Universitetsstudenten (22) har måttet bevise at han er norsk over 30 ganger

Politimesteren i Oslo bekymret for at de omfattende kontrollene i hovedstaden kan føre til radikalisering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et oppsiktsvekkende brev til Likestillings- og diskrimineringsombudet uttrykker Oslo-politiet selv bekymring over de omfattende utlendingskontrollene i sentrum av byen.

Dette kommer etter at både politidistriktets ansatte og Politiets utlendingsenhet deler ansvaret for gjennomføringen av utlendingskontroller i Oslo.

Blitt stoppet over tredve ganger

22 år gamle Moin Deljo studerer på universitetet i Oslo. Han er født i Afghanistan, men kom til Norge som barn. Han forteller at han i løpet av de siste årene er blitt stoppet av politiet over tredve ganger og bedt om å identifisere seg.

– Selv om jeg ikke er etnisk norsk, så skulle jo ikke det være et problem. Jeg er en vanlig ungdom som jobber og studerer og har ingen kriminell bakgrunn. Jeg skjønner at politiet må kontrollere, det er jobben deres. Men så ofte jeg og de jeg kjenner blir stoppet, er i overkant. Ingen av mine etnisk norske venner opplever å bli stoppet, sier han til TV 2.

Flere organisasjoner reagerer og har varslet blant annet politiet, likestillings- og diskrimineringsombudet og Justisdepartementet, fordi de er bekymret for det som skjer på gata i Oslo.

– Politiets kontroller er gått amok

– Politiets kontrollvirksomhet ser ut til å gå amok nå. Det sier jeg fordi mange vi snakker med opplever å bli stoppet og plaget, sier Akhenaton Oddvar de Leon, som er daglig leder for Organisasjonen mot offentlig diskriminering.

Han sier han selv ikke kan telle hvor mange ganger han er blitt stoppet gjennom årenes løp, og får støtte fra Thomas Prestø som er kunstnerisk leder i dansegruppa Tabanka.

– Det syns ikke på meg at jeg er født i Nittedal, eller at det er min oldemor som tegnet teskjekjerringa, eller at jeg faktisk vokste opp i det huset hvor Alf Prøysen bodde. Og fordi det ikke syns på meg, så opplever jeg å bli stoppet som om jeg er ulovlig i mitt eget land, gang på gang.

«Racial profiling»

Både de Leon og Prestø frykter at politiets kontroller bidrar til det som kalles «racial profiling».

– Man bruker etnisk utseende som en markør som gjør deg til mistenkt for kriminelle handlinger. Hvor det ikke handler om mistenkelig adferd, men hvor din etnisitet eller din hudfarge alene gjør deg til en mistenkt.

Sjefen for Politiets Utlendingsenhet (PU) er fornøyd med hvordan de gjennomfører kontrollene.

– Vårt arbeid er etterretningsbasert. Jobben vi gjør ute er å observere i det offentlige rom, vurderer om man hører hjemme utifra adferd, og så gjør vi en dialogbasert kontroll, sier Kristin Kvigne.

Hun avviser på det sterkeste at de bidrar til racial profiling.

– Det er i sin natur en diskriminerende prosess og er ikke noe vi gjør.

– Kan kontrolleres på grunn av hudfarge

Men politimesteren i Oslo er bekymret.

I et brev sendt til likestillings- og diskrimineringsombudet i mars i år, skriver Oslo-politiet:

«Racial profiling er ødeleggende for tillit og kan bidra til at politiet mister tillit og dermed verdifull informasjon fra det samfunnet det er satt til å betjene».

– Det kan nok være at noen blir plukket ut basert på hudfarge, og det er et krevende utvelgeseskriterium. Og her kan det sikkert ende opp med situasjoner der vi kontrollerer noen vi ikke skulle kontrollert, sier politimester Hans Sverre Sjøvold til TV 2.

Frykter radikalisering

Videre skriver de i brevet:

«I ytterste konsekvens kan racial profiling også jobbe mot et annet av Oslo politidistrikts klare mål, nemlig forebygging av voldelig ekstremisme.»

– Radikalisering er noe vi er opptatt av her i Oslo. En av hovedstrategiene vi da må jobbe etter er tillit, sier Sjøvold.

– Her er det mange nyanser. Og det å ha kontroll og oversikt forhindrer også radikalisering, sier PU-sjef Kristin Kvigne.