Sandra Lyng Haugen: – Det gikk så langt at jeg bare ville dø

Sandra Lyng Haugen (29) så ingen utvei da hun hadde det som verst. Nå vil hun gjøre det lettere for unge å få hjelp i tide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag sto en kronikk av artisten Sandra Lyng Haugen (29) på trykk i Aftenposten, og den har skapt sterke reaksjoner.

Kronikken handler om tilbudet til barn og unge som sliter psykisk, og at Sandra Lyng Haugen vil gjøre det lettere for dem å få kontakt i det øyeblikket de trenger hjelp.

Haugen har tidligere vært åpen om at hun har slitt med bulimi, og om den grove mobbingen hun ble utsatt for som barn.

– Barndom med grufulle hendelser

Jeg hadde en barndom som var preget av flere grufulle hendelser. Hendelser som jeg ikke forsto
Sandra Lyng Haugen

I kronikken, som Haugen også har publisert på sin egen blogg, skriver hun at hun ofte møter ungdommer som hun tror har opplevd lignende ting som henne selv.

«Jeg hadde en barndom som var preget av flere grufulle hendelser. Hendelser som jeg ikke forsto, hendelser som ga meg mye vondt, og som forfølger meg ennå. Jeg er ofte på reise rundt omkring i Norge, og jeg hører og ser mange ungdommer som jeg vet opplever noe av de samme grufulle tingene som jeg har opplevd.»

Nå forteller Haugen til God kveld Norge at det på et tidspunkt ble så ille at hun ikke så noen utvei.

– Jeg var heldig og fikk hjelp. Men det måtte gå veldig langt før jeg fikk det. Det gikk så langt at jeg rett og slett bare ville dø, forteller hun til Dorthe Skappel.

PÅ RØD LØPER: Sandra Lyng Haugen på Costume Awards i januar i år. Foto: Tor Gunnar Berland / Stella Pictures
PÅ RØD LØPER: Sandra Lyng Haugen på Costume Awards i januar i år. Foto: Tor Gunnar Berland / Stella Pictures Foto: Tor Gunnar Berland

– Jeg var så syk og så langt inne i min egen spiseforstyrrelse at det ikke fungerte i hverdagen. Jeg måtte bli innlagt. Først da fikk jeg hjelp, sier Sandra Lyng Haugen.

– For vanskelig å få hjelp

I dag får Haugen hjelp, og hun har det bra med seg selv, til tross for en fortid med vonde minner.

– Jeg har ikke lenger de dypeste dalene, forteller hun åpenhjertig.

Hun håper at ungdom kan få hjelp lenge før det går så langt som det gjorde med henne selv.

– Det har blitt veldig strengt, det er mange som ikke får hjelp i tide. Hvis du sliter veldig en lørdag kveld, så må du på legevakta. Og der får du ikke hjelp før du omtrent har forsøkt å ta livet ditt.

Hun mener det er ekstra ille for ungdom som sliter hjemme, og som ikke har noen å snakke med uten at foreldrene må blandes inn.

«Men hvordan kan en jente på 13 år få hjelp? Kan hun ringe og sette opp en time? Nei. Hun må til helsesøster på skolen, som igjen kun gir henne en henvisning som hun må ta med hjem. Hjem? Hva om problemet er hjemme?» skriver hun i kronikken.

Hadde jeg hatt en enklere barndom, så ville jeg nok hatt det mye bedre. Det kan jeg nok si.
Sandra Lyng Haugen

Vil være et ansikt

– Hadde jeg hatt en enklere barndom, så ville jeg nok hatt det mye bedre. Det kan jeg nok si. Hadde jeg hatt noen å prate med da, så hadde det nok ikke gått så langt som det gikk, sier Haugen til God kveld Norge.

Nå ønsker hun selv å være et ansikt for de som sliter med psykiske problemer, og et ansikt for åpenhet rundt det som er vanskelig.

– Allerede er det fem organisasjoner som har kontaktet meg, og jeg har fått mange meldinger fra gutter og jenter som føler seg mindre alene, sier Sandra Lyng Haugen.

Hele intervjuet med Sandra Lyng Haugen ser du på God kveld Norge klokka 21.40 eller på TV 2 Sumo.