikk fortsette i West Ham samme dag som egen testimonial
Det er nemlig som West Ham-spiller Gale er mest kjent. Den høyreiste midtstopperen spilte 300 kamper for klubben mellom 1984 og 1994, og det henger bilder av ham på veggene inne i gangene på det erverdige stadionanlegget i Øst-London.

Se også: Premier Leaks: Avdød West Ham-legende er prikk lik Robert Huth

Dagen etter sesongslutt i 1993/94 var det duket for Gales testimonialkamp, en stor dag som skulle markere at den da 34 år gamle stopperen hadde spilt ti år for klubben. Hans daværende kontrakt gikk ut ved sesongslutt, men Gale hadde et håp om å forbli i Øst-London.

– Vi spilte mot Irland, og dette var dagen etter sesongens siste kamp da vi hadde spilt mot Southampton. Klubben hadde opprinnelig sagt til meg at de ville forhandle om en ny toårskontrakt, men plutselig så trakk de seg og sa at de ikke ville gjøre det allikevel, forteller Gale til TV 2.

En som spilte den samme kampen var TV 2s egen Trevor Morley, medprogramleder i Premier Leaks-episoden fra blant annet sidelinjene ved Upton Park. Nå har den gamle storscoreren en spøkefull tone med sin gamle lagkamerat.

– Han hadde en dårlig dag i testimonialen, flirer han.

Ventet på tilbud, vurderte Japan-opphold og trente med småklubber
Morley, som selv på det tidspunktet testimonial-kampen ble spilt nettopp hadde avsluttet sesongen som toppscorer for West Ham med 13 ligamål i engelsk fotballs øverste divisjon, har også skryt å komme med til sin tidligere lagkamerat.

– Han er sannsynligvis den beste midtstopperen jeg noensinne har spilt med. Han var en fantastisk fotballspiller, forteller han.

Allikevel ble det altså ikke fornyet kontrakt i Øst-London, og den utrolige delen av historien begynner nemlig først etter West Hams beskjed om at det ikke ble ny kontrakt ble slengt i ansiktet på Gale. Han trente med småklubber som Enfield og Barnet for å holde seg i form gjennom sommeren, og ante lite om hva som lå foran ham.

– Jeg ventet på at andre klubber skulle komme på banen, og hadde noen tilbud fra utlandet, blant annet i Japan. Men det var ingenting som tydet på at det skulle bli noe i eller rundt Premier League, forteller den nåværende Sky Sports-eksperten.

Se intervjuet med Gale som en del av Premier Leaks i videovinduet!

Fikk en telefon ut av ingenting og takket ja til å spille en treningskamp
Ut av ingenting kom det så to uker før sesongstart i 1994 et tilbud fra Blackburn-assistenttrener Ray Harford, mannen som jobbet tettest sammen med daværende manager Kenny Dalglish i klubben som sesongen i forveien hadde blitt nummer to i Premier League, åtte poeng bak Manchester United.

LEGENDE I WEST HAM: Gale spilte ti år for West Ham. Foto: Twitter/RothmansYears
LEGENDE I WEST HAM: Gale spilte ti år for West Ham. Foto: Twitter/RothmansYears

– Han ringte meg og spurte om jeg kunne spille i en treningskamp på Hampden Park mot Celtic. Jeg trente med Barnet på det tidspunktet og trodde jeg kom til å ende opp med å spille i lavere divisjoner den sesongen. Så jeg dro opp dit i midtuken og spilte en god kamp, sammen med Colin Hendry i midtforsvaret, sier Gale.

Etter kampslutt fikk han beskjed fra manager Kenny Dalglish om at han håpet på å få i orden papirene slik at en ettårskontrakt kunne underskrives. Gale fikk også beskjed om at det var en ny kamp til helgen, som Dalglish ønsket at han skulle spille.

– Jeg spurte «hvor spiller vi i helgen?» og fikk til svar at det var Charity Shield-kampen mot Manchester United. Jeg hadde banket på døren til Wembley tre ganger og tapt tre semifinaler med West Ham, og nå hadde noen plutselig og ut av ingenting sagt at jeg skulle spille på Wembley, forteller Gale.

Les også: West Ham vil utestenge bussangriperne for alltid

Startet 12 av de første 15 kampene - vant ligaen
Blackburn fikk spille Charity Shield-kampen som et resultat av at motstanderne United hadde vunnet både cupen og serien sesongen i forveien, og selv om de tapte 0-2 i akkurat den kampen skulle resten av sesongen bli et eventyr både for Gale og lagkameratene. Ett år i Blackburn skulle nemlig gi premieskapet hans noe de ti år i West Ham aldri var i nærheten av å skaffe ham.

Fakta: Tony Gale

 • Fullt navn: Anthony Peter Gale
 • Født: 19. november 1959, London
 • Høyde: 1,85 m
 • Posisjon: Midtstopper
 • Karriere:
  Fulham 1977-84
  (277 kamper, 19 mål)
  West Ham 1984-94
  (300 kamper, 5 mål)
  Blackburn 1994-95
  (15 kamper)
  Crystal Palace 1995-96
  (2 kamper)
  Maidenhead 1996-98
  (42 kamper)
 • Landslag: 1 U21-landskamp for England
 • Meritter: 1 Premier League-tittel

– Jeg spilte den kampen mot Manchester United, og resten er historie. Jeg hadde en nydelig sesong i Blackburn og spilte på laget frem til jul. Etter det var jeg involvert litt på trenersiden rundt førstelaget, og til slutt vant vi ligaen, forteller Gale.

Stopperen startet 12 av de første 15 kampene for et Blackburn-lag som kun tapte to ganger før jul i Premier League. Selv om det kun ble tre kamper til resten av sesongen og den siste av dem kom i januar, var det liten tvil om at Gale hadde gjort sin del av jobben og fikk sin fortjente medalje da Blackburn vant ligaen for første gang på 81 år.

– Som enkeltspiller var det sannsynligvis mindre sjanse for at jeg skulle vinne
56-åringens historie frembringer spørsmålet om han - og ikke Leicester-stjernene som lørdag mottok sine vinnermedaljer - hadde minst mulighet for å bli mester på engelsk fotballs øverste nivå. Har han nettopp motbevist påstandene om at Leicester-spillerne er de minst sannsynlige Premier League-vinnerne noensinne?

– Individuelt så har jeg sannsynligvis motbevist det, men kun som en enkeltspiller. Som en kollektiv enhet er det kun Nottingham Forest-laget som vant 2. divisjon og deretter tok ligatittelen og to strake serievinnercuptitler som er større enn Leicester-tittelen i mine øyne. Dette laget fortjener alt de får av skryt, med tanke på alle pengene som er involvert i Premier League, mener han.

Mannen som selv kan sees på som en av Premier League-historiens mest overraskende vinnere skryter voldsomt av denne sesongens vinnerlag, og mener Leicester-prestasjonen gir håp til et hvert lag på et hvert nivå.

– De har nettopp vist hva lagånd og samhold kan gjøre, og selv om de har ispedd det hele med litt tryllestøv i form av Vardy, Mahrez og Kante, så har de vist hva du kan oppnå hvis du virkelig legger ned hardt arbeid, skryter Gale.

Etter en sesong i Blackburn forlot Gale klubben til fordel for Crystal Palace, der det også kun ble en sesong, før han deretter rundet av karrieren nedover i divisjonene med Maidenhead fra 1996 til 1998. Slik han egentlig hadde tenkt å gjøre to sesonger i forveien...

Se intervjuet med Gale som en del av Premier Leaks i videovinduet!