Årets viktigste russeknute?

Russen får knute i lua hvis de sjekker seg for kjønnssykdommer

Onsdag oppfordres russen til å sjekke seg for seksuelt overførbare infeksjonssykdommer for å få en knute i russelua.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen vet helt hvor mange som har kjønnssykdommer, men tall fra Folkehelseinstituttet anslår at én av 20 seksuelt aktive person under 25 år er klamydiasmittet. I tillegg er det et ukjent antall som er smittet av den mer ukjente sykdommen mykoplasma, og andre typer seksuelt overførbare infeksjoner (soi).

– Dagens ungdom tar ansvar

Russen er kjent for å fest, fyll og russeknuter forbundet med sex, men de ansatte ved Sex og Samfunn i Oslo mener russen får ufortjent mye kjeft.

– Vår erfaring er at dagens ungdom er veldig ansvarsfulle og bevisste når det gjelder sex og seksuelt overførbare infeksjoner. Mange tester seg, og mange tester seg for hver gang de bytter partner, sier politisk rådgiver ved Sex og samfunn-klinikken, Sara Rydland Nærum, til TV 2.

For å oppmuntre russen til å teste seg, inviterer de all russ til klinikken mellom 14 og 22 onsdag. Russestyret har bestemt at dette er verdt en russeknute.

SKRYTER: Maria Rosøk og Marius Johansen ved Sex og samfunn-klinikken skryter av russen. Foto: TV 2 
SKRYTER: Maria Rosøk og Marius Johansen ved Sex og samfunn-klinikken skryter av russen. Foto: TV 2 

Klinikken stenges for ikke-russ, og de som møter opp kan forsyne seg med selvtester, kondomer og få informasjon. Selvtesten tester for klamydia, mykoplasma og gonore. Skulle testen være positiv vil de bli kontaktet og tilbudt behandling.

– Vi gjorde dette første gang i fjor. Vi synes det er viktig å ha et nært forhold til russen og gi dem et eget tilbud. Samtidig får vi spredt budskapet vårt, sier Nærum.

BEVIS: Slik så fjorårets strykemerke ut. Sex og samfunn håper mange russ kommer til klinikken deres onsdag. FOTO: TV 2
BEVIS: Slik så fjorårets strykemerke ut. Sex og samfunn håper mange russ kommer til klinikken deres onsdag. FOTO: TV 2

Klinikken håper å bygge opp en god tradisjon for russen. De oppsøker også skoler hvor de gir seksualundervisning og råd til russekullene.

Tilbyr hjelp til smittede

De aller fleste som tester positivt har klamydia. Denne sykdommen er lett å behandle hvis den blir oppdaget. Men mange har også mykoplasma som ligner på klamydia på mange måter. Denne bakterien er vanskeligere å bli kvitt, da 30 prosent har en resistent variant og trenger ytterligere behandling.

BARE Å FORSYNE SEG: Testpinnene står klare. Foto: TV 2 
BARE Å FORSYNE SEG: Testpinnene står klare. Foto: TV 2 

– Vi ringer alle som tester positivt for en av de tre sykdommene innen ti dager. Hører de ikke fra oss, har de testet negativt, sier Nærum.

Videre oppfordres de som er smittet til å ta kontakt med sexpartnere for å be dem teste seg. Hvis man ikke ønsker dette, kan klinikken ta kontakt for deg, og slik at beskjeden blir gitt anonymt.

I fjor testet over 12619 personer seg på Sex og samfunn. 1401 av disse testet positivt for klamydia, og 830 testet positivt for mykoplasma.