TIL SERIE B: Hellas Verona-spillerne har ikke hatt mye å glede seg over denne sesongen. Før siste serierunde har de allerede rykket ned. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
TIL SERIE B: Hellas Verona-spillerne har ikke hatt mye å glede seg over denne sesongen. Før siste serierunde har de allerede rykket ned. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Foto: Giuseppe Cacace

Kan tjene 140 millioner kroner dersom de taper siste seriekamp

En «bug» i Serie As fallskjermordning kan ha avgjort nedrykksstriden én runde før slutt.

Før siste serierunde har Palermo ett poengs luke ned til Carpi og nedrykksplass. Med seier hjemme mot Hellas Verona, som allerede har rykket ned, kommende helg vil dermed Serie A-plassen være sikret for den sicilianske klubben.

Carpi, derimot, må slå Udinese på bortebane, samtidig som Palermo avgir poeng i sin kamp. Carpi kan også klare seg med uavgjort dersom Palermo taper mot Hellas Verona.

Uansett scenario er i alle fall én ting sikkert: Carpi trenger hjelp fra Hellas Verona.

Problemet? At Verona kan tape mange millioner kroner dersom Palermo rykker ned, og at de derfor har insentiver til å tape helgens kamp.

En «bug» i systemet

Årsaken ligger godt skjult i Serie As nylig reviderte fallskjermordning for nedrykkede lag. Potten er på 60 millioner euro og fordeles avhengig av fartstid i den øverste divisjonen, viser en oversikt fra La Gazzetta dello Sport:

10 millioner gis til nyopprykkede klubber som går direkte ned igjen etter én sesong i Serie A. 15 millioner euro blir gitt til klubber som har spilt to av de siste tre sesongene i Serie A. 25 millioner euro blir gitt dersom man har tilbragt tre av de siste fire sesongene i Serie A. I tilfeller der totalen er lavere enn 60 millioner euro, vil restbeløpet bli gitt til laget med tre års fartstid i Serie A dersom de ikke rykker direkte opp igjen neste sesong.

Hellas Verona er allerede sikret 25 millioner euro, mens Frosinone og Carpi – med bare én sesong i Serie A – vil få 10 millioner euro. Dersom det er disse tre lagene som rykker ned, vil det være 15 millioner euro til overs fra potten. Disse havner i så fall hos Verona.

Hvis det derimot er Palermo som rykker ned i stedet for Carpi, blir regnestykket Verona (25) + Frosinone (10) + Palermo (25) = 60. I så fall får ikke Verona noe dersom de ikke lykkes med å rykke opp neste sesong. Differansen på 15 millioner euro utgjør 140 millioner norske kroner.

Ulike tolkninger av regelverket

Midt i det utenomsportslige spillet er det ironisk nok også ulike tolkninger av regelverket.

Mens Gazzetta dello Sport og Mediagol skriver at Palermo vil få 25 millioner euro i fallskjerm dersom de rykker ned (som følge av å ha spilt tre av de siste fire sesongene i Serie A), skriver Tuttosport og Corriere dello Sport at klubben må ha spilt tre strake sesonger i Serie A for å få maksimal fallskjerm.

I så fall kvalifiserer Palermo til bare 15 millioner euro, hvilket innebærer at Verona uansett vil få 10 millioner ekstra dersom de ikke rykker opp igjen neste sesong. I så fall vil differansen være «kun» 47 millioner kroner.

Opphetet stemning

Milliondramaet i bunnen av Serie A fungerer som ekstra brennstoff på et bål som allerede har brent godt de siste ukene.

I midten av april gikk Palermo-president Maurizio Zamparini langt i å hevde at Verona ikke gjorde sitt beste mot Frosinone.

– De så andre veien da målet ble scoret. Det er bare å se på bildene. Dersom man skal bruke videodømming, så bør det brukes i dette tilfellet, sa han, i tillegg til å komme med skarp kritikk av dommerens avgjørelser i oppgjøret mellom Carpi og Empoli.

Mandag kom Zamparini med en ny uttalelse der han presiserte at han aldri hadde anklaget dommerne for noe, men at han ønsket å rette mer oppmerksomhet rundt temaet slik at også bunnlagene fikk de beste dommerne. Uttalelsene, i kombinasjon med oppslagene om fallskjermordningen, fikk Carpi-president Stefano Bonacini til å ta bladet fra munnen.

– Jeg håper å se at Verona spiller som mot Milan og Juventus når de møter Palermo. Ingen har gitt oss noen gaver, og jeg håper at Verona gjør jobben sin på søndag, sier han ifølge Gazzetta dello Sport.

– Vi aksepterer ikke å bli gitt leksjoner om fair play av noen. Dessverre er dette holdninger som er utbredt i dette landet, hvor man først ser på andre og deretter hva man selv har gjort, svarer Verona-president Maurizio Setti.

PS: I oddsmarkedet får man bare 1.25 på at Palermo slår Verona søndag.