SJEKK DEG: Jo flere føflekker man har, jo større sjanse er det for at man utvikler føflekkreft eller hudkreft.
SJEKK DEG: Jo flere føflekker man har, jo større sjanse er det for at man utvikler føflekkreft eller hudkreft. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

hudsjekkdagen:

Alle timene for å sjekke føflekker ble revet vekk

I dag er den årlige Hudsjekkdagen, og nordmenn har kastet seg over anledningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale Hudsjekkdagen er her. Et samarbeid Euromelanoma og Kreftforeningen gir folk fra 30 land mulighet til å sjekke føflekkene sine hos hudlege, og populariteten i Norge er enorm.

– Dette er åpenbart et tilbud mange er interessert i, for de fleste timene forsvant allerede første dag de ble lagt ut, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen til TV 2.

Rundt 1350 mennesker fikk sikret seg en time hos hudlege onsdag.

– Mange ønsker seg en nok også en generell hudsjekk, men det er ikke et mål at alle skal gå til lege. Aksjonen skal gjøre folk oppmerksomme på at man må følge med på hudforandringer, og gå til lege hvis en føflekk forandrer seg mistenkelig, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen til TV 2.

På Hudsjekkdagen i fjor ble det oppdaget 68 hudkrefttilfeller. 11 av dem var føflekkreft.

Passerte 2000 rammede

Norge er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, og på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen. Hvert år dør over 300 personer av føflekkreft i Norge.

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge. I 2014 fikk 2003 personer diagnosen – en økning på 265 tilfeller fra året før.

– Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge. For å få Norge ned fra den dystre verdenstoppen må vi bli flinkere til å beskytte oss i sola, samtidig som vi må kjenne faresignalene og gå til lege med mistenkelige hudforandringer. Hudsjekkdagen er viktig for å få oppmerksomhet om hvordan hudkreft kan forebygges, og hvordan vi kan oppdage hudkreft tidlig, sier Ryel.

Kan forhindres

Føflekkreft kan i stor grad forhindres ved å unngå solbrenthet og overdreven soling. For å redusere dødelighetsfaren, er det å sjekke føflekkene sine jevnlig, alfa omega, men da må man også vite hva man skal se etter.

Hudleger bruker ofte ABCDE-regelen :

  • A: Asymmetri. Er føflekken asymmetrisk og uregelemessig?
  • B: Begrensning. Har føflekken uregelmessig begrensning mot huden?
  • C: Kulør/farge. Har føflekken flere fargevariasjoner? Føflekker med kreft vil ofte være svart eller ha svarte partier.
  • D: Diameter. Er føflekken over seks millimeter i diameter?
  • E: Endring. En ny føflekk, eller en føflekk som forandrer størrelse, tykkelse, form eller farge.

Slik holder du øye med føflekkene dine: