VENTER: Statsløse Ahmad Hassan (24) kom over Storskog i oktober, og har siden flyttet mellom tre norske kommuner. Foto: Guri Gunnes Oppegård/TV 2
VENTER: Statsløse Ahmad Hassan (24) kom over Storskog i oktober, og har siden flyttet mellom tre norske kommuner. Foto: Guri Gunnes Oppegård/TV 2

Asylsøkere har flydd for 12,7 millioner inne i Norge

LANDÅS, BERGEN (TV 2): Regningen for flyreiser innenfor Norges grenser er nå kommet opp i 12,7 millioner kroner for 2015 og første kvartal 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tall TV 2 har hentet fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at det var en økning på 40,7 prosent i kostnader for transport av asylsøkere i fjor, sammenliknet med 2014.

I alt kostet asyltransporten 81,8 millioner kroner i 2015. For 2014 var det tilsvarende tallet 58,2 millioner.

Kapasiteten på innkvartering i ordinære mottak var sprengt i fjor høst da uventet mange asylsøkere kom til Norge på samme tid.

UDI måtte ty til en rekke kreative løsninger for å transportere asylsøkere til akuttinnkvarteringer rundt i landet.

Blant tiltakene var å frakte dem som kom fra Russland over grensestasjonen på Storskog med charterfly til Oslo eller Bergen, for å unngå en asylkrise i Kirkenes.

Brukte millioner på charterfly

Nå viser regnskapet at flyreisene kostet i alt 12,7 millioner kroner for 2015 og første kvartal 2016. I tillegg fikk UDI en regning på 6,8 millioner i flyutgifter i forbindelse med assistert retur av utlendinger ut av landet i samme periode.

– Grunnen til at det ble mye flytransport i fjor var tilstrømningen over Storskog. Det kom veldig mange på veldig kort tid og vi måtte gjøre det vi kunne for å få dem raskt ut til ulike akuttinnkvarteringer, sier Max Demuth, administrasjonssjef i region- og mottaksavdelingen i UDI.

Chartrede busser ble brukt for å frakte asylsøkere over kortere distanser, ifølge UDI.

– Vi hadde såpass store volumer av asylsøkere at vi kunne fylle opp hele fly. Da ble det et effektivt transportmiddel, sier Demuth.

ASYLSØKER: George Nacoul (23) har ikke lyst til å flytte fra Bergen. Foto: Guri G. Oppegård/TV 2
ASYLSØKER: George Nacoul (23) har ikke lyst til å flytte fra Bergen. Foto: Guri G. Oppegård/TV 2

Flyttet mellom tre kommuner

Palestinske Ahmad Hassan (24) og George Nacoul (23) fra Syria kom over grensestasjonen på Storskog fra Russland i oktober.

Etter tre dager ble de sendt med chartret fly fra Kirkenes til Bergen og busset videre til et akuttmottak på Ågotnes.

For fire måneder siden, ble de flyttet til et transittmottak i Bergen. Hvor lenge de blir værende her, vet de ikke. Det eneste som er sikkert er at losjien ikke er varig.

– Det er veldig vanskelig for alle å bli flyttet rundt. Når man kommer til et nytt sted tar det tid å bli kjent. Når man endelig har begynt å like et sted, vil man ikke flytte videre, sier Hassan.

Kjørte taxi for 28 millioner

Det skapte sterke reaksjoner da 53 asylsøkere ble sendt med taxi fra Oslo til Kristiansand i fjor høst. Flere drosjer skal kun ha hatt én eller to passasjerer, ifølge Fædrelandsvennen.

Nå viser det seg at regningen for alle taxireisene med asylsøkere kom på 28 millioner i 2015. Det er en økning på nesten 70 prosent fra året før, da staten brukte 16,6 millioner kroner på taxi for asylsøkere.

UDI forsvarer pengebruken.

– Set var en kjempeutfordring! Vi prøvde så godt det lot seg gjøre å sende asylsøkere med buss, men det var til dels vanskelig å få tilgjengelige busser til enhver tid av døgnet, og i tillegg er det utfordrende å få logistikken til å gå opp når folk skal til eller fra små steder, sier Demuth.

UDI medgir også at rammeavtalene for transporttjenester ikke var dimensjonert for den voldsomme økningen i behovet for transport som de opplevde utover høsten i fjor. Dermed hadde ikke busselskapene ledige busser for transportoppdrag eller så kom oppdragene i konflikt med kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

Løsningen ble taxi.

36,1 millioner i transport i år

Men taksameteret fortsetter å tikke også i 2016. Bare første kvartal i år har asylsøkere blitt sendt med fly, taxi og annen offentlig transport for over 36 millioner kroner innen landets grenser.

Drosjeregningen alene er stipulert til 13,4 millioner kroner.

Noe av forklaringen er at UDI har jobbet med å avvikle de midlertidige akuttmottakene rundt i landet. Dermed har de måttet flytte i overkant av 10.000 asylsøkerne til mer permanente løsninger andre steder i landet.

Tilstrømmingen av asylsøkere er nå halvert sammenliknet med samme periode i fjor. Nå bor det ca 25.000 asylsøkere i norske mottak.

Men siden det er rekordmange asylsøkere ved mottakene, vi det være et større behov for transport til ulike aktiviteter utover året i år også, som for eksempel til asylintervju.

Lengter etter et permanent hjem
Asylsøkere TV 2 har snakket med vil helst bli boende på ett sted. De er slitne av å reise.

– Jeg elsker dette stedet! Nå har jeg begynt å bli kjent med Bergen og vil ikke flytte til et annet sted.

Statsløse Ahmad Hassan (24) lengter etter et hjemland. Hans familie flyktet fra Palestina til Syria for to generasjoner siden men fikk aldri syrisk statsborgerskap.

Da borgerkrigen brøt ut i Syria for fem år siden, var han journaliststudent i Moskva.

– Familien min hadde ikke lenger penger til å betale for studiene mine. Og jeg kunne ikke reise til Syria, forteller han.

Ser fram til å starte på livet

Da han kom til Norge i slutten av oktober over Storskoggrensen, bodde han først fire dager på en madrass i en gymsal i Kirkenes før han fikk flytransport til Flesland. Etter fire måneder på akuttmottaket på Ågotnes i Fjell kommune, har han nå fått midlertidig losji på Landås avlastnings- og transittmottak.

– Vi aner ikke hvor lenge vi må bo her, men jeg håper det ikke blir mer enn ett år. Vi kan ikke vente resten av livet på å starte det nye livet vårt, sier Hassan.

UDI understreker at kostnadene forbundet med logistikk omfatter mye mer enn transport.

Når sluttregningen skal gjøres opp, må man også ta hensyn til at chartrede busser og taxi effektivt får asylsøkerne direkte dit de skal uten at man trenger å bruke mye ressurser på bestilling av billetter, forklaring av kollektivruten til asylsøkerne og eventuell bruk av følgepersoner.

I alt søkte 31.145 personer asyl i Norge i 2015.