Foto: Åserud, Lise

Andreas Thorkildsen legger opp

Spydkasteren Andreas Thorkildsen legger opp.

Andreas Thokildsen (34) legger opp. Det bekreftet han på sosiale medier onsdag formiddag.

– Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell spydkaster. Det har vært en morsom reise. Takk for all støtte gjennom disse årene. Takk til alle som har hjulpet meg på veien, skriver han.

Thorkildsen vant OL-gull i 2004 og 2008. Han tok VM-gull i Berlin i 2009 og har også to EM-gull fra 2006 og 2010.

Andreas Thorkildsen er innehaver av den norske rekorden på 91,59 m. Han har også olympisk rekord på 90,57 m, satt under OL i Beijing, da han forsvarte sitt OL-gull fra Athen, og han er den eneste nordmann med to OL-gull i friidrett.

– Beste norske mannlige friidrettsutøveren gjennom tidene
Bislett Games-sjef Steinar Hoen hyller Thorkildsen som en vinner.

– Jeg mener han er den beste mannlige norske friidrettsutøveren gjennom tidene, sier Hoen.

– Jeg ble lei meg da jeg hørte det. Det var synd, men det står respekt av avgjørelsen. Andreas Thorkildsen er en vinner. Han er ikke med for moro skyld, sier Hoen, som innrømmer at han er overrasket over tidspunktet Thorkildsen velger å legge opp.

– Jeg er overrasket over at det skjer i dag. Jeg trodde han ville prøve med konkurranser først, sier Hoen.

Bislett-generalen forteller at han har jobbet med å skaffe gode konkurrenter til Thorkildsen før Bislett Games 9. juni. Nå blir det en konkurranse uten Norges største spydstjerne.

– Overraskende god trener
Karsten Warholm, et av Norges største friidrettstalenter, forteller at Thorkildsen har hjulpet ham mye den siste tiden.

– Han er utrolig dyktig, og jeg har fått god hjelp av ham. Han er en overraskende bra trener. Med hans hjelp kan det gå veldig bra i spyd etter hvert. Jeg kjente ikke ham som type før, men når en mann som kaster over 90 meter klarte å gå ned på mitt nivå og lære meg det grunnleggende, ble jeg overrasket, sier Warholm til TV 2.

I 2010 var Thorkildsen både regjerende OL-, verdens- og europamester, men nedturen begynte med VM i Daegu i 2011. Da klarte han "bare" sølv.

London-OL året etter ble heller ingen suksess, for da endte Thorkildsen utenfor seierspallen. Han klarte heller ikke å forsvare EM-gullet sitt i Helsingfors, men endte på en skuffende fjerdeplass.

Andreas Thorkildsen har de siste årene vært plaget av en hofteskade som har hindret ham i å konkurrere. Han ble operert for skaden i 2014, og har siden drevet omfattende opptrening for å komme tilbake på internasjonalt toppnivå og satse mot OL i Rio. Dessverre for Thorkildsen tåler fortsatt ikke hoften belastningen med å kaste med full fart i tilløpet.

– Noe av det råeste jeg har sett
Også OL-vinneren i spydkast fra 1956, Egil Danielsen mener Thorkildsen er den største.

– Han er den største. Og så får jeg kanskje være nummer to. Han tar gull og jeg tar sølv. Andreas har vunnet både OL, EM og VM. Derfor er han til de grader den største i norsk friidrett, sier Danielsen til TV 2.

82-åringen er imponert over Thorkildsens kjempekrefter.

– Jeg har hatt en del kontakt med ham, og det har vært en veldig stor glede. En gang ble jeg invitert til toppidrettssenteret i Oslo, og da fikk jeg lov til å være der en hel dag og oppleve treningen hans på nært hold. Det er noe av det råeste jeg har sett. De kreftene han viste… jeg var helt sikker på at han skulle kaste 100 meter. Han hadde så utrolig styrke og hoppet over høye hekker med letthet. Jeg tenkte tilbake på meg selv som aktiv, jeg ville ikke hatt sjanse i det hele tatt, sier han.

Og legger til:

– Det er trist at han legger opp. Jeg ble skuffet da jeg så det på TV i dag tidlig, for å si det sånn. Han er er ikke så gammel og har masse erfaring. Men jeg tror påkjenningen har vært stor på venstrebeinet hans. Han var helt spesiell der, han brukte stor fart og stoppet med det venstre beinet. Vi er egentlig ikke skapt for slike påkjenninger, det er naturlig at han sleit med skader.