Denne kannibal-filmen er så bestialsk at regissøren ble tiltalt for drap

Kannibalfilmen fra 1980 ble forbudt i Norge. Nå vises den for aller første gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Året var 1980, og regissøren Ruggero Deodato lanserte en film som ingen før hadde sett maken til.

Den var så spekket med bestialsk vold, drap, voldtekter og tortur, at den ble forbudt i en rekke land – og regissøren selv ble anholdt for drap.

Nå vises den på kinoer i flere norske byer – for aller første gang.

Se traileren til kultfilmen øverst i saken.

Ble beslaglagt av myndighetene

Filmen handler om et filmcrew som reiser inn i Amazonasjungelen for å filme lokale stammer, men som aldri kom tilbake.

En redningsaksjon går i gang, og teamet finner etter hvert en stamme som er i besittelse av filmskapernes filmruller.

Når de ser igjennom filmrullene, kommer det for en dag hva som skjedde med filmskaperne – den ene detaljen verre enn den andre.

Filmen skapte ramaskrik da den ble lansert, og den ble umiddelbart beslaglagt av myndighetene. Volden var så realistisk at regissøren ble arrestert og anklaget for å ha drept skuespillerne underveis.

Drepte dyr under innspillingen

En av personene i filmen blir funnet tredd på en påle, og i rettssaken måtte regissøren bevise hvordan han laget denne effekten. Han måtte også hente inn skuespillerne som vitner, slik at retten kunne se at de fortsatt var i live – og uskadd.

Se traileren til  The Green Inferno:

Helt uskyldig var likevel ikke filmen. Underveis under innspillingen drepte crewet en rekke dyr de kom over på veien, filmet det og brukte det som en del av filmens handling. Deriblant en nesebjørn, en skilpadde, et villsvin, en slange og en ape.

Filmen brukte også lokale stammer de kom over som skuespillere i filmen.

– Filmhistorisk interessant

Regissøren Ruggero Deodato måtte bruke tre år i retten før han fikk vise filmen i en sensurert versjon.

Fortsatt er den forbudt i en rekke land, men i Norge ble den lovlig i 2005. Etter det tok det atter 11 år før den fredag kveld ble vist på norske kinoer for aller første gang – til tross for at den er svært voldelig.

TIDENES MEST KONTROVERSIELLE FILM? Her er 80-tallets filmplakat til Cannibal Holocaust.
TIDENES MEST KONTROVERSIELLE FILM? Her er 80-tallets filmplakat til Cannibal Holocaust.

– Cannibal Holocaust er filmhistorisk veldig interessant, og vi tror mange vil være interessert i denne. Både de som liker skrekkfilmer, og de som er interessert i historiene bak, med dyredrap og anklagene om at det var en snuff-film. Men man må helt klart ha en sterk mage, for den er rimelig brutal, forteller Atli Bjarnason i Another World Entertainment, som har de norske rettighetene.

Premiere på ny kannibalfilm

Filmen er satt opp i Oslo, Stavanger, Tromsø, Fredrikstad og Ås, og den vises sammen med den hakket mer moderne kannibalfilmen, Green Inferno. Den er også full av blod og gørr, og handler om et fly med miljøaktivister som styrter i Amazonas og blir «reddet» av en gjeng kannibaler.

– Dette er en moderne kannibalfilm som er inspirert av Cannibal Holocaust, så vi syntes det var interessant å sette de opp mot hverandre. Vi synes ikke at Cannibal Holocaust skulle støve bort, og vi syntes dette var et passende tidspunkt, sier Bjarnason.