Filmaktuelle Pål Sverre Hagen fikk kjeft fra kona etter «yrkesskade»

«Flaskepost fra P»-skuespilleren prøver å ikke la rollene gå innpå han, men en gang tok han med seg en del av karakteren hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske filmen «Flaskepost fra P» hadde rekord-åpningshelg da den hadde premiere i Danmark.

Fredag har filmen premiere i Norge, og på det store lerretet kan man se to norske skuespillere, i tillegg til at filmen er regissert av den norske internasjonalt anerkjente regissøren Hans Petter Moland (60).

Tvilsom pastor

Pål Sverre Hagen (35) har en sentral rolle i filmen som en tvilsom frimenighetspastor som fra første scene gir deg frysninger. Jakob Oftebro (30) har en mindre rolle som politi, og snakker nok en gang dansk i en dansk film.

Hagen har et hektisk filmår bak seg. Han har holdt på med innspillinger til hele tre filmer, som alle har hatt premiere i år, samtidig som han giftet seg i januar.

Han har i løpet av et år vært både geolog som driver en nederlandsk kollega til vanvidd i den nederlandske filmen «Beyond Sleep». Han har vært ond hertug i «Birkebeinerne» og nå altså frimenighetspastor i thrilleren «Flaskepost fra P».

– Hvordan klarer du å skille rollene fra hverandre når de ligger så tett i tid?

– For meg så er det stor forskjell på det. Det er forskjellige historier, og så må du bare prøve å glemme det jeg gjorde og begynne på ny. Det er jo en jobb som handler om å begynne på nytt fra scratch hver gang dette, sier han til TV 2.

Tre dystre roller på rappen til tross. Det mørke og dystre har ikke gått inn på skuespillerens privatliv.

– Det er en treningssak. Ting blir lettere med erfaring, men man preges alltid av jobben. Det er jo manipulasjon av seg selv og følelsene og tankene sine. Men jeg vet også at når dagen er over, så er den over, og da går jeg hjem og lever mitt liv.

Men det var vanskeligere tidligere å ikke la det dystre gå inn på seg.

– Kanskje mer før enn nå. Det er forskjell på prosjekter, noen filmer har ikke den tyngden, noen historier skal være for gøy, men andre historier skal treffe på en litt annen måte, og det krever jo litt mer av meg. Så for meg er hver prosjekt nytt, og av og til kan det prege meg mer enn andre ganger, men som oftest er jeg ganske bevisst på dette.

Rollen ga han en tankevekker

Rollen til Hagen i «Flaskepost fra P» er skikkelig dyster, og i filmen går det meste av ondskapen ut over tilfeldige barn.

Med en egen datter på halvannet år, fikk noen av scenene i filmen han til å tenke seg om litt ekstra. Selv om det ikke var noen direkte link til slik han lever livet sitt med egen familie.

– I denne historien er det jo snakk om en ondskap som er såpass reindyrket at jeg kjenner det har lite berøringspunkter med meg og mitt liv, men jeg tenkte på det noen ganger når jeg gjorde det, sier han uten å røpe for mye om filmen før han fortsetter.

– Nå er jo dette en underholdningsfilm og en thriller, men det er jo allikevel slik at det skjer forferdelige ting her i verden og det å skulle sette seg inn i den posisjonen om å være overbevist som denne personen er, det er tankevekkende. Det er mye der ute som ikke burde vært der, sier han alvorlig.

I filmen blir blant annet to barn bortført, en frykt enhver som er forelder kanskje kjenner på fra tid til annen.

– Det er jo den ultimate uro at noe skal skje med barnet sitt. Så det er klart at jeg som alle andre er opptatt av det. Og det er vel noe av det denne filmen handler om, at det er noe av det mest sårbare som finnes i menneskelivet.

Fikk korreks av kona

Selv om Hagen ikke ofte lar seg påvirke av jobben han har, hender det at han noe ufrivillig tar med jobben hjem. Sist det skjedde, måtte kona Evelyn si tydelig i fra.

– I «Kraftidioten», så hadde jeg veldig fargerikt språk i negativ forstand, veldig mye banning og mye dårlige utsagn, og det preget meg i mitt eget språk etterpå. Så det måtte jeg legge av meg, for jeg kom inn i en måte å snakke på som absolutt ikke var forbilledlig, innrømmer han.

– Var det noen som reagerte på det?

– Ja, absolutt. Jeg måtte ta en alvorsprat med kona mi der. Hun satte meg på plass. Det var korreks å få.

Men sint ble hun ikke av mannens lille «yrkesskade».

– Nei, hun gjorde meg bare bevisst på det, for det er jo derfor det blir med videre, når jeg selv ikke er bevisst på det. Hvis ikke hadde jeg nok fjernet det på egen hånd, sier han til TV 2.

Hollywood

I 2017 er Pål Sverre Hagen aktuell med serien «Valkyrien» på NRK sammen med Sven Nordin. Men med en fot innenfor dansk filmindustri, er det da utenkelig at Hollywood slår på tråden til den høyreiste nordmannen?

– Vi får se hvor min reise går videre, jeg leter etter gode prosjekter enn hvor de måtte befinne seg, sier han lurt til oss når vi spør.

Det har i hvert fall gitt mersmak å jobbe i Danmark.

– Det har vært et god samarbeid med dem, jeg opplever det danske apparatet som veldig profesjonelt.

Men spesielt én ting bekymrer den norske skuespilleren, og det er at danskene nå for alvor har omfavnet skuespillerkollega Jakob Oftebro, og virkelig gjort han til sin egen.

– Jakob og jeg har jobbet sammen flere ganger tidligere. Her er han jo som du sier virkelig undercover som danske, og de er vel i ferd med å tenke at han er dansk, så vi må spille kortene våre riktig nå skal vi klare å få han etablert der ute i verden som en norsk skuespiller. For det mener jeg han bør være, men det er fantastisk for Jakob selvfølgelig at han mestrer det danske språket så bra.

– Men er du redd han drar til Hollywood som danske?

– Vi synes jo det ville vært bekymringsfullt selvfølgelig, sier han med et lurt smil.