OPPGITT: Ole-Kristian Tollefsen er lite fornøyd med at Kasakhstan plutelig har skaffet seg NHL-spillere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
OPPGITT: Ole-Kristian Tollefsen er lite fornøyd med at Kasakhstan plutelig har skaffet seg NHL-spillere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Mistenker Kasakhstan for å kjøpe tidligere NHL-spillere – Det er ikke greit

Landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen (32) reagerer kraftig på at Kasakhstan importerer utenlandske spillere til VM-troppen.

Kasakhstan har gjort som Qatar - skaffet statsborgerskap til tre tidligere NHL-spillere, som ble klare for VM-spill i slutten av mars.

Nå omtaler hele hockeymiljøet den nyopprykkede nasjonen som et «kjøpelag».

Norge møter Kasakhstan tirsdag, og de norske spillerne reagerer sterkt på at to kanadiere og en amerikaner plutselig hadde blitt kasakhstanske statsborgere.

– Personlig så syns jeg ikke noe spesielt om det. Jeg syns ikke det er greit i det hele tatt, sier landslagskapteinen til TV 2 før møtet med Kasakhstan.

– Qatar kjøpte seg jo et håndballlag før VM i 2015. Er du redd det kan bli en trend i ishockey?

– Jeg tror ikke det er så mange nasjoner som er med i VM, som er villig til å gjøre det faktisk. Det er Kasakhstan og kanskje et par til, men jeg tror ikke det kommer til å spre seg noe videre enn det, tror Tollefsen.

Totalt har sju spillere i den kasakhstanske troppen to pass. De resterende fire er opprinnelig fra Russland.

– Kaosgruppe

Alle de tre nordamerikanerne har spilt klubbhockey i Kasakhstan i flere år, men ble plutselig kazakhstanske statsborgere også før det pågående VM i Moskva.

Dustin Boyd har spilt på det kasakhstanske KHL-laget Barys Astana siden 2011/2012-sesongen.

Det samme gjelder for landsmannen Nigel Dawes, som er utropt til assisterende kaptein på det nyopprykkede kasakhstanske laget. Tilsammen har de over 400 NHL-kamper i ulike klubber. Blant annet har Daws spilt tre sesonger i New York Rangers, fra 2006/2007-sesongen til 2008/2009-sesongen.

Amerikaneren Brandon Bochenski har 150 NHL-kamper på CV-en før han signerte for Barys Astana før 2010/2011-sesongen. Han har i tillegg spilt syv VM-kamper for USA i 2007.

I 2010 fikk finske Eerikki Koivu norsk pass, og debut på det norske landslaget, mens både svenske Erik Ryman og finske Juha Kaunismäki også har spilt for Norge.

De norske spillerne tror likevel ikke at Norge kommer til å følge i Kasakhstans fotspor med storimport av utenlendinger for å styrke laget. .

– Med de verdiene, og med det vi står for i norsk ishockey tviler jeg sterkt på at vi kommer til å gjøre det, mener Tollefsen.

– Jeg syns at man skal spille med dem som er fra landet, eller dem som vil bo i landet resten av livet. Det er vel litt vanskeligere å få norsk statsborgerskap, enn det kanskje er i Kasakhstan. Det blir jo ikke noe bra lagdynamikk av det heller, mener Mathis Olimb.

Men etter at Kasakhstan vant mot Sveits på straffer, og lenge spilte jevnt med Russland, vil det bli en tøff oppgave for de norske gutta.

– Denne gruppa her er en kaosgruppe. Vi vet jo at de har veldig mange gode hockeyspillere. De har jo tatt to poeng de også, og jeg syns de har spilt bra. De er raske, og individuelt sterke. Så det kommer til å bli en tøff kamp. Vi var litt mer forbanna mot Sveits, og sørget for at vi hadde det lille ekstra. Får håpe vi kan ta med oss det videre, sier kapteinen.

Qatar-skandale

Så langt tilbake som i 2012 ble det kjent at Qatar prøvde å kjøpe statsborgerskapet til den danske håndballspilleren Nikolaj Markussen, men dansken avslo tilbudet.

Det var likevel andre som bet på tilbudet, for hele 14 spillere i Qatars VM-tropp i 2015 var opprinnelig ikke fra vertslandet Qatar. Det skapte store reaksjoner da vertene tok seg til finalen mot Frankrike, der de endte med sølv.

Nå er det etter det TV 2 kjenner til også snakk om å arrangere ishockey-VM i oljelandet. Qatars landslag i ishockey blir neppe fostret på deres egne statsborgere heller.

– Hvor mye tror du spillerne får betalt for å bli kasakhstanske statsborgere?

– Nok, sier Tollefsen og ler.