Frykter mange vil ha sex i selvkjørende biler

Blir du egentlig overrasket?

Selvkjørende biler, her representert av en Tesla Model S som er bygd om av tuneren Rinspeed, kommer stadig nærmere. Det innebærer at enkelte problemstillinger blir mer påtrengende enn før ... Foto: Rinspeed
Selvkjørende biler, her representert av en Tesla Model S som er bygd om av tuneren Rinspeed, kommer stadig nærmere. Det innebærer at enkelte problemstillinger blir mer påtrengende enn før ... Foto: Rinspeed Foto: Rinspeed/REX

Selvkjørende biler, eller autonome biler som de også kalles, er på full fart inn i hverdagen vår. Lik det eller ikke, men de kommer. Og det fort.

Det fører til mange slags bekymringer. De fleste er knyttet til trafikksikkerhet. Særlig siden det å ferdes i bil uten å måtte kjøre selv, kan føre til at de som sitter i bilen mister helt fokus.

Det var vel strengt tatt bare et tidsspørsmål før sex ble et tema. Nå har de første forskerne gått ut og ytret sin bekymring for at bilistene skal begynne å gi etter for fristelsen i de selvkjørende bilene.

Joda, vi har sex mens vi kjører bil – allerede!

Spår at folk vil ha sex

Det er Barrie Kirk ved den velklingende organisasjonen "Canadian Automated Vehicles Center of Excellence" (CAVCOE) som nå tar bladet fra munnen.

– Når datamaskinene tar seg av kjøringen, spår jeg at folk kommer til å ha mer sex i bilene sine. Dette kommer til å være en av flere aktiviteter som hindrer føreren av bilen i å reagere raskt, om noe uforutsett skulle skje, sier Kirk, i CAVCOE ifølge BBC.

Blir mer aktuell

Nå trenger du neppe å være en forsker ved en tung og statlig kanadisk organisasjon for å komme med en slik spådom. Det finnes nok av de som har sex i bilen, allerede.

Men det er klart at problemstillingen blir mer påtrengende når bilene ikke lenger er avhengig av at noen sitter og styrer, gasser og bremser.

Det blir et av flere nye sikkerhetsspørsmål vi må ta stilling til. Skal bilene rett og slett bli så selvkjørende at mennesker ikke lenger kan gripe inn? Enkelte selvkjørende biler har ikke en gang et ratt ...

Video: Se, her tar hun hevn etter utroskapet

Strenge krav til sikkerhet

Utviklingen har vi sett tydelig de siste årene. Kanskje aller mest gjennom Tesla, Mercedes og Audi. Men mange har kastet seg på, og teknologien er ikke lenger noe som er forbeholdt noen få.

Tesla og Google sine undersøkelser, viser at forbrukerne veldig raskt lærer seg å stole på den nye teknologien i biler.

Det resulterer også i en del dumme stunts.

– De kan finne på å pusse tennene, spise måltider, klatre bak i baksetet eller andre dumme ting. Men det er viktig å huske på at enn så lenge, er mennesket der som en plan B, som en ekstra sikkerhet, hvis noe skulle gå galt. Det er det viktig å være beredt på å kunne gripe inn, påpeker Kirk.

Hva vi forbinder med bilkjøring kan bli dramatisk endret i løpet av de kommende årene. Her er en selvkjørende konseptbil fra Mercedes. Foto: Daimler AG - Global Communicatio
Hva vi forbinder med bilkjøring kan bli dramatisk endret i løpet av de kommende årene. Her er en selvkjørende konseptbil fra Mercedes. Foto: Daimler AG - Global Communicatio

Sikkerheten først

Det som holder igjen en full innføring, er naturligvis, og heldigvis, svært strenge krav til sikkerhet. I praksis må systemene være så idiotsikre at de innebærer en betydelig økt sikkerhet.

Men en del av stuntene som gjøres i biler, enten de selvkjørene ikke, tilsier at du ikke kan gardere deg mot all dumhet, før mennesket tas helt bort fra regnestykket. Og det er, i alle fall for oss som liker å kjøre bil, ikke noe hyggelig scenario å tenke på ...

Vestlendingene er dårligst på romantikk i bilen