Blir sportsdirektør igjen: Tor-Kristian Karlsen er klar for ny klubb

TIL ISRAEL: Tor-Kristian Karlsen blir sportsdirektør i den israelske toppklubben Maccabi Haifa. 
TIL ISRAEL: Tor-Kristian Karlsen blir sportsdirektør i den israelske toppklubben Maccabi Haifa. 
– Dette er en stor utfordring som jeg virkelig ser frem til, sier Karlsen til TV 2.

Tor-Kristian Karlsen (40) blir sportsdirektør i den israelske storklubben Maccabi Haifa.

Nordmannen har tidligere vært speider i flere europeiske storklubber, blant annet Bayer Leverkusen og Zenit St. Petersburg. I 2012 ble han ansatt som sportsdirektør i AS Monaco, hvor han blant annet ansatte Claudio Ranieri til trenerjobben.

I nyere tid har han blogget for TV 2 i tillegg til å jobbe som rådgiver for ulike internasjonale klubber. Etter tre år på «utsiden» ønsket han nå å knytte seg til én klubb.

– Jeg har savnet det daglige arbeidet med én klubb, ett mål og presset som følger med en slik jobb. Det har vært godt å stå på utsiden en periode, men etter en stund savner man det, sier Karlsen til TV 2.

Imponert over infrastrukturen

Karlsen dro ned til Haifa tidligere denne uken for å besøke klubben og senere innlede mer konkrete samtaler om et samarbeid. Tirsdag ble Karlsen forelagt et kontraktstilbud fra klubben. Dette takket han ja til onsdag morgen. 40-åringen er nå på vei tilbake til Norge, før han etter planen flytter ned til middelhavsbyen i begynnelsen av juni.

– Jeg er veldig takknemlig for å ha blitt gitt muligheten i Israels største klubb. Det er stor interesse rundt klubben, og dette er en stor utfordring som jeg virkelig gleder meg til. Israel blir det sjette landet jeg jobber i som ansatt, og jeg gleder meg til å lære mer om deres språk og kultur, sier Karlsen til TV 2.

MODERNE: Maccabi Haifa spiller sine hjemmekamper på Sammy Ofer Stadium. Bilde: Maccabi Haifa.
MODERNE: Maccabi Haifa spiller sine hjemmekamper på Sammy Ofer Stadium. Bilde: Maccabi Haifa.

Maccabi Haifa spiller sine hjemmekamper på hypermoderne Sammy Ofer Stadium, som med en kapasitet på snaut 31 000 også huser hjemmekampene til det israelske landslaget. Haifa regnes for å være blant Israels mest sekulære byer. Maccabi Haifa har også, i motsetning til eksempelvis Beitar Jerusalem, spillere av ulik etnisitet og religiøs bakgrunn.

– De har et fantastisk stadionanlegg som kan måle seg med de beste i Europa. Klubben er svært åpen og representerer alle folkeslag. Det er de stolte av, og dette er prinsipper jeg gjerne vil være assosisert med. Det er en stor ære for meg å kunne ta denne jobben.

Målet: Champions League

Klubben ble i 2002 den første israelske klubben som kvalifiserte seg til gruppespillet i Champions League, hvor de den gangen ble trukket i gruppe med Manchester United, Bayer Leverkusen og Olympiacos. Også i 2009 tok klubben seg til gruppespillet i turneringen, der de møtte Bordeaux, Bayern München og Juventus.

Når Maccabi Haifa nå ansetter en sportsdirektør for første gang i klubbens historie, er målet å finne veien tilbake til Champions League. Men etter fem år uten ligatittelen, er suksess på hjemmebane klubbens første mål.

– Klubben ønsker naturligvis å vinne ligaen igjen og deretter komme seg til Champions League. Denne klubben skal være i toppen av hjemlig liga, og jeg håper å kunne bidra til det. Målet vårt nå er å styrke laget foran neste sesong og være konkurransedyktige allerede fra juli.

Utelukker ikke norske signeringer

Ronny Rosenthal og Eyal Berkovic er blant spillerne som har blitt fostret opp i klubben, i tillegg til at profiler som Avram Grant (trener), Haim Revivo og Yossi Benayoun alle fikk sitt gjennombrudd der. Sistnevnte har returnert til klubben etter en suksessfull karriere og er i dag blant Maccabi Haifas største profiler.

Ettersom israelske klubber ikke kan ha mer enn fem utlendinger i troppen – en kvote Maccabi Haifa allerede har fylt – må Karlsen i stor grad belage seg på hjemlige løsninger. Det skal ikke bli et problem, tror Karlsen.

– Klubben har et veldig godt akademi. Maccabi Haifa er faktisk blant klubbene i Europa som produserer flest spillere til hjemlig toppliga.

– Men kan det på sikt være aktuelt å kjøpe norske spillere til klubben?

– Jeg har ikke rukket å tenke så mye gjennom konkrete navn, og jeg starter ikke offisielt før 1. juni. Jeg må sette meg ned med styret og støtteapparatet for å snakke gjennom konkrete navn. Hvis den rette spilleren finnes i Tippeligaen, så er det ingen grunn til ikke å vurdere det, sier han.

HENTET RANIERI: Tor-Kristian Karlsen (til høyre) her avbildet med Claudio Ranieri, som han hentet til Monaco, og direktør Filips Dhondt.  AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
HENTET RANIERI: Tor-Kristian Karlsen (til høyre) her avbildet med Claudio Ranieri, som han hentet til Monaco, og direktør Filips Dhondt.  AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET Foto: Jean-christophe Magnenet
Lik TV 2 Sporten på Facebook