REAGERER: Christine Dancke er en av de som reagerer på Dagbladets anmeldelse av MGP-Samra fra Aserbajdsjan. Foto: Stella Pictures.
REAGERER: Christine Dancke er en av de som reagerer på Dagbladets anmeldelse av MGP-Samra fra Aserbajdsjan. Foto: Stella Pictures.

Anklager Dagbladet-journalist for å skrive «sexistisk» om MGP-deltaker

P3-programleder Christine Dancke er blant de som reagerer med avsky.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første av to semifinaler under Eurovision Song Contest gikk av stabelen i Stockholm tirsdag kveld.

I tirsdagens papirutgave av Dagbladet er det derfor trykket en anmeldelse av MGP-låtene, men det er ikke terningkastene som skaper blest; men ordbruken.

Flere har kommentert journalist Anders Grønnebergs tekst på sosiale medier.

«Spennende av Dagbladet å la anmelder Anders Grønneberg anmelde ESC-bidragene med kuken sin», skriver Twitter-bruker Benedikte P. Hansen.

I kommentaren om Aserbajdsjans bidrag i konkurransen, triller journalisten terningkast seks, og skryter av artisten Samras «veldreide kropp».

«Mine vellystige hormoner løper løpsk, men ser man forbi en veldreid lekkerbisken, er dette nok en uhyre solid MGP-låt fra langtvekkistanlandet», skriver Grønneberg i Dagbladet.

– Bygger opp under en dårlig tradisjon

Dette får flere til å se rødt. Blant andre NRK P3-programleder Christine Dancke mener kommentaren hans bare bygger opp under en dårlig tradisjon i musikkbransjen, som man slett ikke burde hatt i 2016.

– Jeg skjønner ikke humoren hans. Det finnes nok et hav av unge kvinner som leser denne avisen og som heller ikke forstår det. MGP handler om musikk og låtskrivere. De sexistiske kommentarene hans er med på å gjøre noe vi trenger mindre av, sier Dancke til TV 2.

Dancke forsvarte også blogger Sophie Elise mandag, etter hun ble hetset for sin nye hobby som DJ.

«Det RIVER i hjertet (ikke på den gode Sondre Justad-måten) når jeg ser hvordan Sophie Elise får gjennomgå for å ha fått seg en ny interesse. Når jeg leser hvordan hun forsvarer seg på bloggen. Når jeg ser at hun ikke bare blir tatt useriøst, men hengt ut. Og når daglig leder på et av stedene hun skal spille i juni mener at han «kunne satt på Spotify den kvelden, men det er bedre å se på hu oppi DJ-boksen», skriver Dancke på Facebook.

2016: Skal si 🌍 beveger seg fremover, dere. Skjer med @dagbladet_kultur a?

Et bilde publisert av christinedancke (@christinedancke)

– Jeg blir opprørt når kvinner blir redusert til objekter, sier hun.

– Humorløse feminister

Grønneberg selv mener MGP-sirkuset handler om både kropp og utseende, og at man må tillate seg å formulere seg i MGP-stil.

– MGP handler om å være sexy og utfordrende. For et par år siden vant en veldreid mann utkledd som kvinne med skjegg. Jeg måtte vært blind hvis jeg ikke lot meg bemerke av en dame som bruker så mye tid foran sminkebordet, og ikke registrere at det er en ordentlig fin snelle, sier han til TV 2.

Grønneberg er på ferie i Frankrike, og ble først oppmerksom på reaksjonene da Kampanje tok kontakt med han for en kommentar. Han forstår ikke kritikken etter Dagbladet-anmeldelsen, og sier problemet ligger hos de som reagerer.

– Jeg ser ikke noe vulgært eller mannssjåvinistisk her. De humorløse feministene kan si hva de vil. Jeg har min egen sjargong og egen stil. Det føles som om de ikke skjønner en vits.

– Tenker du ikke at du er med på å fyre opp under det enorme kroppsfokuset som allerede preger dagens samfunn?

– Se på de damene som er med! Jeg tar på meg olabukse og en billig deodorant fra Rema 1000. Det er ikke jeg som fyrer opp under kroppspresset. Det gjør de selv. Nei, dette preller av meg som vann på gåsa, sier Grønneberg til TV 2.

Verken Finland eller Island gikk videre i tirsdagens semifinale, noe som gjør at ingen nordiske land utenom Sverige er garantert plass i lørdagens finale.